Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ο "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ" του Κώστα Μπόση σε ηλεκτρονική μορφή στο Διαδίκτυο




Τον Μάρτη του 1947 το Εκδοτικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ προλόγισε και εξέδωσε ένα βιβλίο - συνταρακτικό ντοκουμέντο. Τίτλος του "ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ, η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941". Δημιουργός του ο αταλάντευτος κομμουνιστής, φωτισμένος δάσκαλος, καταξιωμένος συγγραφέας, αργότερα και μεταφραστής της ρώσικης κλασικής λογοτεχνίας (εξόριστος κι ο ίδιος στον Αη Στράτη από την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας μέχρι το 1941) ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΣΗΣ (Πουρναράς).

[…]Ο Κώστας Μπόσης , εξόριστος στον Αη – Στράτη εκείνη την περίοδο και ένας από τους λίγους που επέζησαν, καταθέτει μια  συνταρακτική μαρτυρία για τη ζωή των εξορίστων και το μαρτύριο στο οποίο υπεβλήθησαν με μοναδικό στόχο την εξόντωσή τους με την εφαρμογή ενός οργανωμένου σχεδίου που προκάλεσε την πείνα .

Το βιβλίο « Αη- Στράτης, Η μάχη της πείνας των πολιτικών εξορίστων στα 1941»  κρύβει μέσα στις 110 σελίδες του τις άγνωστες πτυχές αυτού του γεγονότος και παρουσιάζει με μοναδικά συγκλονιστικό τρόπο τη δύσκολη ζωή των εξορίστων , τις πολύπλοκες καταστάσεις που αντιμετώπιζαν από τις αρχές κράτησής τους, τον ιδεολογικό και ψυχολογικό πόλεμο που δέχονταν καθημερινά για να υπογράψουν δήλωση μετανοίας.[…] (Απόσπασμα από ΒΙΒΛΙΟκριτική-παρουσίαση που δημοσιεύτηκε εδώ.)

Το βιβλίο του Μπόση επανεκδόθηκε το 1977 με το σήμα «Ιστορικές Εκδόσεις» και το 1995 σαν ιδιωτική έκδοση συντρόφων και συχωριανών του συγγραφέα. Εδώ και χρόνια έχει εξαντληθεί και είναι δυσεύρετο ακόμα και στα παλαιοβιβλιοπωλεία.

Από σήμερα το βιβλίο του Κώστα Μπόση (φωτογραφική αναπαρωγή της πρώτης έκδοσης του Εκδοτικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ) είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή  στο Scribd, όπου ο καθένας μπορεί να το διαβάσει ή να το κατεβάσει ΔΩΡΕΑΝ στον υπολογιστή του.

Για να το διαβάσετε αρκεί να κάνετε «κλικ» ΕΔΩ.

2 σχόλια:

sofia είπε...

Μπράβο, μπράβο!Πολύ χαίρομαι.
Άξια πολλών συγχαρητηρίων η προσπάθειά σου να κάνεις προσιτό σε όποιον ενδιαφέρεται ένα σπάνιο ντοκουμέντο και πολύ αξιόλογο βιβλίο.
Το συγγραφικό έργο του Κώστα Μπόση αξίζει να γίνει ευρύτερα γνωστό.

Οικοδόμος είπε...

Σ' ευχαριστώ Σοφία.
Καλή δύναμη!