Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Καταψηφίσθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Μεγάλο συλλαλητήριο έξω από το κοινοβούλιο




Καταψηφίσθηκε κατά την συνεδρίαση της Κυπριακής Βουλής το σχέδιο που αποφασίστηκε στο Γιούρογκρουπ ενώ η κυπριακή κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σενάρια για τον εφάπαξ φόρο («κούρεμα») στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες. Συγκεκριμένα, 36 βουλευτές καταψήφισαν, κανένας βουλευτής δεν υπερψήφισε και υπήρξαν και 19 αποχές. Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ έκανε πρόταση για λύση εκτός τρόικας με 15 σημεία.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται στη Λευκωσία έξω από το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων την ίδια ώρα με την συνεδρίασης της Ολομέλειας του Σώματος. Πλήθος κόσμου έχουν συγκεντρωθεί και φωνάζουν συνθήματα ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, τη συμφωνία με το Γιούρογκρουπ και το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Στην κεφαλή της συγκέντρωσης βρίσκεται το μπλοκ του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ. Ξεχωρίζουν επίσης για τη μαζικότητά τους τα μπλοκ της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας και της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών. Συγκεντρωμένες υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο έξω από το Κυπριακό Κοινοβούλιο απεύθυναν η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΚΚΕ στην Κύπρο και η Οργάνωση Βάσης της ΚΝΕ στην Κύπρο, με σύνθημα «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Σύγκρουση με ΕΕ, ΔΝΤ, αστικές κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα». Επίσης, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ το ΚΚΕ σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Οι διαδηλωτές στο μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ φωνάζουν συνθήματα όπως «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά, Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία, Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Στις 5 μ.μ. την Τρίτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων του κοινοβουλίου της Κύπρου, ενώ για την Τετάρτη το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου έχει συγκαλέσει συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο της Κύπρου.

Την Τρίτη, μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, ο Νίκος Αναστασιάδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για «κούρεμα» των καταθέσεων. Όπως είπε, η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά, διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα. Ερωτηθείς πώς θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της. Λίγο αργότερα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ο Ν. Αναστασιάδης σημείωσε: «Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι' αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη, προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν».

Το πρωί της Τρίτης, συνεδρίασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής και συζήτησε το νέο κείμενο νόμου για το εφάπαξ «κούρεμα» στις καταθέσεις.

Στο Νομοσχέδιο σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «παρά τις διατάξεις οποιουδήποτε άλλου νόμου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα στη Δημοκρατία προβαίνει στην είσπραξη τέλους επί των καταθέσεων ως ακολούθως:
(α) για κάθε ευρώ μέχρι και είκοσι χιλιάδες (20.000), με συντελεστή 0,00%,
(β) για κάθε ευρώ πάνω από είκοσι χιλιάδες (20.000) μέχρι και εκατό χιλιάδες (100.000) με συντελεστή 6,75%,
(γ) για κάθε ευρώ πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) με συντελεστή 9,90%».

ΚΚΕ: Ο κυπριακός λαός μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις

 Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο σε ανακοίνωση του τονίζει:

«Η κλιμάκωση της επίθεσης αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων της κυπριακής εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και δεν περιορίζεται στο κούρεμα των λαϊκών καταθέσεων. Είναι αποτέλεσμα αφ' ενός της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφ' ετέρου της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εξελίξεις στην Κύπρο και γενικότερα αποκαλύπτουν ότι η ένταξή της στην ΕΕ δεν ήταν λύση σωτηρίας και λαϊκής ευημερίας, όπως προπαγανδιζόταν.
Ο κυπριακός λαός που είπε το περήφανο "όχι"» στο σχέδιο Ανάν, μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, βαδίζοντας στο δρόμο της αποδέσμευσης απ’ την ΕΕ, της μη ένταξης σε καμία ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως ο ΝΑΤΟικός "Συνεταιρισμός για την Ειρήνη"».

Αντίθετα με το ΚΚΕ, με τις παρεμβάσεις και τις ανακοινώσεις τους με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, τα άλλα κόμματα στην Ελλάδα απέδειξαν για ακόμη μια φορά ότι ουσιαστικά έχουν το μυαλό τους στη σταθεροποίηση του συστήματος.

Κλειστές οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο

Με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου οι τράπεζες θα είναι κλειστές σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 19 και 20 Μάρτη αντίστοιχα. Τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν επίσης κλειστά τις ίδιες μέρες.

Κανονικά θα λειτουργούν οι Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές 24ωρης εξυπηρέτησης, παρά τη διήμερη τραπεζική αργία, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού.

«Έχουν δοθεί εντολές όπως οι ATM να τροφοδοτούνται έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να εξυπηρετείται», ανέφερε η Α. Στυλιανού. Διευκρίνισε ότι λόγω της κήρυξης της τραπεζικής αργίας, αναστάλθηκαν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Κλειστό θα παραμείνει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη και το κυπριακό Χρηματιστήριο, μετά από απόφαση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή της κυπριακής Κεφαλαιαγοράς.

Συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης, πληροφορίες για παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών

Συνεχίζονται οι επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με ηγέτες κρατών και στελέχη των διακρατικών ενώσεων των μονοπωλίων, μία μέρα μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα υπέβαλλε την παραίτηση του στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για παραίτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρίστου Στυλιανίδη.

3 σχόλια:

ΝΥΧΤΟΛΟΥΛΟΥΔΟ είπε...

η κυπρος ειπε ενα μεγαλο δυνατο οχι στης επιταγες της τροικας..
και εμεις εδω ακομη και σημερα αμολαμε αετο..
καλησπερα οικοδομε..

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα συνάδελφε.
Και πού σαι ακόμα...πάει μακριά η καλούμπα...
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Οι Κύπριοι τόλμησαν αυτό που δεν τόλμησαν οι δικοί μας πολιτικοί, με εξαίρεση τους βουλευτές του ΔΗΣΥ που δήλωσαν αποχή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μετά όμως το όχι της αντιπολίτευσης το έπαιζαν τσάμπα μάγκες. Θα λογοδοτήσουν για το κακό που προκάλεσαν στην Κύπρο με την κατ’ αρχήν αποδοχή του κουρέματος των καταθέσεων, χωρίς τη διαβούλευση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αλλά μην ξεχνάμε και τη θέση του δικού μας υπουργού στο Eurogroup κ. Στουρνάρα!
Εάν θέλουν οι Ρώσοι να παραμείνουν σοβαροί παίκτες στην περιοχή τότε θα πρέπει να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.
Με εκτίμηση στο Blog του Οικοδόμου,
Ένας φίλος