Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Βόλος: Εκ περιτροπής απασχόληση αξιώνει ο Μάνεσης από τους χαλυβουργούς




Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τετραήμερη απασχόληση (Παρασκευή - Δευτέρα) μέχρι τα τέλη του Μάη ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στους εργάτες των εργοστασίων στη Μαγνησία. Για το θέμα θα ξεκινήσει αύριο διαβούλευση μεταξύ της εργοδοσίας και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

Προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι εργάτες, στα εργοστάσια διαρρέεται ήδη πως η ανακοίνωση δε θα γινόταν αν η πρόσφατη γενική τους συνέλευση δεχόταν την αξίωση του Μάνεση να συνεχιστεί η μείωση των μισθών κατά 18% (μείωση που εφαρμόστηκε ήδη για τρεις μήνες και την περασμένη εβδομάδα ο μεγαλοβιομήχανος ζήτησε να συνεχιστεί). Ανεξάρτητα από το ποια ακριβώς είναι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας, είναι σίγουρο ότι αυτά καθορίζονται από την αναζήτηση του τρόπου που θα της διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος και θα ενισχύσει την «ανταγωνιστικότητά» της.

Αυτό βεβαιώνει η εμπειρία από ολόκληρη την Ευρώπη (και αλλού), όπου η μία μετά τις άλλες οι επιχειρήσεις μετάλλου κλείνουν, «αναδιαρθρώνονται» ή μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλες χώρες (π.χ. Arcellor Mital). Η πίεση που δέχεται η κερδοφορία τους είναι τεράστια, όχι μόνο λόγω της βαθιάς ύφεσης στις Κατασκευές που ξεκίνησε πολύ πριν το 2008, αλλά και λόγω του βαθέματος της καπιταλιστικής κρίσης που αναγκάζει τους καπιταλιστές να μεταφέρουν κεφάλαια, ακόμα και από τον έναν κλάδο στον άλλο, προκειμένου να προστατέψουν τα κέρδη τους.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο ελασματουργείο στο Βόλο σημειώνονται κάθε μήνα περίπου 4.000 ώρες υπερωρίες αφού υπάρχουν τεράστιες παραγγελίες με προορισμό τη Λιβύη και την Αλγερία. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στοκ εμπόρευμα δεν υπάρχει καθόλου, ενώ τα φορτηγά πλοία φορτώνουν και φεύγουν αμέσως. Επίσης, σε μια σειρά τομείς, εργάτες αναγκάζονται να κάνουν 2 και 3 δουλειές λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Πρόσφατα, έγιναν πάνω από 30 προσλήψεις συμβασιούχων.

Η χτεσινή ανακοίνωση της εργοδοσίας κάνει σαφές πως δε χωρά κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους εργάτες, που πρέπει άμεσα να οργανωθούν απέναντι στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Την ανάγκη αυτή ανέδειξε και η απόφαση της πρόσφατης γενικής συνέλευσης όπου, παρά τις ισχυρές πιέσεις, απορρίφθηκε η μείωση των μισθών. Την ίδια ανάγκη «φώτιζε» και η κουβέντα που γινόταν, σήμερα, σε διάφορα «πηγαδάκια». «Τόσο καιρό κάναμε υπομονή, προδώσαμε τους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο και τώρα ο εργοδότης έρχεται να πειράξει εμάς», σημείωναν κάποιοι εργάτες. Άλλοι εργάτες μιλούσαν καθαρά για την ανάγκη να προκηρυχθούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Άλλωστε, πολύτιμη είναι και η πείρα από όλο το προηγούμενο διάστημα:

Οταν πριν μήνες ο Μάνεσης επέβαλε 5ωρη απασχόληση στα δυο εργοστάσια (επικαλούμενος μείωση της ζήτησης), το προσωπικό δούλευε για πολύ περισσότερες ώρες γιατί «δεν έβγαινε η παραγωγή». Στην πύλη του εργοστασίου βρέθηκε και σήμερα το πρωί το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας, καλώντας τους εργάτες να αντισταθούν και στη νέα αντεργατική αξίωση, να προχωρήσουν σε γενική συνέλευση και να οργανώσουν άμεσα κινητοποιήσεις.

2 σχόλια:

grigoris είπε...

δεν πειραζει αυτοι ηταν που εσπασαν τον αγωνα των χαλυβουργων,τωρα ας τα λουστουν τους ειχανε προειδοποιησει.

grigoris είπε...

καλα να παθουν γιατι αυτοι ηταν που εσπασαν των αγωνα των χαλυβουργων,τωρα να μην μιλανε τους ειχαν προειδοποιησει!!!