Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

"Ημερολόγια πολέμου"! Η εισβολή στο Ιράκ, όπως δεν έχει ειπωθεί


Δέκα χρόνια μετά την εισβολή στο Ιράκ, το περιοδικό Foreign Policy φέρνει στο φως το συγκλονιστικό ημερολόγιο ενός πεζοναύτη του Tim McLaughlin (Τιμ Μακλογχλιν).  Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου αλλά και τις φωτογραφίες που το συνοδεύουν, η αφήγηση της ιστορίας μοιάζει τελείως διαφορετική από τις “θριαμβολογίες” του συστήματος Τζόρτζ Μπους. 

Στην παραπάνω φωτογραφία, στο εξωφυλλο δηλαδή του ημερολογίου του ο Μακλόγχλιν ειχε γράψει τους στίχους απο το τραγουδι The Man Comes Around του τραγουδιστή Johnny Cash: "His Horse was named Death and Hell followed them" (Το αλογο του το ονομάσανε Θάνατο και η Κόλαση τους ακολουθούσε). Δε ειναι γνωστό αν αυτο το έγραψε πριν ή μετά την Βαγδάτη ο Μακλογχλιν, αλλα ειναι σίγουρο οτι αυτο που ακολούθησε ηταν πολύ κοντά στην περιγραφή του Cash.

Ο αμερικανός πεζοναύτης υπηρετούσε στην μονάδα που δεν ηταν μόνο απο τις πρωτες που εισήλθαν στην Βαγδάτη αλλα και η οποία μεταξύ άλλων εχει συνδεθεί και με την τυλιγμένη σημαία γύρω απο το αγαλμα του Σαντάμ Χουσέιν στην πλατεία Firdos. Την στιγμή αυτη την παρακολούθησαν εκατομμύρια ανθρωποι. Τελικά ομως ηταν μια παραπλανητική εικόνα ενός μακροχρόνιου και αιματηρου πολέμου. 

Πριν όμως φτάσει αυτη η στιγμη, ο ΜακΛογχλιν - που ειχε σπουδάσει Ρωσικη ποιηση - περίμενε για βδομάδες στην έρημο του Κουβέιτ. Τοτε ηταν που άρχισε το ημερολόγιο του και άρχισε να βγάζει φωτογραφίες- με μια φωτογραφική μηχανή μιας χρήσεως- στιγμιότυπα από τις σκηνές γύρω του. 




Με αναφορές στον συγγραφέα Tim O'Brien και ακόμη και στον Όμηρο ο ΜακΛογχλιν γέμισε το ημερολόγιο του με ποιήματα, λιστες, γράμματα ακόμη και τραγούδια. Στην παρακάτω σελίδα ο Μακλογχλιν κράτησε τον αριθμό των ανθρώπων που ειχε σκοτώσει - 70 - μεχρι το τέλος της εισβολής και στη αριστερή σελίδα έγραψε μια παρωδία του γνωστου Χριστουγεννιάτικου τραγουδιού A Christmas Carol. 



Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τις στιγμές της εισβολής










Μετά την αποστρατεία του το 2006, ο Μακλογχλιν υπέφερε για χρόνια απο εφιάλτες. Zήτησε βοήθεια και παραδέχθηκε οτι μπορεί να εχει πρόβλημα 6 χρόνια μετά - η διάγνωση ηταν PTSD. Σε δηλώσεις του ειπε οτι "οι πεζονάυτες δεν έχουμε προβλήματα. Σιγουρα δεν παραδεχομαστε οτι εχουμε προβληματα οταν τα εχουμε. Αλλα το γεγονός του θέματος ειναι οτι ειμαστε άνθρωποι, ειμαι άνθρωπος και εχω εκτεθεί σε κάποια αποτρόπαια γεγονοτα και αυτο σημαίνει οτι εχω προβληματα."




Ο Μακλογχλιν ειναι παντρεμένος και ζει στην Βοστωνη οπου τωρα ως δικηγόρος παρέχει δωρεάν νομικη φροντίδα σε άστεγους και απόστρατους. 

ΠΗΓΗ - foreignpolicy.com  

http://diktiospartakos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6471.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: