Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών




Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας και Μπάμπης Αγγουράκης, με επιστολή τους προς την Υπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Αστον, και προς τις πρεσβείες της Κούβας και των ΗΠΑ, κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση των 5 Κουβανών πατριωτών στις ΗΠΑ, και απαίτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Στην παρέμβασή τους, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ επεσήμαναν τα εξής:

«Οπως σας είναι γνωστό, οι πέντε Κουβανοί πατριώτες, Χεράρδο Ερνάντες, Ραμόν Λαμπανίνιο, Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκονζάλες και Ρενέ Γκονζάλες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με τη βάναυση σε βάρος τους συμπεριφορά των ΗΠΑ, που καταπατά θεμελιώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ανυπόστατες και χαλκευμένες κατηγορίες σε βάρος τους κατέρρευσαν σε όλα τα στάδια της ακροαματικής διαδικασίας στα δικαστήρια των ΗΠΑ. Οι 5 Κουβανοί πατριώτες είχαν συλληφθεί το Σεπτέμβρη του 1998, επειδή βρήκαν και αποκάλυψαν εγκληματικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα, εκτελεσμένες από αντεπαναστατικές, αντικουβανικές οργανώσεις που σχεδιάζονται και οργανώνονται σε αμερικανικό έδαφος, με την ανοχή και την υποστήριξη του επίσημου κράτους των ΗΠΑ και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 3.500 χιλιάδες ανθρώπους, έχουν αφήσει 2.500 χιλιάδες ανάπηρους και έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην οικονομία του νησιού. Πρόσφατα, είδαν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η δικαστική διαδικασία σε βάρος τους υπήρξε διάτρητη, με οργανωμένη και καθοδηγημένη εκστρατεία να χαλκευτούν σε βάρος τους κατηγορίες και συκοφαντίες από αντι Κουβανικά Μέσα μαζικής Ενημέρωσης.

Παρά την κατάρρευση των κατηγοριών εναντίον τους, τις αντιδράσεις διεθνών οργανώσεων και Οργανισμών για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσηκωθεί παγκόσμια για την απελευθέρωσή τους, οι τέσσερις πρώτοι από αυτούς διανύουν τον 13ο χρόνο φυλάκισής τους σε φυλακές των ΗΠΑ, κάτω από ιδιαίτερα σκληρές, απάνθρωπες συνθήκες. Ο πέμπτος, Ρενέ Γκονζάλες, παρά το γεγονός ότι έχει αποφυλακιστεί, υπόκειται σε εξοντωτικούς περιορισμούς, αφού του έχει απαγορευτεί η επιστροφή στην πατρίδα του και του έχει επιβληθεί η υποχρέωση να παραμείνει στο Μαϊάμι επί τρία χρόνια, με κίνδυνο της ζωής και της σωματικής ακεραιότητάς του από τις έξαλλες ομάδες πρακτόρων που δρουν ενάντια στην κυβέρνηση της Κούβας και το λαό της. Επί όλα αυτά τα χρόνια, απαγορεύεται στις συζύγους, στα παιδιά και τους συγγενείς των Κουβανών πατριωτών να τους επισκεφτούν στις φυλακές των ΗΠΑ, ακόμη και τον πέμπτο, ο οποίος έχει αφεθεί ελεύθερος από τις φυλακές.

Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στους 5 Κουβανούς συνιστά συνέχεια και κλιμάκωση της εγκληματικής της πολιτικής ενάντια στη Σοσιαλιστική Κούβα και το λαό της, που αρνείται να υποταχθεί στους εκβιασμούς και τις πιέσεις του διεθνούς ιμπεριαλισμού, να εγκαταλείψει το Σοσιαλιστικό κοινωνικό πολιτικό σύστημα που οικοδομεί για να το αντικαταστήσει με την εκμεταλλευτική καπιταλιστική βαρβαρότητα που επιβάλλουν στους λαούς τα μονοπώλια και η εξουσία τους.

Καταγγέλλουμε τον εγκληματικό αποκλεισμό του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, όπως και τα αντεπαναστατικά σχέδια και επιχειρήσεις ενάντια στην Κούβα και το λαό της, σχέδια που στόχο έχουν την αποσταθεροποίηση της σοσιαλιστικής εξουσίας, να χειροτερεύσουν τη ζωή του Κουβανικού λαού.

Καταδικάζουμε την Κοινή Θέση που έχει υιοθετήσει η ΕΕ από το 1996, σε πλήρη σύμπλευση με την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ, ενάντια στην Κούβα, που συνιστά απροκάλυπτη επέμβαση στα εσωτερικά της.

Η επίθεση στην Κούβα είναι επίθεση στο δικαίωμα κάθε λαού να αποφασίζει και να ρυθμίζει ο ίδιος την τύχη, τη ζωή και το μέλλον του. Είναι μέρος της επίθεσης στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και στη ζωή των εργαζομένων, της αντικομμουνιστικής υστερίας και της έντασης του αυταρχισμού ενάντια στο εργατικό κίνημα στην ΕΕ και τα κράτη - μέλη της, σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Απαιτούμε:

    Την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Κουβανών πατριωτών που κρατούνται παράνομα στις φυλακές των ΗΠΑ. Να επιτραπεί η άμεση επιστροφή του πέμπτου στην πατρίδα του.
    Την άμεση άρση του εγκληματικού αποκλεισμού της Κούβας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
    Την άρση της Κοινής Θέσης της ΕΕ ενάντια στην Κούβα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: