Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»...




Ερμηνείες - αστειάκια τέλος. Δεν έκαναν λάθος οι τρεις κι ο εις, τις προάλλες στη Βουλή. Δε διόρθωσαν την ψήφο τους με δηλώσεις αποκήρυξης, σαν κι αυτές που σε άλλες εποχές ζήταγαν απ' τους κομμουνιστές για να τους επιτρέψουν να ζήσουν. Ηξεραν και τι έκαναν και γιατί. Την υπογράμμισαν. Κι ήταν εθελοντικά ντυμένοι το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου.  Ο καθείς εφ ω ετάχθη.
 

Ο Μανόλης Κεφαλογιάννης μαζεύει προικιά ψηφαλάκια στην Κρήτη, όπου υπάρχει σθεναρή μεν αντίσταση στη Χρυσή Αυγή, αλλά είναι κι εκεί που οι τραμπούκοι με τα κοντομάνικα δίνουν σκληρό αγώνα, τη δικιά τους Μάχη της Κρήτης - αίσχος, να αποναζιστικοποιηθούν με αντιμεταναστευτικές βεντέτες.  Δεν συγχώρεσε το κόμμα του απ' το οποίο διεγράφη και επανήλθε με την ουρά κάτω απ' τα σκέλια, και βρήκε μια κατά τη γνώμη του ανώδυνη ευκαιρία να την κουνήσει επιδεικτικά και μάλιστα με ωραία φωτογραφία στα ΜΜΕ. Ηταν το μνημόνιο ΙΙ στις 13 Φλεβάρη του 2012, όταν κρύφτηκε και δεν πήγε στη Βουλή παρά την πρωθυπουργική εντολή περί κομματικής πειθαρχίας.  Κλασική νομιμοποίηση της ακροδεξιάς αποπειράθηκε να πετύχει, δίνοντας μια ευκαιρία στους ψηφοφόρους που έχασε η ΝΔ προς τη ΧΑ να ζητήσουν συγνώμη και να επιστρέψουν στην κούνια που τους κούναγε. Νέος είναι, ωραίος είναι, στιβαρός είναι, τι έχει να ζηλέψει απ' τον Ηλία του δέκατου έκτου ναζιστικού υπογείου. Με την ψήφο και με την εξήγησή του, κυρίως, έδωσε χαστούκια σε όλους. Μάγκας. Ευάερος ευήλιος εφαψίας της μαύρης νομιμότητας. Θα πει ότι προσέφερε ψηφοθηρικές υπηρεσίες στο κόμμα του και θα απαιτήσει και βραβείο ως γραμματέας.

Τον Γιάννη Καράμπελα τον συνάντησα να καπνίζει, χωρίς πρόσκληση βεβαίως, στον... φιλόξενο προθάλαμο των γραφείων του ΚΚΕ στη Βουλή μαζί με τον Χρήστο Παππά το χρυσαυγίτη. Οπότε εικάζω ότι εκεί, στη φωλιά του εχθρού, υπό τη μάσκα εξαρτημένου καπνιστού, θα του εξήγησε την υπερασπιστική γραμμή που χάραξε για τον υπερπροστατευμένο Κασιδιάρη το μη παρευρεθέν αρχηγικό ζεύγος. Παρασύρθηκε απ' το κοινό τους πάθος για καπνό χωρίς φωτιά, για να βγει απ' την αφάνεια στο φως. Αλλωστε, τέτοιες ευκαιρίες δεν χάνονται όταν σου έχουν τηλεφωνήσει απ' του Μαξίμου να μην μπεις στην κούρσα για Κεφαλογιάννης στη θέση του γραμματέα της ΝΔ. Εγγράφεις εικόνα στιβαρού Βοιωτού, που όμως ως φέρνων και ολίγον σε Τζορτζ Κλούνεϊ, τσιμπά, έστω και για λίγο, απ' το γλυκό της εκδίκησης. Καληνύχτα και καλή τύχη στο αυτονόητο που γίνεται τατουάζ.

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έκανε συνειδητά φάουλ. Το πήρε πίσω μόνον όταν του τηλεφώνησαν και του είπαν πως αλλοιώνει τον αγώνα του αρχηγού του να πουλήσει τη «βία των άκρων». Ως γνωστόν, κι οι χουλιγκάνοι ψηφίζουν και περιθάλπουν και κρύβουν χρυσά αυγά στον κόρφο τους. Προνομιακός χώρος τα γήπεδα και οι κερκίδες ανεξαρτήτως οπαδικού χρώματος για έναν υφυπουργό Αθλητισμού.

Ο καθηγητής Κρεμαστινός ψήφισε εντελώς προσωπικά και συνειδητά εναντίον μου και μόνον. Για λογαριασμό της οικογένειας Παπανδρέου. Κρύφτηκε πίσω απ' τον Ταμήλο αλλά το φχαριστήθηκε ως κατεξοχήν χρήσιμος, χωρίς ακαδημαϊκόν άλλοθι μάλιστα. Ενας. Αλλά λέων και παρών. Δεύτερη ευκαιρία στο ναζισμό δίνει μόνο το τριώδιο. Οπότε εκτός απ' τις μάσκες, με τη λήξη του, πέφτουν και τα σώβρακα...

Της Λιάνας Κανέλλη στον Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια: