Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Νικολάς Μαδούρο: Οι ΗΠΑ ήθελαν χάος




Ο εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, με στόχο τη δημιουργία «χάους» και κάλεσε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να εμποδίσει την υποτιθέμενη συνωμοσία.

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Televen, ο Μαδούρο κατονόμασε δυο αμερικανούς αξιωματούχους, τον Ρότζερ Νοριέγκα και τον Ότο Ρέιτς (αξιωματούχους του Πενταγώνου και της CIA, όπως είπε) ότι ήταν πίσω από ένα μυστικό σχέδιο για τη δολοφονία του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Με την συνωμοσία αυτή σύμφωνα με τον Μαδούρο, θα επιδιωκόταν η αποσταθεροποίηση της Βενεζουέλας εν όψει των προεδρικών εκλογών στις 14 Απριλίου, όπου ο Καπρίλες μαζί με τον Μαδούρο είναι οι δύο βασικοί υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, στόχος του σχεδίου ήταν «να κατηγορηθεί ( για την πιθανή δολοφονία) η κυβέρνηση» και να «δημιουργηθεί χάος στη Βενεζουέλα». Ο Μαδούρο δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «θα εγγυηθεί οποιαδήποτε προστασία σε όλους τους προεδρικούς υποψηφίους, ειδικά στον κ, Καπρίλες».

Αλλά ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, και κυβερνήτης της πλούσιας πολιτείας Μιράντα, δήλωσε εκ των προτέρων ότι ο Μαδούρο είναι «υπεύθυνος» για οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον του. «Για ό,τι συμβαίνει, δηλώνω προς τη χώρα και τον κόσμο, υπεύθυνος είναι ο Νίκολας Μαδούρο», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο 40χρονος Καπρίλες, θα προσπαθήσει για δεύτερη φορά να κερδίσει την προεδρία, καθώς στην πρώτη απόπειρα έχασε τον περασμένο Οκτώβριο από τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος λίγο αργότερα όρισε τον 50χρονο Μαδούρο ως διάδοχό του και υποψήφιο στις εκλογές σε περίπτωση που δεν θα ήταν σε θέση- όπως τελικά συνέβη- να κυβερνήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: