Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Πως έβγαλαν τα λεφτά οι μεγαλοκαταθέτες της Κύπρου (ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές…)




Όσο οι τράπεζες ήταν κλειστές στην Κύπρο, κάποιοι μεγαλοκαταθέτες βρήκαν τον τρόπο να κάνουν αναλήψεις από υποκαταστήματα του εξωτερικού και να μεταφέρουν κεφάλαια με το αιτιολογικό ότι προορίζονται για «ανθρωπιστική βοήθεια», αγορά φαρμάκων ή ακόμη και καυσίμων αεροσκαφών.

Σύμωνα με δημοσίευμα του Reuters, δεν ήταν λίγοι οι πελάτες τραπεζών της Κύπρου που "σήκωσαν" όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν ενόσω διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις της Λευκωσίας με την τρόικα. 'Ετσι έφυγαν από το νησί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όσο ήταν κλειστές οι τράπεζες και λίγο πριν ληφθεί η απόφαση για την αναδιάρθρωσή τους.

Τα στελέχη της ΕΕ κατάλαβαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου άρχισε να ζητάει περισσότερα χαρτονομίσματα από όσα δήλωνε στα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και ότι έκαναν αναλήψεις πελάτες τραπεζών της Κύπρου, αναφέρουν πηγές του Reuters.

Η Λαϊκή τράπεζα και η τράπεζα Κύπρου έχουν υποκαταστήματα στο Λονδίνο τα οποία παρέμειναν ανοιχτά ολόκληρη την εβδομάδα των διαπραγματεύσεων και δεν είχαν κανένα όριο στις αναλήψεις.

Επίσης η τράπεζα Κύπρου ελέγχει το 80% της ρωσικής Uniastrum Bank η οποία δεν έθεσε κανένα όριο αναλήψεων στα υποκαταστήματα της στη Ρωσία.

Πηγή: Reuters – enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: