Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ και οι χιτλερικοί προβοκάτορες

Οι Βούλγαροι κομμουνιστές Τάνεφ, Ποπόφ, Δημητρόφ

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» θύμισε προχτές πως εδώ και 68 χρόνια (21 Σεπτέμβρη 1933) άρχιζε στη Λιψία η συγκλονιστική εκείνη δίκη για τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ. Το ίδιο εκείνο βράδυ (27 Φλεβάρη) κι ενώ οι φλόγες κι οι καπνοί τύλιγαν το κτίριο του Γερμανικού Κοινοβουλίου, το γερμανικό ραδιόφωνο μετέδιδε ότι πιάστηκε ένας εμπρηστής, ο Ολλανδός κομμουνιστής Βαν ντερ Λούμπε και πως πάνω του βρέθηκε ένα βιβλιάριο μέλους του κομμουνιστικού κόμματος.
ΟΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ χρησιμοποίησαν τον Ολλανδό προβοκάτορα για να εξαπολύσουν ένα πρωτοφανές όργιο βίας ενάντια στο ΚΚΓ, το εργατικό κίνημα και το αστικό δημοκρατικό πολίτευμα στη Γερμανία. Η αστυνομία σε άμεση συνεργασία με τις ορδές των χιτλερικών συνέλαβε χιλιάδες πολίτες στο Βερολίνο και σε άλλες γερμανικές πόλεις, κομμουνιστές, σοσιαλιστές, φιλελεύθερους, κάθε δημοκράτη...
ΝΑ ΘΥΜΙΣΟΥΜΕ πως σ' εκείνες τις συνθήκες της αιματηρής, βάρβαρης αυτής τρομοκρατίας η μοναδική οργανωμένη δύναμη που μπορούσε να παλέψει τους χιτλερικούς και να οργανώσει την αντιφασιστική αντίσταση ήταν το ΚΚΓ και ακριβώς γι' αυτό το λόγο ο γερμανικός φασισμός έβαλε σαν βασικό, κύριο στόχο του να το χτυπήσει και να το εκμηδενίσει με κάθε τρόπο.
ΕΤΣΙ στο εδώλιο της δίκης έφεραν τον Γκεόργκι Δημητρόφ, ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, του Βούλγαρους κομμουνιστές Ποπόφ και Τάνεφ και τον Ερνεστ Τόργκλερ που ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΓΚΚ. Στο εδώλιο, φυσικά, και ο προβοκάτορας ο Βαν ντερ Λούμπε.
ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ των χιτλερικών ήταν να καταδικάζονταν οι κομμουνιστές, αφού θα χαρακτηρίζονταν σαν τρομοκράτες, εγκληματίες, συνωμότες και ληστές. Και ακριβώς γι' αυτό και σκηνοθετήθηκε και πραγματοποιήθηκε η αντικομμουνιστική προβοκάτσια του εμπρησμού του Ράιχσταγκ. Ηθελαν επίσης να «αποδείξουν» ότι ο εμπρησμός ήταν έργο του διεθνούς κομμουνισμού και γι' αυτό το λόγο έσυραν τον Δημητρόφ στο δικαστήριο με την κατηγορία της συνεργασίας.
ΣΤΗΝ αίθουσα του δικαστηρίου ο Γκεόργκι Δημητρόφ, αντιμέτωπος με τον Γκαίρινγκ και τον Γκαίμπελς, έγινε ο πραγματικός κατήγορος του φασισμού. Θαρραλέος και αταλάντευτος μπροστά στις απειλές των χιτλερικών, ο κομμουνιστής ηγέτης υπερασπίστηκε με πάθος τις αρχές της κομμουνιστικής πολιτικής, τις αρχές της ΚΔ και ανοιχτά, δημόσια, είπε στους διώκτες του ότι αυτοί οι ίδιοι έκαψαν το Ράιχσταγκ.
«Η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΉ Διεθνής», είπε ο Δημητρόφ, «που μπροστά της είναι άμεσα υπόλογα όλα τα τμήματα, δεν είναι οργάνωση συνωμοτών αλλά παγκόσμιο κόμμα. Κι αυτό το κόμμα δεν παίζει με την εξέγερση και την Επανάσταση. Το κόμμα αυτό δεν μπορεί άλλα να λέει επίσημα στα εκατομμύρια των οπαδών του και ταυτόχρονα κρυφά να κάνει το αντίθετο... Αυτό το κόμμα όταν απευθύνεται στα εκατομμύρια των μαζών του προλεταριάτου, όταν παίρνει τις αποφάσεις του για την τακτική και τα άμεσα καθήκοντα, το κάνει με σοβαρότητα, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης του... Μαζική δουλιά, μαζική αντίσταση, ενιαίο μέτωπο, κανένας τυχοδιωκτισμός. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα της κομμουνιστικής τακτικής».
Η ΔΙΚΗ της Λιψίας τέλειωσε στις 29 Δεκέμβρη 1933 και σ' όλη τη διάρκειά της, αλλά και νωρίτερα που ο Δημητρόφ κι οι σύντροφοί του ήταν προφυλακισμένοι, ένα πρωτοφανέρωτο τεράστιο αντιφασιστικό κίνημα αλληλεγγύης συγκλόνιζε όλο τον κόσμο. Οι χιτλερικοί ξεσκεπάστηκαν σαν αδίστακτοι ψεύτες και προβοκάτορες και δεν τόλμησαν να τους καταδικάσουν. Ο Γκ. Δημητρόφ κι οι σύντροφοί του αθωώθηκαν πανηγυρικά και τελικά θα τους απελευθέρωναν και θα έφευγαν για τη Σοβιετική Ενωση.
Η ΕΛΛΑΔΑ σ' εκείνες τις μεγάλες μέρες βρέθηκε στις πρώτες γραμμές και η Αντιχιτλερική Επιτροπή ανέπτυξε μια πλούσια δραστηριότητα, καταγγέλλοντας τα φασιστικά εγκλήματα και εκδηλώνοντας την αλληλεγγύη τους στα θύματα του χιτλερισμού. Αλλά αξίζει να ξαναθυμηθούμε αυτήν τη σελίδα.

Κείμενο: Νίκος Καραντηνός (Ριζοσπάστης, 23/9/2001)
Η φωτογραφία από: ru.wikipedia.org

3 σχόλια:

Gori είπε...

Καλησπέρα. Σε συνάφεια με τον εμπρησμό του Ράιχσταγκ, παραθέτω αν μου επιτρέπετε, μια σχετική ανάρτηση για την κατάσταση ανάγκης, ως νομικής ρύθμισης που λύνει τα χέρια των αστών, ως εργαλείου για τη συντριβή του εργατικού κινήματος. http://revolutionaryvigilance.blogspot.co.uk/2014/02/blog-post_23.html Με αφορμή τον προβοκατόρικο εμπρησμό του Ράιχσταγκ κηρύχθηκε κατάσταση ανάγκης στη Γερμανία, η οποία έδωσε απεριόριστη εξουσία στο Χίτλερ.

Οικοδόμος είπε...

Ευχαριστώ σύντροφε.
Καλή δύναμη!

Ανώνυμος είπε...

Υπήρξαν πολλοί κομμουνιστές αγωνιστές που δεν υπολόγιζαν ούτε την ίδια τους τη ζωή προκειμένου να φανούν αντάξιοι των ιδεολογικών τους πιστεύω, σε αντίθεση με κάποιους όψιμους που τα έδωσαν όλα προκειμένου να βολευτούν, να εξασφαλιστούν.

Ταιριάζει λοιπόν στους κιοτήδες η φράση του Αίαντα από την Ιλιάδα του Ομήρου: «αιδώς Αργείοι»

Με εκτίμηση,
Α.Τ.