Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

«Σκότωσαν μια Ηλέκτρα και ξεπήδησαν χιλιάδες» - Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου


Σε μια αγωνιστικά, αλλά και συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών του ΚΚΕ με θέμα «Η Ηλέκτρα Αποστόλου και η πείρα από τη δράση των καλλιτεχνών σε συνθήκες ανόδου του φασισμού και πολέμου» την Κυριακή 9 Φλεβάρη στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» στην Καλλιθέα.
Το στίγμα δόθηκε από το πρώτο κιόλας ερώτημα που απάντησε μιλώντας η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΑ: «Όλοι αυτοί δεν ήταν γεννημένοι ήρωες. Ήταν απλοί, συνηθισμένοι άνθρωποι, που βασανίζονταν καθημερινά για μια μπουκιά ψωμί. Ήταν άνθρωποι με δισταγμούς, με φόβους, με ταλαντεύσεις, με διλήμματα.
Αποφάσισαν όμως ένα πράγμα: Ότι δεν μπορούν να προσδοκούν βελτίωση της κατάστασής τους από σωτήρες. Κι έτσι εντάχθηκαν στη συλλογική δράση. Μέσα σε αυτή, μέσα στους κόλπους του εργατικού κινήματος και ιδιαίτερα στις γραμμές του ΚΚΕ, γιγαντώθηκαν μέσα τους όλες οι ικανότητες, οι αξίες και οι αρετές της εργατικής τάξης και των ανθρώπων του λαού: Η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη ανάμεσα σε αυτούς που βιώνουν την εκμετάλλευση, η φιλομάθεια, η αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος, η αφοσίωση στην υπόθεση του κομμουνισμού και ο προλεταριακός διεθνισμός. Συνειδητοποίησαν δηλαδή βαθιά ότι έχουν ευθύνη για τη συνολική πορεία του κόσμου, ότι εξαρτάται κι από αυτούς το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο ηρωισμός δεν είναι μόνο προσιτός στους απλούς ανθρώπους, αλλά είναι δικό τους δημιούργημα, γέννημα της οργανωμένης και συλλογικής τους δράσης».
Στη συνέχεια, η Β. Πλατανιά ανέδειξε την αίσθηση του κοινωνικού καθήκοντος της Ηλέκτρας και στον τρόπο που αντιλαμβανόταν τη μητρότητα, την ιδιαίτερη προσφορά της και στον Τομέα Καλλιτεχνών, καθώς η δράση της συνδέεται και με εκείνη των ανθρώπων της Τέχνης την περίοδο της κατοχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στην πολύμορφη προσφορά των ανθρώπων των Τεχνών στην Αντίσταση. «Η στράτευση των καλλιτεχνών στο πλάι του λαού, εφόσον αναγνωρίζουν την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, μπορεί να προσδώσει στο εργατικό και ευρύτερα στο λαϊκό κίνημα δυναμική και πολυμορφία. Μπορεί να συμβάλει στην ίδια την ανάπτυξη του κινήματος», κατέληξε μεταξύ άλλων.
Ακολούθησε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη παράσταση που ξετύλιξε τη δράση της Ηλέκτρας, με ταυτόχρονη προβολή βίντεο - ντοκουμέντων απ' όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της ζωής της: Βαλκανικοί Πόλεμοι, Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, Μικρασιατική Καταστροφή, πείνα, δυστυχία, έντονοι απεργιακοί αγώνες, άγριο κυνηγητό της κυβέρνησης σε βάρος των κομμουνιστών.
Οι συντελεστές της παράστασης
Την παράσταση σκηνοθέτησε η Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Τα σκηνικά δημιούργησαν η Ηρώ Μανδηλαρά και η Νεφέλη Σουλακέλη. Έπαιξαν οι ηθοποιοί: Αντώνης Γουγής, Ήρα Ρόκου, Γεωργία Καούκη. Στο πιάνο ήταν ο Δημήτρης Ανδρονιάδης, τρομπέτα ο Γιώργος Καλτσούνης, φαγκότο και φυσαρμόνικα ο Δημήτρης Κουφαλάκος, ενορχήστρωση ο Δημήτρης Κουφαλάκος και ο Δημήτρης Ανδρονιάδης. Τραγούδησε η Έρση Φτούλη. Τα βίντεο επιμελήθηκε ο Κώστας Σταματόπουλος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κυκλοφόρησε μια καλαίσθητη πολυσέλιδη μπροσούρα, αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση της Ηλέκτρας, με το βιογραφικό της, ντοκουμέντα, αποσπάσματα από την αλληλογραφία της και στιγμές από την προσφορά των καλλιτεχνών στην Αντίσταση στην Αθήνα, την οποία επιμελήθηκε η ΤΟ Καλλιτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: