Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

16 Φλεβάρη 1942: «ΕΜΠΡΟΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»!


Σαν σήμερα, στις 16 Φλεβάρη του 1942, ιδρύθηκε ο θρυλικός ΕΛΑΣ, ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, ο στρατός του ηρωικού Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ). Την ίδια μέρα κυκλοφόρησε και η ιδρυτική διακήρυξή του.

Ομως, ο ΕΛΑΣ είχε προϊστορία. Αμέσως μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, με απόφαση της ηγεσίας του και της ηγεσίας του ΚΚΕ, συγκροτήθηκε στις αρχές Οκτώβρη του 1941 στην Αθήνα Στρατιωτικό Κέντρο Αντίστασης (ΣΚΑ), που ανέλαβε να μελετήσει τα προβλήματα της οργάνωσης και της διεξαγωγής της ένοπλης αντίστασης και να συντονίσει τις ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ, με διάγγελμα που κυκλοφόρησε στις 11 Οκτώβρη του 1941 προσανατολίζει τον ελληνικό λαό στην ένοπλη πάλη και απευθύνεται ιδιαίτερα προς τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τους έφεδρους πολεμιστές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον πατριωτικό αγώνα.Στα τέλη Δεκέμβρη του 1941, με πυρήνα το ΣΚΑ, συγκροτήθηκε Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή (ΚΣΕ), που αποτελούσε το Ανώτατο Επιτελείο του αγώνα. Η ΚΣΕ καθοδηγούνταν από την ΚΕ του ΕΑΜ.


 

Το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη του 1942 συνήλθε η 8η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την οργάνωση του ανταρτοπόλεμου. Στην απόφαση της Ολομέλειας, διατυπώνονταν οι άμεσοι και απώτεροι σκοποί του αγώνα και γινόταν έκκληση στο λαό και τα πολιτικά κόμματα να ενωθούν στην πάλη για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Το Γενάρη του 1942, η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΚΕ του ΕΑΜ γνωστοποίησαν την απόφασή τους για τη δημιουργία στρατού της Αντίστασης, με την ονομασία Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός.Η ΚΣΕ ανασυγκροτήθηκε, διευρύνθηκε και ονομάστηκε Κεντρική Επιτροπή του ΕΛΑΣ.

Στις 16 Φλεβάρη του 1942, κυκλοφόρησε η ιδρυτική προκήρυξη του ΕΛΑΣ, στην οποία διατυπώνονταν με σαφήνεια οι σκοποί του:

1. Ενοπλος αγώνας για την απελευθέρωση της πατρίδας από το ζυγό της τριπλής κατοχής (γερμανική, ιταλική, βουλγαρική).

2. Περιφρούρηση των καταχτήσεων και των ελευθεριών του λαού από κάθε επιβουλή.

3. Εξασφάλιση της τάξης ως τη διεξαγωγή των εκλογών, ώστε να μπορεί ο λαός να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: