Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

«Τι είναι στ’ αλήθεια ο άνθρωπος;» - Στερνός αποχαιρετισμός στον Σάκη Μπουλά


Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη «γνωριμία» μου με τον Σάκη Μπουλά, το 1981, στις θρυλικές συναυλίες των Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Λεοντή. «Η μπαλάντα του έμπορα», που τραγούδησε, σημάδεψε τα χρόνια της πρώτης νιότης, αυτά που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε «της αθωότητας». Ο Μπρεχτ, με τη φωνή του Σάκη Μπουλά, μας εξηγούσε  με λόγια απλά  τι θα πει εκμετάλλευση.

Η απέραντη φωνή του Σάκη Μπουλά ερμήνευσε μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια και η παρουσία του στις συναυλίες του Θ. Μικρούτσικου και άλλων συνθετών ήταν πάντα ξεχωριστή. Η όλη πορεία του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη. Το ανεξάντλητο, πηγαίο, ταλέντο του ξεχείλιζε είτε τραγουδούσε, είτε σατίριζε την επικαιρότητα πάνω στη σκηνή, είτε ερμήνευε ρόλους στο θεατρικό σανίδι ή στην οθόνη. 

Ο Μπουλάς από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε μπροστά σε κοινό ήταν ο Σάκης και Σάκης παρέμεινε μέχρι το τέλος. Απλός, αληθινός, αυθόρμητος, κέρδισε την αγάπη του κόσμου με το ταλέντο και τη σεμνή παρουσία του. Αγάπησε πολύ τη ζωή. Η δίψα του για ζωή και δημιουργία δεν έσβησε παρά μονάχα όταν η καρδιά του σταμάτησε να χτυπά.

Έφυγε νωρίς, μας στεναχώρησε πολύ, είχε πολλά ακόμα να προσφέρει. Ο τρόπος που έφυγε  τον τιμά, αποτελεί παράδειγμα για όλους. Μαχητής ως το τέλος, σκληρός, αλύγιστος μπρος στο θάνατο. Τρυφερός, γλυκός με τους ανθρώπους. Ο τρόπος που φεύγει κανείς δείχνει και τον τρόπο που έζησε. Ο Σάκης έφυγε χαμογελαστός, με το κεφάλι ψηλά, όπως αυτοί που αγαπάνε τη ζωή και μάχονται μέχρι το τέλος για να την κερδίσουν,  για να πάρουν από αυτή αλλά και, κυρίως, για  να της προσφέρουν, ακόμα και όταν ο αγώνας είναι άνισος, ακόμα και όταν ξέρουν πως οι ελπίδες τους χάθηκαν.

Θα θυμόμαστε τον Σάκη μέσα από τα τραγούδια του. Για την ευγενική φυσιογνωμία, το μοναδικό χιούμορ του, για τις αμέτρητες στιγμές γέλιου που μας χάρισε μέσα από τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη. Θα τον θυμόμαστε για το πως μας είπε το τελευταίο αντίο: όρθιος, στητός, χαμογελαστός, δίνοντάς μας –αυτός!- κουράγιο για τη συνέχεια του δικού μας ταξιδιού. Θα τον θυμόμαστε με αγάπη.


ΥΓ. Ως στερνό αποχαιρετισμό, φτιάξαμε ένα βίντεο με την «Μπαλάντα του έμπορα». Δεν επιλέξαμε τυχαία τις φωτογραφίες, στις οποίες ο Σάκης Μπουλάς εμφανίζεται να τραγουδάει και να χαμογελά… 

Σάββατο 22 Φλεβάρη 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: