Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργάτες στις διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική» - Oμαδικές απολύσεις προωθεί η «Χαλυβουργία» - Συγκέντρωση την Τετάρτη στην Ελευσίνα από σωματεία και φορείς


Σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων από τη «Χαλυβουργία» Ασπροπύργου θέλει να προχωρήσει ο Μάνεσης. Η εργοδοσία είχε θέσει το αίτημα για ομαδικές απολύσεις, αλλά μετά το απέσυρε και ζήτησε από το ίδιο το σωματείο να θέσει προτάσεις για τη μείωση του κόστους εργασίας! Το Σωματείο Εργαζομένων απάντησε ότι δεν πρόκειται να μπει σε τέτοια διαδικασία διαβούλευσης και η εργοδοσία επανέφερε εκβιαστικά το αίτημα για ομαδικές απολύσεις. Όπως ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι, ο Μάνεσης την Τετάρτη 19 Φλεβάρη θα πάει στο υπουργείο Εργασίας για να καταθέσει το αίτημα για τις ομαδικές απολύσεις.

Διαθεσιμότητες στη «Χαλυβουργική»

Την ίδια ώρα αγωνιστικά απαντούν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής» στις διαθεσιμότητες των εργαζομένων που αποφάσισε η εργοδοσία.

Τη Δευτέρα πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης. Αντιδρούν στις διαθεσιμότητες 200 εργαζομένων επί συνόλου 263, που ισχύουν από σήμερα μέχρι και τα τέλη Μάρτη. Οι εργαζόμενοι εισπράττουν πλέον μόνο το 50% των αποδοχών τους και ένα 10% από τον ΟΑΕΔ. Η εργοδοσία επικαλείται μείωση των παραγγελιών λόγω καθίζησης της αγοράς και επί της ουσίας εκβιάζει, μέσω των εργαζομένων, για να πετύχει μειωμένη τιμή ρεύματος και να εξασφαλίσει νέες παραγγελίες. Στο υπουργείο Εργασίας παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία των εργαζομένων της «Χαλυβουργίας». Στη τριμερή συνάντηση αποφασίστηκε να δοθεί μια βδομάδα παράταση στις διαθεσιμότητες και να ζητηθεί από την κυβέρνηση να δώσει φθηνό ρεύμα στους βιομήχανους «για να σωθούν τα εργοστάσια».

Το αγωνιστικό πρόγραμμα των εργαζομένων των επόμενων ημερών:

  • Την Τρίτη 18/2: Στάση εργασίας σε όλο το Θριάσιο, 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση στην πύλη της «Χαλυβουργικής» στην Ελευσίνα.
  • Την Τετάρτη 19/2: Στάση εργασίας 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι και κλείσιμο της Εθνικής Οδού στο ύψος του εργοστασίου της «Χαλυβουργικής».
  • Την Πέμπτη 20/2: Στάση εργασίας 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι και συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου της «Χαλυβουργικής».
  • Την Παρασκευή 21/2: Στάση εργασίας 8 το πρωί με 12 το μεσημέρι και γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο η εργοδοσία είχε προχωρήσει σε απολύσεις και μειώσεις μισθών πάλι επικαλούμενη τους ίδιους λόγους, ενώ τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσει το εργοστάσιο, εάν δεν αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα.

Συγκέντρωση την Τετάρτη από σωματεία και φορείς 

Με αίτημα να ανακληθούν οι 200 διαθεσιμότητες εργαζομένων στη «Χαλυβουργική» και να μην περάσουν τα νέα σχέδια του Μάνεση στη «Χαλυβουργία Ελλάδας» το Συνδικάτο Μετάλλου και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου και η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 19 Φλεβάρη στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Ηρώων στην Ελευσίνα. (Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ)

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: