Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ: Στις μυλόπτερες βιομηχάνων - συνδικαλιστικής πλειοψηφίας --- Κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στους μεταλλεργάτες να απαντήσουν στην επίθεση της εργοδοσίας με αιτήματα που εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα


Από παλιότερη συγκέντρωση των μεταλλεργατών στην Αθήνα
Κλιμακώνουν την επίθεση οι βιομήχανοι στον κλάδο της Χαλυβουργίας, σε μια προσπάθεια να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους και να τους αξιοποιήσουν σαν μοχλό πίεσης για να εξασφαλίσουν φτηνότερη Ενέργεια.
Μετά τις 200 διαθεσιμότητες που ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει από Δευτέρα η «Χαλυβουργική», χτες η «Ελληνική Χαλυβουργία» στον Ασπρόπυργο κάλεσε με επιστολή της σε διαβούλευση - ενημέρωση το σωματείο των εργαζομένων, τη Δευτέρα 17/2, με θέμα, όπως αναφέρει, την «πιθανή εκδοχή της άμεσης μαζικής απώλειας των θέσεων εργασίας που έχουν απομείνει στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου». Η εταιρεία επικαλείται κι αυτή το ενεργειακό κόστος.
Ενδεικτική των προθέσεων των βιομηχάνων είναι το υπόμνημα που απέστειλε χτες στην κυβέρνηση η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), απειλώντας ότι αν δεν μειωθεί το κόστος της Ενέργειας, υπάρχει ο κίνδυνος για έξοδο από τη χώρα των «δυναμικών και καινοτόμων» επιχειρήσεων που εκπροσωπεί. Ανάλογο υπόμνημα συνυπογράφει η ΕΒΙΚΕΝ μαζί με εκπροσώπους βιομηχανικών ομίλων από όλη την Ευρώπη, το οποίο αναγγέλλουν ότι θα παρουσιαστεί στις 27 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Εντάσεως Ενέργειας (IFIEC).
Απέναντι στην επίθεση που κλιμακώνεται, με θύματα τους εργαζόμενους στον κλάδο της Χαλυβουργίας, η συνδικαλιστική πλειοψηφία σέρνει τους εργαζόμενους να αγωνίζονται για να πάρουν οι βιομήχανοι φτηνότερη Ενέργεια. Την Πέμπτη έγινε στην Ελευσίνα σύσκεψη με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου, της Ομοσπονδίας Μετάλλου, των σωματείων της «Χαλυβουργικής» και της «Χαλυβουργίας Ελλάδος», της αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και των δημάρχων Ελευσίνας - Μαγούλας, Μάνδρας - Ειδυλλίας και Ασπροπύργου.
Κεντρικό ζήτημα της σύσκεψης ήταν το πώς θα εξασφαλιστεί στις χαλυβουργίες φτηνότερη Ενέργεια, με παρέμβαση της κυβέρνησης. Σ' αυτή την κατεύθυνση ζήτησαν και τη συνδρομή των εκπροσώπων της Τοπικής Διοίκησης. Ο καημός τους, όπως αποτυπώθηκε σε κοινή ανακοίνωση, είναι να υπάρξουν νόμοι «που θα διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή όλης της ευρύτερης περιοχής».
Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας απευθύνεται με ανακοίνωση στους εργαζόμενους. Με κεντρικό σύνθημα «Καμιά διαθεσιμότητα - καμιά απόλυση», σημειώνει μεταξύ άλλων: «Οι πλειοψηφίες σε ΠΟΕΜ, ΕΚ Ελευσίνας, ΓΣΕΕ δεν θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν την πάλη των μεταλλεργατών κόντρα σε κυβέρνηση - τρόικα - βιομηχάνους. Είναι επικίνδυνοι - απομονώστε τους - εγκαταλείψτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτές τις παρατάξεις. Είναι η 5η φάλαγγα στο εργατικό κίνημα.
Να θυμηθούμε τι μας έλεγαν, όταν οι συνάδελφοι χαλυβουργοί της Χαλυβουργίας Ελλάδας έδιναν τον τιτάνιο απεργιακό αγώνα τους για εννέα μήνες; Μιλούσαν για "τυφλή σύγκρουση", έλεγαν ότι "οι απεργίες κλείνουν τα εργοστάσια", καλούσαν σε υποταγή στις ορέξεις του Μάνεση για απολύσεις και μειώσεις μισθών, "για να σωθεί η επιχείρηση". Σήμερα που ο Μάνεσης έχει προχωρήσει σε μειώσεις, απολύσεις και απειλεί με οριστικό λουκέτο, τι έχουν να πουν; Στην Χαλυβουργική έπεισαν για μειώσεις προσωπικού και αποδοχών για να σωθεί το εργοστάσιο, αλλά, παρ' όλα αυτά, σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα της διαθεσιμότητας και την απειλή του οριστικού κλεισίματος.
Σήμερα καλούν σε αγώνα για φθηνή Ενέργεια, για να σωθούν δήθεν τα εργοστάσια. Πώς θα σωθεί όμως η Χαλυβουργία στη χώρα μας, όταν η ΕΕ κλείνει την αμυντική και τη ναυπηγική βιομηχανία, όταν η κρίση έχει βουλιάξει τον κατασκευαστικό κλάδο; Ποιος κλείνει τελικά τα εργοστάσια; Οι απεργίες, οι αγώνες των εργαζομένων και οι κατακτήσεις μας; Η ο λυσσαλέος ανταγωνισμός των μονοπωλίων και το κυνήγι για την εξασφάλιση του μέγιστου δυνατού κέρδους, το οποίο όταν δεν εξασφαλίζουν, το πατσίζουν πετώντας εμάς και τις οικογένειές μας σαν στυμμένες λεμονόκουπες στα αζήτητα!
Υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, ακόμα και όταν εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις, αφού καλούν τους μεταλλεργάτες να στρατευθούν όχι κάτω από τα δικά τους αιτήματα, με βάση τις δικές τους ανάγκες, αλλά κάτω από τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και των κερδών τους. Καλούν σε στήριξη (εδώ δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα) των βιομηχάνων (Χαλυβουργίες - Αλουμίνια) με φθηνή Ενέργεια.
Δηλαδή, να παλέψουν οι χιλιάδες μεταλλεργάτες, που δεν θα έχουν φέτος να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης να ζεστάνουν τα παιδιά τους ή που ζουν με κομμένο ρεύμα, όχι για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειάς τους, αλλά για να έχουν οι βιομήχανοι φθηνό ρεύμα».
Ολοι σαν μια γροθιά

Η ανακοίνωση καταλήγει: «Ολοι μια γροθιά για να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών να μας μετατρέψουν στους σκλάβους του 21ου αιώνα. Με την οργάνωση της πάλης μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες των κοινών ταξικών μας συμφερόντων, δίνουμε δύναμη στη δύναμή μας. Πρέπει να συντονιστούν οι δράσεις μας άμεσα ώστε να καταφέρουμε:
  • Να υπάρχουν κοινές προσπάθειες σε κάθε χώρο δουλειάς. Ενιαία αντίδραση και υπεράσπιση του κάθε εργαζόμενου που δέχεται επίθεση. Κανείς μόνος του.
  • Οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία και Συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα παντού.
  • Να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να οργανώσουμε τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια μείωσης των μισθών και αλλαγής εργασιακών σχέσεων.
  • Αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των άνεργων μεταλλεργατών και των οικογενειών τους. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.
  • Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις επιδιώξεις για μαζικές απολύσεις.
  • Ενιαία να απαντήσουμε στη διαρκή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη μας».
  • Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), απειλώντας ότι αν δεν μειωθεί το κόστος της Ενέργειας, υπάρχει ο κίνδυνος για έξοδο από τη χώρα των «δυναμικών και καινοτόμων» επιχειρήσεων που εκπροσωπεί. Ανάλογο υπόμνημα συνυπογράφει η ΕΒΙΚΕΝ μαζί με εκπροσώπους βιομηχανικών ομίλων από όλη την Ευρώπη, το οποίο αναγγέλλουν ότι θα παρουσιαστεί στις 27 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών Εντάσεως Ενέργειας (IFIEC).

Μόλις δεν γίνεται το δικό τους οι βιομήχανοι ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ. Γιατί; Δικά τους είναι; Αυτοί τα φτιάξανε και τα δουλεύουν; Με χρήματα του λαού τα φτιάξανε και ο λαός τα δουλεύει. Εδώ πολύ θα ήθελα να ακούσω την άποψη του κ. Τσίπρα που μόλις προχτές χαριεντίζονταν με τον Δασκαλόπουλο. Τι λέει γι' αυτό; Αν ήταν στην κυβέρνηση αυτός πώς θα το αντιμετώπιζε; Αφού ισχυρίζεται ότι θα φέρει την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου του λαού χωρίς να έχει τα μέσα παραγωγής στα χέρια του..... Τι λέει ο μέλλων και βαυκαλίζων γι' αυτό πρόεδρος της Κομισιόν;Τι του λένε οι περίφημοι οικονομικοί του σύμβουλοι;

Σοφία