Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποιήσεις Λαϊκών Επιτροπών, σωματείων και φορέων στον ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα - Ανακοίνωση του ΚΚΕ για το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ


Μαζικές κινητοποιήσεις στα τοπικά υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ από Λαϊκές Επιτροπές, εργαζόμενους και φορείς που απαντούν αγωνιστικά στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η μετάβαση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Εκτός από τις σημερινές κινητοποιήσεις καλούν σε μαζική συμμετοχή και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την υγεία αύριο Τρίτη 19 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια. 

Συγκεκριμένα κινητοποιήσεις γίνονται: 

 • Στον Πειραιά, μπροστά στον Οίκο Ναύτου βρέθηκαν από νωρίς το πρωί τα ναυτεργατικά σωματεία ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, τα Δημόσια Νοσοκομεία και αποφασιμένοι να εμποδίσουν την εφαρμογή της διαταγής του ΕΟΠΥΥ, που βάζει λουκέτο στον Οίκο Ναύτου και γενικότερα σε όλα τα Πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη. Ανάλογες μαζικές κινητοποιήσεις σε όλα τα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ στον Πειραιά. Στις περιοχές Κερατσίνι - Αμφιάλη - Δραπετσώνα έγιναν το πρωί παρεμβάσεις από το ΠΑΜΕ, σωματεία και Λαικές Επιτροπές στα τοπικά υποκαταστήματα, ενώ ακολούθησε συγκέντρωση στο κεντρικό υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ στην Δραπετσώνα. Καθ' όλη την διάρκεια του πρωινού, αυτοκίνητα με ντουντούκες ενημέρωναν τον κόσμο για τις εξελίξεις καλώντας τον να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις. Αυτή την ώρα καλούν σε νέα συγκέντρωση στον ΕΟΠΥΥ Δραπετσώνας προκειμένου να αποτρέψουν την επιτροπή να προχωρήσει στη μετάβαση και της συγκεκριμένης μονάδας στο νέο καθεστώς. (Δείτε εδώ βίντεο και παρακάτω φωτογραφίες).

 • Στη Νίκαια, από νωρίς το πρωί έγινε μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, σωματείων και της Λαικής Επιτροπής στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ με ντουντούκες, συνθήματα και ανακοινώσεις. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα στις 5.30 το απόγευμα με νέα συγκέντρωση έξω από το τοπικό υποκατάστημα. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες)
 • Στη Νέα Ιωνία μαζική και μαχητική πορεία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο πλαίσιο της κιηνητοποίησης που πραγματοποίησαν νωρίς το πρωί στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. (Δείτε εδώ σε βίντεο την κινητοποίηση στον ΕΟΠΥΥ Νέας Ιωνίας και παρακάτω φωτογραφίες).
 • Στη Δροσοπούλου, από νωρίς το πρωί οι συγκεντρωμένοι βρέθηκαν στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ μετά από κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου διαμερίσματος, της Επιτροπής ανέργων, σωματείων και φορέων. Οι συγκεντρωμένοι μπήκαν στα ιατρεία διανέμονοντας υλικό και ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους για τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης.  (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και ΕΔΩ βίντεο).

 • Στο Αιγάλεω, συγκέντρωση  έγινε στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Στο πλευρό των συγκεντρωμένων η υποψήφια δήμαρχος Αιγάλεω με το ΚΚΕ Βιβή Δάγκα. (Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή κινητοποίηση) 
 • Στον ΕΟΠΥΥ Παγκρατίου - Καισαιριανής (οδός Κόνωνος), από νωρίς το πρωί οι δυνάμεις της Λαϊκής Επιτροπής Καισαριανής και φορέων της πόλης, έδωσαν μαζικό αγωνιστικό παρόν μπροστά από τις εισόδους του Παραρτήματος του ΕΟΠΥΥ στην οδό Κόνωνος, στο Παγκράτι. Στο παράρτημα του Παγκρατίου εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι της Καισαριανής, αφού το υποκατάστημα της Καισαριανής έχει εδώ και μήνες κλείσει λόγω υποστελέχωσής του.  (Δείτε παρακάτω τις φωτογραφίες απο την σημερινή κινητοποίηση
 • Στου Ζωγράφου, από νωρίς το πρωί, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, όπου μάλιστα η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, απέστειλλε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση της παράδοσης - παραλαβής θα γίνει σήμερα Δευτέρα με τη λήξη του ωραρίου, δηλαδή το απόγευμα. (Δείτε στις φωτογραφίες το επίσημο έγγραφο του ΕΟΠΥΥ). Στο μεταξύ κάτω από τη λαϊκή παρέμβαση η επιτροπή παράδοσης - παραλαβής δεν προχώρησε τη σχετική διαδικασία. Η Λαϊκή Επιτροπή καλεί σε νέα συγκέντρωση στις 7.30 το απόγευμα(Δείτε παρακάτω φωτογραφίες).
 • Στην Καλλιθέα, από νωρίς το πρωί στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ, εργατικά σωματεία, φορεία και ενώσεις ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής και συμμετέχουν στην κινητοποίηση. Κάτω από τη λαϊκή παρέμβαση 2 φορές η επιτροπή παράδοσης - παραλαβής δεν μπόρεσε να προχωρήσει τη σχετική διαδικασία και αποχώρησε.
 • Στο Νέο Κόσμο η παρέμβαση των συγκεντρωμένων στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, ανάγκασε την επιτροπή παράδοσης - παραλαβής να αποχωρήσει.
 • Στην Ηλιούπολη, δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου.  (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες).
 • Στην Αργυρούπολη οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, σωματείων και της Λαικής Επιτροπής συγκεντρώθηκαν από το πρωί μαζικά έξω από το τοπικό υποκατάστημα. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες)
 • Στην Πετρούπολη, από τις 8:00 στο υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ, σωματεία, φορείς, Λαική Επιτροπή μαζί με τη διοίκηση του Δήμου έδωσαν μαζική, αποφασιστική απάντηση. Ντουντούκες με αυτοκίνητα του Δήμου βγήκαν στους δρόμους της πόλης καλώντας στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 18 Φλεβάρη, στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες)
 • Στους Αγ. Αναργύρους, από το πρωί, οι  Λαϊκές Επιτροπές Ιλίου, Αγ. Αναργύρων και Καματερού διοργάνωσαν μαζική συγκέντρωση στο ΙΚΑ Αγ. Αναργύρων (Μπίμπιζα). Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Aνανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους έξω από τον ΕΟΠΥΥ Αγίων Αναργύρων, στις 5 το απόγευμα (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες)


Στο Περιστέρι, από τις 7:30 το πρωί, στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στη Σαρανταπόρου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, Λαϊκές Επιτροπές, σωματεία και φορείς.  (δείτε παρακάτω φωτογραφίες και  εδώ βίντεο). Το Απόγευμα της Δευτέρας διοργανώθηκε και νέα συγκέντρωση.  

 • Στην Ελευσίνα, από τις 9:00 το πρωί η Λαϊκή Επιτροπή, σωματεία και φορείς, πραγματοποίησαν μαζική  συγκέντρωση στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ Ελευσίνας. 
 • Στο Λαύριο, κινητοποιήσεις έγιναν στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ Κερατέας και Λαυρίου.Όπως κατήγγειλαν «δεν έχει σταματημό η διάλυση της υγείας. Την ίδια ώρα που κλείνουν τα ΕΟΠΠΥ ενημερώνουν το εργαστήριο του Κέντρου Υγείας Λαυρίου ότι οικονομικότερο είναι να μην κάνει το ίδιο αιματολογικές εξετάσεις, αλλά μόνο τις επείγουσες. Σε απάντηση επιστολής του εργαστηριού του Κέντρου Υγείας για να σταλθούν αναλώσιμα για τις εξετάσεις η Διευθύντρια της 1ης Υ.ΠΕ. ΑΤΤΙΚΗΣ αναφέρει: «Πιστεύω ότι είναι οικονομικότερο σε αντιδραστήρια και προσωπικό το Κέντρο Υγείας να διενεργεί καθημερινά μόνο τις επείγουσες εξετάσεις των ασθενών.» Έτσι ετοιμάζουν την απαξίωση και τελικά το κλείσιμο και την απόλυση του προσωπικού των εργαστηρίων. Η προσπάθεια υποβάθμισης έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μιας και εδώ και κάποιους μήνες στην ουσία απαγορεύτηκε η εξέταση της γλυκοζιομένης με αποτέλεσμα οι διαβητικοί να πηγαίνουν στα ιδιωτικά εργαστήρια, ενώ τα αναλώσιμα στέλνονται με το σταγονόμετρο. Καλούμε όλο τον λαό να αντισταθεί στη διάλυση της υγείας που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις ευλογίες της ΕΕ». Τέλος το Ε.Κ Λαυρίου καλεί στην στάση εργασίας που έχει κηρύξει την Τρίτη 18 Φλεβάρη 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι και στην συγκέντρωση έξω από το Κέντρο Υγείας της περιοχής. (Δείτε σε φωτογραφία το έγγραφο του «Γεννηματάς για τις αιμοληψίες)
 • Στον ΕΟΠΥΥ Αλεξάνδρας, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το κλείσιμο του πολυϊατρείου του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας δηλώνουν εργαζόμενοι, ασθενείς και φορείς της περιοχής. Aπό το πρωί είναι συγκεντρωμένοι έξω από τον ΕΟΠΥΥ το υγειονομικό προσωπικό, η Λαϊκή Επιτροπή 7ου διαμερίσματος Αθήνας, εργαζόμενοι από το γειτονικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας», σχολικοί φύλακες, εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης και πολλών μαζικών φορέων της περιοχής. Αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ κάνουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται με τη λήξη του ωραρίου το απόγευμα να πάνε οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας για να κλείσουν τη Μονάδα. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες). 

 • Στο Χαλάνδρι μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν από το πρωί και στα δυο υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ. Στο πλευρό των γιατρών και των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ βρέθηκε και η Λούλα Καρατζά, υποψήφια δήμαρχος Χαλανδρίου με την Λαική Συσπείρωση (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες).
 • Στο Μαρούσι, κινητοποίηση έγινε και στο τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ από νωρίς το πρωί. Ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια.
 • Στα Άνω Λιόσια κινητοποίηση πραγματοποίησε η Λαϊκή Επιτροπή Φυλής μαζί με μαζικούς φορείς της περιοχής, το συνδικάτο οικοδόμων, τoυς συλλόγους γυναικών Ζεφυρίου και Άνω Λιοσίων μέλη της ΟΓΕ, το σωματείο συνταξιούχων και την ένωση ΕΒΕ. Δίνουν συνέχεια σήμερα το απόγευμα 5.30μμ στο ΙΚΑ Άνω Λιοσίων και αύριο 18 Φλεβάρη στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ για την υγεία, στις 6μ.μ. στην Ομόνοια. (Δείτε παρακάτω φωτογραφίες).

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε διάφορες πόλεις της χώρας (Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να απαντήσει στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων του ΕΟΠΥΥ, αλλά και να δυναμιτίσει το κλίμα αλληλεγγύης με τα λαϊκά στρώματα, απελευθερώνοντας το πλαφόν των 400 επισκέψεων που θα δέχονται στα ιδιωτικά τους ιατρεία οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. 

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ

Σε ανακοίνωση για το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι λαϊκές οικογένειες, οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αναγκαίο προσωρινό μέτρο, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ, που δήθεν θα λύσει τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των υπηρεσιών πρόληψης.

Αυτό που θα προκύψει για το λαό και τους ασθενείς μετά το άνοιγμα των πολυϊατρείων και τη λειτουργία του νέου φορέα ΠΦΥ θα είναι:

 • Λιγότερες υγειονομικές μονάδες με λιγότερους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με λιγότερα εργαστήρια.
 • Ακόμα λιγότερες δωρεάν παροχές με το περιορισμένο "βασικό πακέτο" του ΕΟΠΥΥ και αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς για την αγορά υπηρεσιών Υγείας από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ αποτελεί μέρος των συνολικότερων αντιλαϊκών μέτρων στην Υγεία και στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Υπηρετεί την πολιτική των δραστικών κρατικών περικοπών στις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία, τα φάρμακα, τη νοσηλεία, τις θεραπείες και τις εργαστηριακές εξετάσεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η άθλια κατάσταση που βιώνει ο λαός σήμερα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όχι μόνο δεν θα λυθεί με το σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά θα επιδεινωθεί. Πρόκειται για σχέδιο που συμβάλλει στη διαμόρφωση εργαζομένων που θα στοιχίζουν ακόμα πιο φθηνά στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος τους, θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα στην Υγεία για την ανταγωνιστικότητα και την καπιταλιστική ανάπτυξη. Γι’ αυτό έχει την πλήρη στήριξη της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες του λαού και των εργαζόμενων υγειονομικών για να μην κλείσει καμία υγειονομική μονάδα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τα μέτρα της κυβέρνησης και κάθε παραλλαγή τους, που στηρίζεται στη συνύπαρξη κρατικού και ιδιωτικού τομέα στην Υγεία και στην ανταποδοτικότητα της παροχής υπηρεσιών. Να έχει όλος ο λαός, χωρίς εξαιρέσεις, πλήρη και απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Το εργατικό κίνημα και η λαϊκή συμμαχία έχουν συμφέρον και δικαίωμα να κλείσουν το δρόμο στην πολιτική και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη του λαϊκού συστήματος Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Που θα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για όλο το λαό, με δωρεάν παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με πλήρη αξιοποίηση όλου του εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και όλων των σύγχρονων τεχνικών μέσων».


Δεν υπάρχουν σχόλια: