Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Νάτα τα νέα «Χρυσά Κουτάλια»


Μπροστά στις κάλπες του Μάη ας θυμηθούμε τι μας έταζαν το 1981 οι ευρωλάγνοι τελάληδες σταθμάρχες για να μπούμε στο τρένο που θα μας έφτανε στον παράδεισο της ΕΟΚ όπου θα τρώγαμε με «χρυσά κουτάλια»!!!
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ που γέννησε τελικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) ψήφισαν το μνημόνιο των μνημονίων, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, λέγοντας ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος.
Το ΚΚΕ προειδοποιούσε ότι αυτή είναι μια λυκοσυμμαχία κεφαλαιοκρατών και δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαχείριση στα πλαίσια του καπιταλισμού, όπου υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι.
Μετά από τόσες δεκαετίες και με την πολιτική σταθερότητα που εξασφαλιζόταν από την εναλλαγή των δύο αστικών κομμάτων στην εξουσία, ο «παράδεισος» αποδείχτηκε κόλαση που σήμερα ζούμε. Και τα «χρυσά κουτάλια», λεηλασία και πτώχευση του ελληνικού λαού.
Στοιχεία - σοκ δημοσιοποιεί η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς σύμφωνα με αυτά στη φτώχεια βρίσκονται 6 στους 10 Έλληνες . Περισσότεροι από 6,5 εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή με τεράστιες στερήσεις.
Ειδικότερα, 2.535.700 Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και συγκεκριμένα με λιγότερα από 5.708 ευρώ το χρόνο ζουν τα μονομελή νοικοκυριά και με λιγότερα από 11.986 ευρώ το χρόνο οι τετραμελείς οικογένειες. Σε κίνδυνο φτώχειας όμως ή σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού βρίσκονται άλλοι 3.795.100 Έλληνες.
Μέσα σε τρία χρόνια (2010 - 2013) οι Έλληνες έχασαν το 30% του εισοδήματος τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση μεταπολεμικά στις χώρες του ΟΟΣΑ, λόγω της βαθιάς ύφεσης, των περικοπών και των απολύσεων. Από το 2009 έως το 2013 χάθηκαν 904.200 θέσεις εργασίας και ο ένας στους πέντε ανέργους ψάχνει για δουλειά εδώ και μια τετραετία.
Μέσα σ' αυτήν την ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση του λαού μας νάτα και τα «Νέα Χρυσά Κουτάλια».
Για ισχυρές ενδείξεις σχετικά με την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνιο έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μετά το τέλος της σύσκεψης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αναφερόμενος σε έσοδα ύψους έως και 150 δισ. ευρώ, σε βάθος 25 - 30 ετών από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο πρωθυπουργός παρέλειψε να πει αυτά που αποκάλυψε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με το θέμα: «από τη συμφωνία αυτή κερδισμένοι θα βγουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, εγχώριοι και ξένοι, που θα εκμεταλλευτούν τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, ενώ θα ενισχυθούν οι ήδη οξυμένοι ανταγωνισμοί μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή για τον έλεγχο των πηγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς..» και ότι «Ζημιωμένος θα είναι ο λαός, που βλέπει τον ορυκτό πλούτο της χώρας να παραδίνεται στο κεφάλαιο για την ενίσχυση της κερδοφορίας του, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών....» .
«...Όλες αυτές οι εξελίξεις αποδεικνύουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να στηρίξουν την ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Γι' αυτό απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης με κοινωνικοποίηση των εγχώριων πηγών Ενέργειας και των υποδομών, αποδέσμευση απ' την ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας θα αξιοποιεί την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και την έρευνα εγχώριων κοιτασμάτων με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία».
Από κοντά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας μιλάει για πολιτική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση με επίκεντρο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Προειδοποιεί για κινδύνους και αβεβαιότητες που ενυπάρχουν στην πορεία εξαιτίας της πόλωσης που παρουσιάζει το πολιτικό κλίμα. Εκφράζει την ανησυχία του, καθώς εντός της επόμενης χρονιάς θα πραγματοποιηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις ζητώντας αποσόβηση ή έστω ελαχιστοποίηση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που θα ήταν δυνατόν να προκύψουν από επιδείνωση του κοινωνικοπολιτικού κλίματος, λόγω των συνήθων αντιπαραθέσεων και της πόλωσης εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων για το Ευρωκοινοβούλιο και την τοπική διοίκηση.
Συνιστά αποφασιστικότητα και συνέπεια στην εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης καθώς, όπως είπε, τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και συνιστά η οικονομική πολιτική να παραμείνει προσηλωμένη στην πραγματοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Προσοχή! Το καπιταλιστικό «όραμα» δεν αλλάζει ρότα. Στηρίζεται στην κυριαρχία των μονοπωλίων, στην εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το δικομματικό παιχνίδι αντικαθίσταται από το διπολικό, σε διαφορετικά μείγματα διαχείρισης και σε αλλιώτικα «χρυσά κουτάλια» σε βάθος δεκαετιών. Οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα έχασαν και χάνουν όχι γιατί έφταιγαν κάποιοι πολιτικοί ή μηχανισμοί αλλά γιατί αυτή η λυκοσυμμαχία είναι ξένη προς τα συμφέροντά τους.
 Το όραμα που σήμερα πρέπει να διεκδικηθεί από τους άνδρες και τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου είναι η απαλλαγή από την καπιταλιστική εκμετάλλευση με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κάλι Καρά

Δεν υπάρχουν σχόλια: