Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Μαζικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την υγεία - Δυναμική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια


Μαζικό και μαχητικό το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την Υγεία στην Αθήνα. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και νέοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Δυναμικά πορεύτηκαν ως το υπουργείο Υγείας, πλημμυρίζοντας τις γύρω οδούς.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. (Δείτε εδώ τη δήλωση)

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην Ομόνοια ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, γιατρός στη Μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ στο Μενίδι και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Συμβασιούχων Ιατρών του ΕΟΠΥΥ στην Αττική, χαιρέτισε τις δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα απαιτώντας να μην κλείσει κανένα πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ, κανένα Κέντρο Υγείας, να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος. Τόνισε ότι «ο νέος νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ είναι ένα επιπλέον έγκλημα κατά των λαϊκών δικαιωμάτων» προσθέτοντας ότι «η υγεία είναι ταξικό, πολιτικό πρόβλημα και κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά μόνος του, αλλά μόνο μέσα από την καθημερινή οργανωμένη μαζική δράση των σωματείων ενάντια στη εργοδοσία και το κράτος, ενάντια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ».

Παράλληλα ο Β. Τοπαλιανίδης στηλίτευσε «τις βαριές ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που αποδέχονται τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στη λογική να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα. Κοντά σε αυτούς οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ακόμα και τώρα στηρίζουν τη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας που μας έφερε ως εδώ». Υπογράμμισε ότι «ο πιο σύντομος δρόμος για τη λύση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων είναι αυτός της ανυπόταχτης πάλης που συνδυάζει την απαίτηση μέτρων ανακούφισης στο σήμερα και τη συγκέντρωση, εκπαίδευση δυνάμεων για ριζικές αλλαγές που θα φέρουν ένα πολύ καλύτερο αύριο που το αξίζουμε και μπορούμε να το φτιάξουμε».

Ο Β. Τοπαλιανίδης τόνισε ότι οι ταξικές δυνάμεις θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ορμή, ενάντια στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, απαιτώντας την παροχή σε όλους, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Για ένα σύγχρονο, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με πανελλαδική ανάπτυξη, κεντρικό σχεδιασμό, πλήρη κρατική χρηματοδότηση. (Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την ομιλία)

Έξω από το υπουργείο Υγείας, το οποίο βρέθηκε υπό αγωνιστικό κλοιό ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, τόνισε ότι με την κινητοποίηση εκφράζεται η διαμαρτυρία στις αντεργατικές πολιτικές που τσάκισαν τη ζωή των εργαζομένων. «Χρόνια τώρα λέγαμε ότι οι κυβερνήσεις μας στέλνουν στο Καιάδα και δεν ήμασταν υπερβολικοί. Όχι μόνο τσάκισαν τις συντάξεις, τους μισθούς, τα ωράρια, τις κοινωνικές παροχές, έρχονται τώρα να μας τελειώσουν, κόβοντας την υγεία, τα φάρμακα, τους γιατρούς». Υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι είναι εδώ. «Δίνουν πνοή στους αγώνες απέναντι στη βαρβαρότητα της ΕΕ, των μονοπωλιακών ομίλων που εμπορευματοποιούν ολοένα και περισσότερο την υγεία».

Εκ μέρους της ΟΓΕ, η Μαριάνθη Χαλβατζή αναφέρθηκε στις ακόμη τραγικότερες συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής για τις γυναίκες, καθώς έχουν αυξημένες και ειδικές ανάγκες για παροχές υγείας, όπως διευκόλυνση γαλουχίας, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, άδεια μητρότητας, άδεια τοκετού. Υπογράμμισε ότι όλοι οι σύλλογοι Γυναικών πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις έξω από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσουν την πάλη τους.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο προσκλητήριο γενικού ξεσηκωμού και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ είχαν απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,  η ΠΑΣΕΒΕ, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών. Επίσης η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Συγκυβέρνηση και ΕΕ κλείνουν τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Τώρα Ξεσηκωμός! Για να μην το επιτρέψουμε.

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας - Πρόνοιας
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας για όλο το λαό!
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση στην Υγεία

Το ΠΑΜΕ καλεί σε γενικό ξεσηκωμό για την Υγεία! Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία, παντού!

Κλείνουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ! Όλοι στους δρόμους! Ο νόμος της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που ψηφίστηκε στη Βουλή, οδηγεί σε επιπλέον περιορισμό των όποιων δωρεάν παροχών υγείας απέμειναν σήμερα. Η επίθεση ενάντια στα δικαιώματα μας δυναμώνει. Ολοένα και περισσότερο, το κόστος των υπηρεσιών Υγείας μεταφέρεται στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους φόρους και τη συνεχή μείωση μισθών και συντάξεων.

Η κατάσταση που επικρατεί και στα νοσοκομεία είναι εγκληματική. Τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας έχουν τεράστια κενά, με δραματικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους. Η κινητικότητα - διαθεσιμότητα του προσωπικού εντάσσεται στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη υπηρεσιών υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις. Με οργάνωση παντού, με ταξική αλληλεγγύη, μπορούμε "να φέρουμε τα πάνω κάτω"!».

Τόσο σήμερα, Τρίτη 18 Φλεβάρη, όσο και τη Δευτέρα 17 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε δεκάδες πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ σε όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: