Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Αύριο το πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στο μπλόκο της Νίκαιας

Συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα θα έχει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων, την Πέμπτη, στην Αθήνα
Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης την περασμένη Κυριακή στο μπλόκο της Νίκαιας
Με νέα τρακτέρ ενισχύονται τα σχεδόν 40 μπλόκα που έχουν στήσει σ' όλη τη χώρα οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι οποίοι, στηριζόμενοι στην αγωνιστική συμπαράταξη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, συνεχίζουν και εντείνουν την πάλη κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που μετράει ήδη 20 μέρες.
Στη Θεσσαλία, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο την περασμένη Κυριακή, εντείνονται οι προετοιμασίες για τη νέα συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που θα γίνει αύριο Πέμπτη, στις 3 μ.μ., στο μπλόκο της Νίκαιας. Χτες το απόγευμα, έγινε στο χώρο του μπλόκου συνέλευση των αγροτών, όπου συζητήθηκαν μέτρα για να έχει επιτυχία το αυριανό συλλαλητήριο.
Στο κάλεσμά του, το Μπλόκο της Νίκαιας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, μικρέμποροι, νέοι των σπουδών, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών: Ελάτε μαζί μας στον κοινό αγώνα. Ν' αγωνιστούμε, μαζί, για μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, που θα εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στη μικρομεσαία αγροτιά και φτηνά και υγιεινά προϊόντα για τη διατροφή και την ένδυση του ελληνικού λαού».
Με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα, τις Λαϊκές Επιτροπές να δώσουν ξανά μαζικό «παρών» και ενημερώνει ότι η αναχώρηση για το μπλόκο θα γίνει με αστικά λεωφορεία από την Κεντρική Πλατεία, στις 2.30 μετά το μεσημέρι. Ανάλογες ανακοινώσεις - καλέσματα εκδίδουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς στη Λάρισα και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.
Συνάντηση με Γ. Στουρνάρα
Μετά τις συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, που είχε προχτές στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Μπλόκων, αύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. Με απόφαση της τελευταίας σύσκεψης των μπλόκων, που έγινε την Κυριακή στη Νίκαια, η Συντονιστική επεδίωξε τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, η οποία κλείστηκε τελικά μετά από παρέμβαση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η φορολογία είναι το ζήτημα αιχμής που προβάλλει η Συντονιστική, κάνοντας καθαρό ότι το μέτρο της άγριας και άδικης φοροαφαίμαξης από το πρώτο ευρώ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους μικρομεσαίους αγρότες, καθώς αποτελεί ακόμα μια «γερή σπρωξιά» προς το ξεκλήρισμά τους. Οπως σημειώνουν, ήταν πάντα και παραμένουν εργαζόμενοι - παραγωγοί. Ετσι πρέπει να αντιμετωπίζονται φορολογικά και όχι σαν επιτηδευματίες, όπως σε μια νύχτα θέλει να τους μετατρέψει το υπουργείο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι αγρότες διεκδικούν:
  • Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Να μην κρατούν λογιστικά βιβλία, (ή συγκεντρωτικά παραστατικά, όπως τα μετονόμασε η κυβέρνηση), όσοι έχουν τζίρο κάτω από 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενος κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Εξίσου σημαντικό για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι και το αίτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, επισημαίνοντας ότι, με ΦΠΑ 23% και με τις συνεχείς αυξήσεις που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και το κράτος, οι τιμές στα αγροτικά μέσα και εφόδια, (σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, πετρέλαιο, αγροτικό ρεύμα, μηχανήματα, ζωοτροφές κ.ά.), έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, καθιστώντας, παντελώς, ασύμφορη την αγροτική και κτηνοτροφική ενασχόληση.
Οι αγρότες διεκδικούν:
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
  • Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.
  • Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: