Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Έπεσαν οι αντιμνημονιακές μάσκες: Διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ με προϋπολογισμό Σγουρού και στήριξη Τζήμερου!

―Αρχίσαμε! 

Έπεσαν οι αντιμνημονιακές μάσκες στη χτεσινή συνεδρίαση. Ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός που έφερε η περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκε από την παράταξη του Γ. Σγουρού, τον Π. Μαντούβαλο και στηρίχθηκε από τον Τζήμερο

Τον προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης, που η παράταξη της Ρένας Δούρου είχε καταψηφίσει ως αντιλαϊκό, έφερε χτες (με μία μικρή αναμόρφωση) προς έγκριση η νέα περιφερειακή αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντιμνημονιακές μάσκες «έπεσαν» πολύ γρήγορα στην πρόβα τζενεράλε για την πολιτική που θα ασκήσει η νέα διοίκηση της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, καθώς μέσα από τον προϋπολογισμό που ψήφισε εξακολουθεί και ενισχύει την εξυπηρέτηση των μεγάλων, οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ την ίδια ώρα δεν προβλέπει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και την υλοποίηση έργων προς όφελός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον προϋπολογισμό που έφερε η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ τον υπερψήφισαν η παράταξη του Γ. Σγουρού και ο περιφερειακός σύμβουλος Π. Μαντούβαλος, ενώ στήριξε στην τοποθέτησή του και ο Θ. Τζήμερος.

Πιο συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό παραμένουν αμετακίνητα τα κονδύλια που προβλέπονταν για επιχειρηματίες και συγκεκριμένα τα 20 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΠΑΕ ΑΕΚ, τα 7 εκατομμύρια ευρώ για το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκού και 2 εκατομμύρια ευρώ για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, που η ίδια η περιφερειάρχης είχε καταγγείλει ως έργο που εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα. Μάλιστα, χτες, το προεδρείο αρνήθηκε σε κατοίκους του Γραμματικού που βρίσκονταν στη συνεδρίαση να λάβουν το λόγο με το πρόσχημα ότι θα γίνει ξεχωριστή συζήτηση για το θέμα.

Παρόντες στη χτεσινή συνεδρίαση ήταν και κάτοικοι της Ν. Φιλαδέλφειας, στους οποίους η διοίκηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά την ανέγερση σχολείου, κάτι για το οποίο ο προϋπολογισμός δεν προβλέπει ούτε ευρώ.

Τα κονδύλια για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εμφανίζονται μεν αυξημένα, προορίζονται ωστόσο όχι για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων αλλά για τη διαμόρφωση ενός περιφερειακού γραφείου καταγραφής της ένδειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Στο μεταξύ, ποσό 38 εκατομμυρίων που ισχυρίστηκε η διοίκηση ότι εξοικονόμησε από τον προϋπολογισμό, δίνεται μόνο κατά 30% για προνοιακά ζητήματα ενώ κατά 70% πάει στους επιχειρηματίες.

Ενδεικτική του αντιλαϊκού προσανατολισμού του προϋπολογισμού ήταν η τοποθέτηση του πρώην περιφερειάρχη Γ. Σγουρού, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που κινείται κατά 95% στα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης. Αυτόν τον προϋπολογισμό εμείς τον συντάξαμε, τον ψηφίσαμε και θα τον ψηφίσουμε». Προηγουμένως, η Ρ. Δούρου επιχείρησε να συγκαλύψει ότι ο προϋπολογισμός ήταν περίπου καρμπόν με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με το πρόσχημα ότι υπήρχε έλλειψη χρόνου για τη διαμόρφωση νέου προϋπολογισμού. Υποσχέθηκε αναμόρφωση του προϋπολογισμού, μέχρι το Γενάρη, με ενίσχυση - ανάμεσα σε άλλα - της «συνεργατικής οικονομίας» και της «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Ιδια αντιλαϊκή πολιτική από την πίσω πόρτα

Στην τοποθέτησή της εκ μέρους των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η Αλεξάνδρα Μπαλού τόνισε πως οι πολίτες απέρριψαν την πολιτική που εφαρμοζόταν. Αυτό που δεν ήξεραν είναι ότι θα επιστρέψει αυτή η πολιτική από την πίσω πόρτα. Ο προϋπολογισμός είναι ίδιος με αυτόν της προηγούμενης διοίκησης με κάποιες επιμέρους διαφορές. Η δικαιολογία ότι δεν υπήρχε χρόνος είναι «προφάσεις εν αμαρτίαις». Αν αποδεχτούμε αυτή τη δικαιολογία πρέπει αντίστοιχα να δεχτούμε ότι όποια κυβέρνηση έρθει θέλει πολύ χρόνο για να αλλάξει την προηγούμενη πολιτική. Σχολιάζοντας τον ίδιο τον προϋπολογισμό τόνισε ότι «επιβεβαιώνεται ο αντιλαϊκός χαρακτήρας του, ο σταθερός προσανατολισμός του στην εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών, επιχειρηματικών συμφερόντων, η σταθερή εφαρμογή της πολιτικής που υλοποιεί την κεντρική κρατική οικονομική πολιτική σε βάρος του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Περίπου το 50% των εσόδων προέρχεται από φόρους και βάρη στις πλάτες του λαού». Συμπλήρωσε στο σημείο αυτό ότι δεν ακούστηκε κουβέντα για διεκδίκηση αύξησης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Η νέα σας αντίληψη - συνέχισε η Αλ. Μπαλού - είναι πολύ παλιά. Πλαστότητα κονδυλίων σε διάφορα έργα, όπως αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά, και επιλεκτική πριμοδότηση σε έργα ανάλογα σε ποιον ανήκει ο δήμος». Στηλίτευσε δε το γεγονός ότι προβλέπονται εκατομμύρια για την επιχειρηματικότητα και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας την ίδια ώρα που παιδιά στο Λεκανοπέδιο λιποθυμούν.

«Προωθείτε τη "συνεργατική οικονομία", τη λεγόμενη "κοινωνική οικονομία", που την προωθούν με ζέση οι στυλοβάτες αυτής της πολιτικής, την επεξεργάζονται στην ΕΕ ως μορφή διεξόδου προς όφελός τους. Εκτονώνουν τις κραυγαλέες κοινωνικές αντιθέσεις που γεννά το σύστημά τους και από την άλλη δυναμώνουν την κοινωνική συνοχή, δηλαδή την υποταγή του λαού με την περιβόητη "αλληλέγγυα οικονομία" που συμφωνούν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ». Είπε ότι αποτελεί πρόκληση το κονδύλι των δύο εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αποσυρθεί. Τόνισε δε ότι πρέπει να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ Φυλής.

Κλείνοντας η Αλ. Μπαλού κατέθεσε την ανησυχία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι η νέα διοίκηση θα φέρει πιο σκληρά μέτρα εξαιτίας και των δεσμεύσεων που έχει πάρει απέναντι στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Μέσα σε αυτά τα τείχη της ανταγωνιστικότητας και της «υγιούς» επιχειρηματικότητας, ο λαός όποιον διαχειριστή και να διαλέξει, δε θα μπορέσει να καλυτερεύσει τη ζωή του.

Στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Πρωτούλης είπε ότι ο προϋπολογισμός επιβεβαιώνει πως ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός θεσμός, εργαλείο της αντιλαϊκής πολιτικής και πως αν δεν υπάρξει σύγκρουση με αυτό, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Και πρόσθεσε: «Αυτόν τον προϋπολογισμό θα έπρεπε να τον δουν οι εργαζόμενοι. Οσα παίρνουν μόνο λίγοι επιχειρηματικοί όμιλοι, δεν δίνονται για ολόκληρο το δυτικό Λεκανοπέδιο και τον Πειραιά όπου κατοικεί 1,5 εκατομμύριο κόσμος και που με βάση τα στοιχεία υπάρχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην Ελλάδα. Για ολόκληρη τη δυτική Αθήνα, ο προϋπολογισμός προβλέπει έναν (1) μόνο παιδικό σταθμό. Είναι ντροπή!».

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης τόνισε ότι «η συζήτηση παραπέμπει στην υποτιθέμενη κόντρα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν αρχίσουν να συγκυβερνούν. Είναι μία προβολή από το μέλλον του τι θα παρακολουθήσουμε στην επόμενη Βουλή. Σηκώνετε τους τόνους για να κρύψετε την απόλυτη συμφωνία σας».

Ριζοσπάστης

9 σχόλια:

Alexandros Raskolnick είπε...

Προσωπικά κρατάω ούτως ή άλλως μικρό καλάθι για την κ. Δούρου, αλλά μπορώ να αντιληφθώ τις δυσκολίες ενός σφιχτού προϋπολογισμού υπό πίεση χρόνου. Έτσι, μπορώ να κάνω υπομονή μέχρι τον ερχόμνο Γενάρη -όχι παραπάνω

Οικοδόμος είπε...

@Alexandros Raskolnick:

"Αν είναι κόσμος όμορφος
είναι και κόσμος ψεύτης,
που μοιάζει σκοτεινό γυαλί
και σαν παλιός καθρέφτης

Στα χρόνια της υπομονής
δε μας θυμήθηκε κανείς"...

Alexandros Raskolnick είπε...

Αν δεν ελπίζεις το ανέλπιστο, Οικοδόμε, δεν θα το βρεις. (Εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει), Ηράκλειτος

Οικοδόμος είπε...

@Alexandros Raskolnick:

"Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια
Ο βοριάς θα στα κάνει συντρίμμια, κομμάτια"...

Alexandros Raskolnick είπε...

«Μη χάνεις το θάρρος σου εμείς πάντα το ξέραμε πως δε χωράει μέσα στους τέσσερις τοίχους το μεγάλο μας όνειρο…»

Ανώνυμος είπε...

"Συν Αθηνά και χείρα κίνει" λέγαν οι αρχαίοι Ελληνες. Δεν φτάνει μονο να ελπίζεις ότι θα σωθείς από τους άλλους αλλά πρέπει και να κουνηθείς κι εσύ λιγάκι να αγωνιστείς για να σωθείς. Σωτηρίες με αντιπροσώπους δεν υπάρχουν. Η κα Δούρου βγήκε χτες μετά την νεροπλημμύρα στην Αττική και τις καταστροφές της γιατί δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα -για την οποία βέβαια κανείς δεν της καταλογίζει ευθύνες αφού τώρα ανέλαβε και πολύ σωστά- και είπε ότι ΕΥΧΕΤΑΙ του χρόνου να μην ξανασυμβούν τα ίδια. ΕΥΧΕΤΑΙ. "Ο λόγος σου με χόρτασε και την μπουκιά σου φάτην" λένε οι σημερινοί ΄Ελληνες. Οπότε για την κα Δούρου που τη λατρεύει ο Τζήμερος, κι ο Μαρινάκης συντρώγει μαζί της, ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΧΕΣ. Δεν ξέρω αν έχουν την ίδια γνώμη κι οι πολιτες έστω κι αυτοί που την ψήφισαν.

Οικοδόμος είπε...

@ Alexandros Raskolnick:

Αν ο Λειβαδίτης έκανε τότε «υπομονή» (όπως μας ζητάς εσύ), δεν θα ’βρισκες σήμερα στίχους του για να πουλάς «πνεύμα» εδώ.

Δύσκολο να διακρίνεις τα όρια ανάμεσα στο έξυπνο και τον εξυπνακισμό…

Alexandros Raskolnick είπε...

Υπομονή λίγων μηνών ζήτησε η Δούρου, όχι εγώ. Εμένα η υπομονή μου, ως πολίτη, έχει εξαντληθεί προ πολλού, Οικοδόμε. Αλλά επειδή δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, εντός του υφιστάμενου πλαισίου, σφίγγω τα δόντια, τι άλλο να κάνω? Πάντως δε θεωρώ ότι είναι και τόσο δύσκολο να διακρίνει κανείς, αν θέλει, τα όρια ανάμεσα στον έξυπνο και τον εξυπνάκια, ό,τι κι αν υπονοείς...

Οικοδόμος είπε...

@ Alexandros Raskolnick:

"...μπορώ να κάνω υπομονή μέχρι τον ερχόμνο Γενάρη".

Συ είπας, όχι η Δούρου.

Για να μη μείνεις με την απορία (“Αλλά επειδή δεν υπάρχει άλλη ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, εντός του υφιστάμενου πλαισίου, σφίγγω τα δόντια, τι άλλο να κάνω?”):

Nα μην κάνεις τίποτα («άλλο»). Κάνουν «άλλοι», και, για σένα.

Και επειδή καταλάβαμε τα επιχειρήματά σου, δεν υπάρχει λόγος να επανέρχεσαι ξανά και ξανά και να σπαταλάς τον χρόνο σου εδώ. Το ιστολόγιο αυτό βρίσκεται εκτός του «υφιστάμενου πλαισίου» σου…