Πριν από 20 χρόνια σκυφτοί πάνω από «λαβωμένες» απ' τη λάσπη σελίδες Ιστορίας, έδιναν στον Περισσό τη μάχη της διάσωσής τους, αποφασισμένοι να την κερδίσουν. Χτες, στον ίδιο χώρο, συναντήθηκαν για να γιορτάσουν τη νίκη τους! Να πάρουν και να αποδώσουν τιμή σε όσους συνέβαλαν στο τιτάνιο έργο της διάσωσης και αποκατάστασης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ, απ' τη ζημιά που υπέστη όταν ορμητικά τα νερά του Ποδονίφτη στις 21 Οκτώβρη του 1994 πνίξανε τις βόρειες συνοικίες της Αθήνας, εισέβαλαν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.
Ηταν χιλιάδες! Μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ. Αλλά και άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αναφορές, που έβαλαν πλάτη αντιλαμβανόμενοι τη σημασία της διάσωσης των «αποτυπωμάτων» 8 δεκαετιών Ιστορίας του λαού μας. Ανάμεσά τους ειδικοί επιστήμονες, καλλιτέχνες, πρόσφεραν καθένας απ' το μετερίζι του, άλλος τη γνώση του για να σωθούν έγγραφα, έργα τέχνης, φιλμ κ.ά., που γέννησε νέα γνώση, νέες μεθόδους για αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, άλλος την τέχνη του για την οικονομική υποστήριξη της προσπάθειας.
Η αίθουσα Συνεδρίων όπως και το φουαγιέ γέμισαν ασφυκτικά από ανθρώπους κάθε ηλικίας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος και πήραν μέρος στην εκδήλωση που διοργάνωσε με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πλημμύρα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Σε φορτισμένο κλίμα αντάμωσαν άνθρωποι που μοιράστηκαν αυτή τη σπουδαία αποστολή, ανακαλούσαν στη μνήμη τους τις στιγμές, αναγνώριζαν έγγραφα που έσωσαν, τους εαυτούς τους ή γνωστούς και φίλους σε φωτογραφίες εκείνης της περιόδου, ντοκουμέντα που εκτίθονταν όλα στο φουαγιέ στο πλαίσιο της έκθεσης αρχειακού υλικού και έργων τέχνης που λειτουργούσε. Εικόνες από τη διάσωση του Αρχείου, το στέγνωμα, την επεξεργασία, την ψηφιοποίηση. Πίνακες ζωγραφικής που επίσης διασώθηκαν και συντηρήθηκαν. Σε ειδικές προθήκες ντοκουμέντα: Κλήσεις στην Ασφάλεια «δι' υπόθεσίν σας», γράμματα εξόριστων, διαταγές του ΕΛΑΣ, ραδιοτηλεγραφήματα από τη μεγάλη μάχη του Γράμμου, τυπογραφικό υλικό από τον «Ριζοσπάστη» των χρόνων της παρανομίας. Εκπομπές του ραδιοσταθμού με ανταποκρίσεις από την Αθήνα, υλικά του Τμήματος διαφώτισης της ΚΟΑ, ο ασύρματος, οι εφημερίδες των εξόριστων, βιβλία, μπροσούρες...
Η ικανοποίηση των παρευρισκόμενων παραπάνω από έκδηλη και το χειροκρότημα ενθουσιώδες όταν ακούστηκε από το στόμα του Δ. Κουτσούμπα ο θετικός απολογισμός της προσπάθειας. Ναι, τα καταφέραμε! Ναι, το Αρχείο σώθηκε!
Το χειροκρότημα αβίαστο, «κελαρυστό», συνόδευε κάθε αναφορά σε πρόσωπα, έργα και ημέρες ταυτισμένα με την Ιστορία του Κόμματος, την Ιστορία των αγώνων του λαού μας - Μπελογιάννης, Ζαχαριάδης, Φλωράκης... Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας... Ρίτσος, Κατράκης... - στο βίντεο που προβλήθηκε αμέσως μετά την ομιλία και φτιάχτηκε ειδικά για την περίσταση: Αποτυπώνοντας την καταστροφή, την προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της που ξεκίνησε αμέσως, με μια χωρίς προηγούμενο κινητοποίηση, η οποία σφραγίστηκε απ' την αυταπάρνηση και τη δίχως όρια προσφορά, προσπάθεια που ξεκίνησε χωρίς δεύτερη σκέψη, αν και φάνταζε ακατόρθωτη. Περνώντας απ' το χτες στο σήμερα, το βίντεο περιέλαβε κομμάτια του Αρχείου αυτού που αφού διασώθηκαν, ψηφιοποιήθηκαν και είναι σήμερα προσβάσιμα στο κοινό. Ξεχωριστή θέση ανάμεσά τους τα ηχητικά ντοκουμέντα από ραδιοφωνική ομιλία του Ν. Ζαχαριάδη στις 2 Σεπτέμβρη του 1951, το σήμα του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα» του ΔΣΕ, ήχος απ' τη «Φωνή της Αλήθειας»...
Ενα παρατεταμένο χειροκρότημα - ως υπόμνηση της δικαίωσης - συνόδευσε το σημείο του βίντεο όπου η Αλέκα Παπαρήγα δήλωνε, τότε: Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη (...) όμως θα τα φτιάξουμε όλα απ' την αρχή! Και τα φτιάξαμε. Σώσαμε «τα δακτυλικά αποτυπώματα των γενιών του ΚΚΕ», όπως έλεγε ο Ρίτσος. Μέχρι και σήμερα ακόμα μια ομάδα εθελοντών συνεχίζει, σκυμμένη σ' αυτό το μοναδικό εργαλείο συμπύκνωσης Ιστορίας, τα διδάγματα της οποίας είναι πολύτιμα για να γραφτεί η συνέχεια, ώσπου να γραφτεί το τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Μέχρι τότε συνεχίζουμε όλοι...
Ριζοσπάστης
Δείτε το βίντεο για το Αρχείο του ΚΚΕ
Τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη από την πλημμύρα της 21ης Οκτώβρη 1994 η έδρα της ΚΕ και το Αρχείο του ΚΚΕ, καθώς και την τιτάνια προσπάθεια χιλιάδων εθελοντών, χάρη στην οποία το Αρχείο διασώθηκε, συντηρήθηκε, ψηφιοποιείται και μεγάλο μέρος του είναι προσβάσιμο στο κοινό στο «Επιμορφωτικό Κέντρο - Χαρίλαος Φλωράκης», αποτυπώνει το βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση τιμής και απολογισμού που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη μεγάλη πλημμύρα.
Μέσα από τα πλάνα ξαναζωντανεύει η μεγαλειώδης μάχη που δόθηκε για να διασωθεί το Αρχείο του ΚΚΕ, η γεμάτη αυταπάρνηση εθελοντική προσφορά όχι μόνο μελών, φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και ανθρώπων που δεν πρόσκεινται πολιτικά στο ΚΚΕ, καθώς και επιστημόνων και φορέων που προσέφεραν τις γνώσεις τους για τη διάσωση του Αρχείου.
Περιγράφεται η διαδικασία συντήρησης και ψηφιοποίησης του Αρχείου του ΚΚΕ, ενώ προβάλλονται ντοκουμέντα από το Αρχείο του Κόμματος -ενδεικτικά και αποκαλυπτικά του πλούτου που περιέχει: Φωτογραφίες από το Αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ, έργα τέχνης, ηχητικά ντοκουμέντα, όπως απόσπασμα ραδιοφωνικής ομιλίας του Νίκου Ζαχαριάδη, ομιλιών του Μάνου Κατράκη και του Γιάννη Ρίτσου, καθώς και ηχητικά ντοκουμέντα των ραδιοσταθμών «Ελεύθερη Ελλάδα» και «Φωνή της Αλήθειας».
Παράλληλα, παρουσιάζεται ψηφιοποιημένο υλικό από το μέρος του Αρχείου που εκτίθεται στο «Επιμορφωτικό Κέντρο - Χαρίλαος Φλωράκης», το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό, σε όποιον θέλει να μελετήσει την ιστορία του εργατικού και λαϊκού κινήματος και γενικότερα την ελληνική ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων μέσα από πλούσια βιβλιογραφία και πρωτογενές αρχειακό υλικό.
902
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου