Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Συνδικάτο «όπλο» των οικοδόμων ― Πείρα από τους χώρους δουλειάς


Αυτή είναι η τάξη μας, με τα καλά της και τα κακά της, με τα προτερήματα και τις αδυναμίες της. Είναι εξάλλου τα προτερήματα και οι αδυναμίες που έχουμε κι εμείς οι ίδιοι. Και για την τάξη μας, στην πάλη για τα δικαιώματά της, αξίζει κάθε θυσία.
Με αυτό το πνεύμα, όπως αποτυπώθηκε στην τοποθέτηση ενός οικοδόμου που πήρε το λόγο, συζήτησε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας για τη δράση που ανέπτυξε και τα καθήκοντα που αναλαμβάνει για το επόμενο διάστημα, στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση την Κυριακή το πρωί.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η δράση που αναπτύχθηκε σε εργοτάξια, οι πρωτοβουλίες που πήραν τα κατά τόπους παραρτήματα, οι δυσκολίες αλλά και τα βήματα που γίνονται κόντρα σε αυτές, η αποφασιστικότητα του Συνδικάτου να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη και τις αρχαιρεσίες του που θα γίνουν το Νοέμβρη.
Η Γενική Συνέλευση επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Διοίκησης του Συνδικάτου για συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Υιοθέτησε, επίσης, ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων. Εκλέχθηκε Εφορευτική Επιτροπή για τις επερχόμενες αρχαιρεσίες.
Στην εισήγησή του, ο Σταύρος Λίτσας, πρόεδρος του Συνδικάτου, συνόψισε την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, με θηριώδη ποσοστά ανεργίας, μεροκάματα ψίχουλα και ανασφάλιστη δουλειά. Στάθηκε στην προσπάθεια που έγινε να οργανωθεί η πάλη στα εργοτάξια, όπως στο ΜΕΤΡΟ, όπου η σύσταση επιχειρησιακού σωματείου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις. Στην προσπάθεια του συνδικάτου να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τους ανέργους, να πρωτοστατήσει στην αλληλεγγύη. Στα πρώτα βήματα, που πρέπει να πολλαπλασιαστούν, στην παρέμβαση στους μετανάστες οικοδόμους και στη νεολαία του κλάδου, όχι μόνο στους χώρους δουλειάς αλλά και στις σχολές κατάρτισης. Στα θετικά του απολογισμού συγκαταλέγεται η λειτουργία της ιστοσελίδας και η επανέκδοση της εφημερίδας του Συνδικάτου, που διακινείται στους οικοδόμους «χέρι με χέρι», συμβάλλοντας στην ενημέρωσή τους. Οσον αφορά το πανελλαδικό συλλαλητήριο, ο Σ. Λίτσας τόνισε πως στόχος είναι να αποτελέσει μια νέα αρχή για την οργάνωση εργαζομένων και ανέργων. «Να ανεβάσουμε τον πήχη, μολύβι και χαρτί, σχέδιο και μαζική δράση», προέτρεψε τους οικοδόμους. Οσο για τις επικείμενες εκλογές σημείωσε πως το Συνδικάτο δε θέλει να μετρήσει μόνο ψήφους: «Θέλουμε μαχητές που και με την ψήφο τους να δείξουν τη θέληση για αγώνα ενάντια στα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, εξάλλου, «γιορτάζει» το Συνδικάτο και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή του.



Ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μέσα από τις γραμμές του Συνδικάτου είναι το όπλο των εργαζομένων ενάντια στον καθημερινό πόλεμο με την εργοδοσία. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύει η 30χρονη ιστορία του Συνδικάτου, όπως υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας. Επισήμανε πως έχει μεγάλη σημασία το γεγονός ότι το Συνδικάτο συνεχίζει στην ίδια πορεία, κόντρα στις σημερινές δυσκολίες, σε συνθήκες που η συνείδηση της αναγκαιότητας και της δύναμης του Συνδικάτου έχει αδυνατίσει. Συμπλήρωσε πως βλέποντας τους αγώνες του παρελθόντος από την απόσταση που χωρίζει από αυτούς σήμερα, βλέπουμε πιο καθαρά πόσο σημαντικοί ήταν οι ίδιοι και τα αποτελέσματα που έφεραν. Πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιμετωπίζουν τους σημερινούς αγώνες με την ίδια βεβαιότητα πως αποτελούν συμβολή και παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Πείρα από τους χώρους δουλειάς

«Κάνε το σταυρό σου που είμαστε τυχεροί και παίρνουμε έστω κι αυτό το μεροκάματο αντί να είμαστε στην ανεργία». Η παραπάνω ήταν μια συνηθισμένη απάντηση από εργαζόμενους στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην προτροπή του σωματείου για οργάνωση και διεκδίκηση Σύμβασης, όπως εξήγησαν οι οικοδόμοι που πήραν το λόγο. Δίπλα στα παραπάνω, πολλοί πρόσθεταν πως κάποιος «γνωστός» μεσολάβησε, για να πιάσουν δουλειά, πως δε θα ήθελαν να τον «εκθέσουν». Το γεγονός ότι το σωματείο με υπομονετική προσπάθεια και συζήτηση κινητοποίησε όλο και περισσότερους συναδέλφους, άλλαξε σε σημαντικό βαθμό και το αρνητικό κλίμα.
«Το να μιλάει ένας εργάτης με τα λόγια του αφεντικού είναι κάτι που δείχνει πού βρίσκεται το εργατικό κίνημα σήμερα», ανέφερε οικοδόμος που εργάζεται σε μεγάλο εργοτάξιο. Εξήγησε πως σε ένα χώρο που πρέπει να δρα μόνος, με τους συναδέλφους του να αναπαράγουν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας, η επαφή του με το Συνδικάτο και το Παράρτημα ήταν το αντίβαρο για να μην απογοητεύεται, αλλά να γίνεται πιο ικανός στην παρέμβασή του. Αν και χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να πάρει την πρώτη αίτηση εγγραφής στο Συνδικάτο, επισήμανε πως στην υπόθεση αυτή «αξίζει κάθε προσπάθεια και κάθε θυσία».

Εκδήλωση για τα 30χρονα του Συνδικάτου

Με στόχο να συναντηθούν οι οικοδόμοι που έστησαν το Συνδικάτο με τους νέους συναδέλφους τους που καλούνται να πάρουν τη σκυτάλη της δράσης του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, οργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα 30χρονά του, την Κυριακή 19 Οκτώβρη, στη 1 μ.μ., στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου (στάση ΜΕΤΡΟ Ανθούπολη). Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και αφίσας από το αρχείο του Συνδικάτου, με στόχο την ανάδειξη της συμβολής του στην αφύπνιση όχι μόνο των οικοδόμων, αλλά συνολικά της εργατικής τάξης. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συναυλία με τον Β. Κορακάκη, ενώ θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή - παραδοσιακή μουσική.

Το πρόγραμμα των Γενικών Συνελεύσεων

Μπροστά στις αρχαιρεσίες που θα γίνουν το Νοέμβρη, τα Παραρτήματα οργανώνουν επίσης Γενικές Συνελεύσεις, με βάση το παρακάτω πρόγραμμα: Κέντρο, 15/10. Πειραιάς, 15/10. Περιστέρι, 15/10. Ιλιον, 16/10. Βόρεια - Βορειοανατολικά, 16/10. Καλλιθέα, 17/10. Αιγάλεω, 19/10. Βύρωνας - Καισαριανή - Ζωγράφου, 20/10. Νοτιοανατολικές συνοικίες, 20/10. Μενίδι, 20/10. Νέα Ιωνία - Νέο Ηράκλειο - Νέα Φιλαδέλφεια, 20/10.

Ριζοσπάστης


Διαβάστε ακόμα:


Αχτίδες αισιοδοξίας 
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2014/10/blog-post_19.html


Ρεπορτάζ από την Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Η Εισήγηση και το Ψήφισμα της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (12/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια: