Ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για αύξηση της διεθνούς βοήθειας στις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής
OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΒΑΝΑ.--
Αναχώρησε χτες από την Κούβα για τη Σιέρα Λεόνε ομάδα 62 Κουβανών γιατρών και 103 νοσηλευτών προκειμένου να συμμετάσχουν στις προσπάθειες για ανακούφιση των εκατοντάδων ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα».
Αλλοι 296 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές θα μεταβούν στη Λιβερία και τη Γουινέα όταν ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της χειρότερης επιδημίας «Εμπολα» στην Ιστορία, που από το ξέσπασμά της τον περασμένο Μάρτη έχει σκοτώσει τουλάχιστον 3.300 ανθρώπους.
Ως γνωστόν, πάνω από 50.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές εργάζονται σε 66 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και 4.000 σε 32 χώρες της Αφρικής, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους λαούς αναπτυσσόμενων χωρών.
Το ίδιο 24ωρο, σε διάσκεψη των βρετανικών αρχών και της διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά» για την επιδημία του ιού «Εμπολα», στο Λονδίνο, ανακοινώθηκε ότι κάθε ώρα που περνά τουλάχιστον πέντε άνθρωποι μολύνονται από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα» στη δυτικοαφρικανική Σιέρα Λεόνε. Ιολόγοι και στελέχη της οργάνωσης αρωγής ζήτησαν αύξηση της διεθνούς βοήθειας στις πληγείσες χώρες όχι μόνο σε χρήματα, αλλά και σε γιατρούς, νοσηλευτές, ιατροφαρμακευτικό υλικό και κινητές νοσοκομειακές μονάδες.
Στη Λιβερία, χώρα με τους περισσότερους νεκρούς (περίπου 2.000), η επιδημία άρχισε να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, αφού πλέον διαπιστώνεται αισθητή μείωση του αριθμού των ανθρώπων που πηγαίνουν στα Κέντρα Υγείας.
Ακόμη δύο πληγείσες χώρες είναι η Γουινέα (710 νεκροί σε 1.157 κρούσματα) και η Σιέρα Λεόνε (622 θανατηφόρα κρούσματα σε σύνολο 2.304), ενώ κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ, όπου χτες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις 100 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 23χρονο Λιβεριανό Τόμας Ερικ Ντάνκαν, ο οποίος καταγράφηκε προχτές ως το πρώτο κρούσμα της νόσου σε αμερικανικό έδαφος.
Μέσα σε όλα αυτά, εκπρόσωπος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ στη Ρώμη προειδοποίησε ότι το κλείσιμο των συνόρων και των αγορών καθώς επίσης η καραντίνα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ανθρώπων στη Δυτική Αφρική έχουν ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις τροφίμων, πανικό στις αγορές και αυξήσεις των τιμών, κυρίως στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία. Ο ίδιος σημείωσε ότι ο επόμενος εφιάλτης, όταν ξεπεραστεί η επιδημία του «Εμπολα», θα είναι μία «επιδημία» πείνας στις χώρες της περιοχής...
Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου