Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πανελλαδικό συλλαλητήριο 1ης Νοέμβρη: Καλούν στο Σύνταγμα, ήδη, 643 οργανώσεις απ' όλη τη χώρα


Ειδικά «περίπτερα» έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία για την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου
Στην τελική ευθεία των τελευταίων 15 ημερών που μένουν έως το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη μπαίνουν οι 643 οργανώσεις που έως χτες είχαν ήδη πάρει απόφαση για τη συνδιοργάνωσή του.
Το κάλεσμα απλώνεται ήδη από την Ορεστιάδα έως την Ηγουμενίτσα κι από τη Δράμα έως τις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης.
Ο πρώτος κύκλος της προετοιμασίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς σε δεκάδες συνελεύσεις και συνεδριάσεις έχει συζητηθεί το πλαίσιο διεκδικήσεων και πάρθηκαν οι ανάλογες αποφάσεις.
Παρά τα εμπόδια που προσπαθούν να ορθώσουν παλιοί και νέοι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, στους χώρους δουλειάς η αντιπαράθεση είναι έντονη όπου θαρρετά μπαίνουν τα θέματα. Είναι χαρακτηριστικές οι αποφάσεις συμμετοχής που έχουν πάρει κοντά 70 σωματεία και 6 ομοσπονδίες που έως πρόσφατα δε μετείχαν στη δράση του ΠΑΜΕ. Η συζήτηση για την ταξική γραμμή στους χώρους δουλειάς ανοίγει πλέον καθαρά κόντρα στις αυταπάτες που σπέρνουν διάφοροι διαχειριστές, κόντρα σ' όσους έχουν κάνει σημαία την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και εκπαιδεύουν την εργατική τάξη στην υποταγή και στις μειωμένες απαιτήσεις. Απέναντι στη δίχως έλεος επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στην εργατική τάξη, η γραμμή της ταξικής πάλης αναδεικνύεται στις συνελεύσεις σαν μονόδρομος, κόντρα στις επιδιώξεις της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και του κυβερνητικού συνδικαλισμού που ζητάει κοινωνική συναίνεση, για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Ο διαγωνισμός κυβέρνησης ΝΔ ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα αναθερμάνει την οικονομία, δηλαδή τα καπιταλιστικά κέρδη, είτε με το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» είτε με εγγυήσεις για την ακραία φτώχεια, αναδεικνύεται στις συζητήσεις στους χώρους δουλειάς ως εμπαιγμός της εργατικής τάξης.
Στις δεκαπέντε μέρες που απομένουν, «κλειδί» αναδεικνύεται η προσωποποιημένη δουλειά επιχείρηση την επιχείρηση, ώστε να απλώνει ακόμα περισσότερο το κάλεσμα αλλά και να «δένεται» η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσοτέρων. Παράλληλα, οργανώνονται ειδικές ενημερωτικές δράσεις τοπικά, όπως συνεντεύξεις, έκδοση αφισών και φυλλαδίων που να συνδέουν το γενικό πλαίσιο αιτημάτων με τα ειδικά τοπικά και κλαδικά.
Ειδικό βάρος δίνεται στην οργανωτική πλευρά, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι πρόκειται να μετακινηθούν απ' όλη τη χώρα για να φτάσουν στην Αθήνα, με οικονομικό κόστος πολλές φορές απαγορευτικό, πρόβλημα για το οποίο όμως παίρνονται μια σειρά μέτρα (π.χ. γλέντια για να συγκεντρωθούν τα εισιτήρια των ανέργων κ.ά.).
Σημαντική δουλειά σ' αυτήν την κατεύθυνση γίνεται από τις οργανώσεις των συνταξιούχων στην επαρχία που ήδη έχουν ναυλώσει 60 πούλμαν που θα κατέβουν στην Αθήνα.
Η εμπειρία που έχει συσσωρευτεί από το δίμηνο δράσης που προηγήθηκε αναδεικνύει τις δυνατότητες που ανοίγονται και για τη μετά το συλλαλητήριο συνέχεια της δράσης.
Αγωνιστικές παρεμβάσεις
Στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σωματείων και Λαϊκών Επιτροπών για τα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων και ανέργων.
  • Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων οργανώνει σήμερα κινητοποίηση, στις 10.30 π.μ.,στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθν. Αντιστάσεως 8, Αλιμος). Διεκδικεί την άμεση καταβολή του επιδόματος αφερεγγυότητας στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων «3Ε Εκτυπωτική» και «Χ. Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ».
  • Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών και 62 σωματεία του κλάδου προχωρούν σε παρέμβαση στο υπουργείο Ανάπτυξης, την Τετάρτη 22/10, στη 1 μ.μ., απαιτώντας τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και των ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων. Επίσης, θα συναντηθούν με τους εργοδοτικούς φορείς, την Τρίτη 21/10, στις 9.30 π.μ., για τη ΣΣΕ στο εμπόριο.
  • Κοινή συνέντευξη Τύπου στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ) θα δώσουν σήμερα, στις 12 μ., τα ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Ν. Λάρισας και της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα.
  • Σωματεία και φορείς στη Ρόδο θα κάνουν την Τετάρτη 22/10, στις 10 π.μ., παράσταση στην Εφορία και την Τετάρτη 29/10, στις 9 π.μ., κινητοποίηση στο ΙΚΑ.
  • Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: