Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Κραυγαλέο περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας ενάντια σε κατοίκους των Εξαρχείων


Ένα περιστατικό ωμής και απροκάλυπτης αστυνομικής βίας συνέβη στις 12.9 στα Εξάρχεια σε βάρος μιας οικογένειας που έχει την ατυχία να μένει δίπλα από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη. Πιο συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 12/9/14, μεταξύ 23.00 και 23.30, η διμοιρία που φυλάσσει τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ επί της Χαρ. Τρικούπη έδειξε το φασιστικό της πρόσωπο για άλλη μια φορά: η κλούβα των ΜΑΤ ήταν παρκαρισμένη στο νούμερο 52 της οδού, με αναμένη τη μηχανή και το air condition, γεγονός που φυσικά ενοχλούσε τους κατοίκους της πολυκατοικίας και που προκάλεσε τη δίκαιη διαμαρτυρία τους. Συγκεκριμένα, η κα Α.Ρ. ζήτησε από τα ΜΑΤ ευγενικά να κλείσουν τη μηχανή της κλούβας, καθώς, λόγω του θορύβου της και του καυσαερίου που βγάζει, δε μπορούσαν να κοιμηθούν. Η κατάσταση συτή ήταν καθημερινή όλο το καλοκαίρι και συνοδευόταν μάλιστα από φωνές των αστυνομικών μέχρι και πολύ αργά τη νύχτα. Τα ΜΑΤ απάντησαν βρίζοντας την Α.Ρ., μέχρι που παρενέβη ο σύζυγός της, ρωτώντας για την αιτία αυτής της απρόκλητης επίθεσης. Ένας από τους άνδρες των ΜΑΤ, εξαιρετικά ερειστικός, προκάλεσε τον κο Δ.Ρ. να κατέβει κάτω.

Όταν κατέβηκε το ζευγάρι, και ενώ ο Δ.Ρ. προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει για το αίτημά του, λέγοντάς τους “ελάτε στο σπίτι για καφέ, και θα δείτε ότι δεν αντέχεται η κατάσταση!”, ο εν λόγω ΜΑΤατζής προσπάθησε να τους επιτεθεί βρίζοντας χυδαία και απειλώντας. Το ζευγάρι, βλέποντας ότι δε μπορεί να βγάλει άκρη, αποφάσισε να επιστρέψει στο σπίτι του, αλλά, καθώς έμπαινε στην πολυκατοικία, δέχτηκε την επίθεση όλης της διμοιρίας. Ο Δ.Ρ. οδηγήθηκε βίαια στο αστυνομικό τμήμα, με τραμπουκισμούς και εκ νέου απειλές: “σκάσε, γιατί θα σου κάνουμε το σπίτι λαμπόγυαλο” (sic). Η Α.Ρ. πήγε στο α.τ. Εξαρχείων για να συμπαρασταθεί στο σύζυγό της, και, ενώ περίμενε με τις κόρες της, συνελήφθη και η ίδια! Σημειωτέον, η γειτονιά μαζεύει εδώ και καιρό υπογραφές για την απομάκρυνση της κλούβας από το σημείο.

Όπως ήταν αναμενόμενο ο Δ.Ρ. συνελήφθη και εις βάρος του ασκήθηκε αυτόφωρη δίωξη για βιαοπραγία εις βάρος αστυνομικού οργάνου και για αντίσταση κατα της "αρχής". Η δίωξη εκδικάζεται την Τρίτη 30 Σεπτέμβρη ώρα 9.00 στο κτήριο 7 των δικαστηρίων της Ευελπίδων.

Το περιστατικό αυτό καταγγέλθηκε τηλεφωνικά την Κυριακή 14.9. στο Δι.Κ.Α. Εξ. με το ερώτημα από τους παθόντες αν το Δι.Κ.Α. Εξ. μπορεί και προτίθεται να κάτι σαν συμπαράσταση. Θεωρήσαμε σωστό το περιστατικό να κοινοποιηθεί στη Λαϊκή Συνέλευση των Εξαρχείων (στην οποία και συμμετέχουμε) το συντομότερο δυνατό. Το βράδυ της Κυριακής 14.9 συνεδρίαζε ομάδα εργασίας τως Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων στην οποία συνεδρίαση γνωστοποιήθηκε το γεγονός, και στην αμέσως επόμενη ανοικτή Λαϊκή Συνέλευση των Εξαρχείων (την Παρασκευή 19.9) αποφασίστηκε η διοργάνωση συγκέντρωσης και πορείας διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με αίτημα την άμεση απομάκρυνση της κλούβας.

Το περιστατικό αυτό συγκαταλέγεται σε μια σειρά επεισοδίων ωμής βίας από την αστυνομία ενάντια στους κατοίκους των Εξαρχείων και αποδεικνύει ότι ο πάγιος ρόλος της είναι η καταστολή των πολιτών και η επίδειξη εξουσίας. Η κλούβα βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο επί 24ώρου βάσης, φυλάσσοντας τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησε και οδηγεί στην εξαθλίωση το λαό αυτού του τόπου. Με πρόφαση τη φύλαξη ενός προσεχώς εξωκοινοβουλευτικού κόμματος, η αστυνομία βρίσκει μια επιπλέον ευκαιρία να διαταρράσει τη ζωή των κατοίκων, εμπεδώνοντας το καθεστώς κατοχής της περιοχής και της καλλιέργειας φόβου. Πέρα λοιπόν από τις γνωστές σε όλους σχέσεις αστυνομίας, μαφιών και εμπόρων ναρκωτικών, που υποβαθμίζουν συστηματικά την περιοχή και στοχεύουν στην πολιτική της απονεύρωση, έρχεται και η απροκάλυπτη, ασύδοτη βία ενάντια στους κατοίκους, επειδή απλά και μόνο τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση απομάκρυνση της κλούβας από τη Χαρ. Τρικούπη. Αν κρίνεται ότι τα ΜΑΤ πρέπει να συνεχίσουν να φυλάνε τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, να φύγουν και τα δύο από την περιοχή.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στους Δ.Ρ. και Α.Ρ., καθώς και στους κατοίκους που έχουν δεχθεί ανάλογες επιθέσεις, το Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου στις 17.00 στην πλατεία Εξαρχείων και σε πορεία προς τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους Α.Ρ. και Δ.Ρ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου, στις 9.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια: