Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΙΛΗ: “Πώς καταστρέψαμε την παλαιότερη δημοκρατία της Ν. Αμερικής και μετατρέψαμε ένα φιλειρηνικό έθνος σε σφαγείο” ― ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον Σαλβαδόρ Αλιέντε (4 από 8)


Άρθρο του Έρικ Λόρμαντ στην Miami Herald

1. Όταν ο Χιλιανός λαός εξέλεξε ελεύθερα έναν σοσιαλιστή, δημοκράτη πρόεδρο, ο Νίξον και ο Κίσινγκερ φοβήθηκαν πως το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ένα "παράδειγμα προς μίμηση" για τους υπόλοιπους λαούς που καταπιέζονταν από τις Η.Π.Α.
2. Με τις εντολές του Νίξον, η C.I.A. προετοιμάζει την ανατροπή της κυβέρνησης.
3. Η S.O.A. (School of Americas, σχολείο για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στρατιωτικών στελεχών των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που εδρεύει στις ΗΠΑ) , εκπαιδεύει μεθοδικά τους βασανιστές που θα κρατήσουν στην εξουσία την χούντα.

Οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες...

Μετά από χρόνια καπιταλιστικής διακυβέρνησης, ο μισός και παραπάνω πληθυσμός της χώρας υποσιτίζεται και σημειώνεται σοβαρή έλλειψη βασικών ειδών διατροφής, κατοικιών, περίθαλψης, παιδείας. Ο γιατρός Σαλβαδόρ Αλλιέντε, φτάνει κοντά στην νίκη στις εκλογές του 1958 και του 1964, παρά την τρομακτική εγκληματική ανάμειξη της CIA.
Για τους Αμερικανούς, ο Αλιέντε δεν αντιπροσωπεύει μια στρατιωτική ή οικονομική απειλή, αλλά μια καθαρά ιδεολογική, ψυχολογική τέτοια - την απειλή ενός "παραδείγματος προς μίμηση", ενός δημοκρατικά εκλεγμένου Σοσιαλιστή που εξακολουθεί να διοικεί σύμφωνα με το  σύνταγμα της χώρας του.

"Οι Η.Π.Α. δεν έχουν συμφέροντα ζωτικής σημασίας στην Χιλή. Η παγκόσμια στρατιωτική ισορροπία δεν θα διαταραχθεί σημαντικά από ενδεχόμενη διακυβέρνηση του Αλιέντε... Μια νίκη του Αλιέντε θα σηματοδοτήσει καθοριστική οπισθοδρόμηση των Η.Π.Α. και ψυχολογικό πλεονέκτημα για τις Μαρξιστικές ιδέες."
Μελέτη της C.I.A. - 7 Σεπτεμβρίου 1970

"Τα υπό κομουνιστική ηγεσία συνδικάτα, ειδικά αυτά που ακολουθούν την γραμμή της Μόσχας, αποδέχονται σε γενικές γραμμές σήμερα τον ειρηνικό δρόμο ως βιώσιμη εναλλακτική λύση"
Αναφορά της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου - 15 Ιουλίου 1968

Τελικά, οι Η.Π.Α. αποφασίζουν να εμποδίσουν μια ελεύθερη και δίκαια νίκη του Αλλιέντε το 1970

"Δεν βλέπω τον λόγο να παραμένουμε αδρανείς και να παρακολουθούμε μια χώρα να γίνεται κομουνιστική εξ αιτίας της ανευθυνότητας των κατοίκων της"
Χένρυ Κίσινγκερ - Σύμβουλος εξωτερικής ασφαλείας του Ρίτσαρντ Νίξον - 1970

Ο Νίξον προσπαθεί να προκαλέσει πραξικόπημα

"Μπορεί να έχουμε μια πιθανότητα στις δέκα να σώσουμε την Χιλή!... δεν με νοιάζουν τα οποιαδήποτε ρίσκα... 10 εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα, μπορεί και περισσότερα αν χρειαστεί... κάντε την οικονομία τους να βογκήξει..." 
Χειρόγραφες σημειώσεις του διευθυντή της CIA Χέλμς, μετά τη νίκη του Αλλιέντε - 1970

"Σάο Πάολο, Τεγκουτσικάλπα, Μπουένος Άιρες, Λίμα, Μοντεβιδέο, Μπογκοτά, Μέξικο Σίτυ, αναφέρουν συνεχείς επαναλήψεις δημοσιοποίησης υλικών με θέμα τη Χιλή. Υλικά μεταφέρθηκαν επίσης σε New York Times και Washington Post. Προπαγανδιστικές δραστηριότητες εξακολουθούν να παρέχουν ασφαλή κάλυψη των εξελίξεων στην Χιλή, σύμφωνα με τον θεματικό σχεδιασμό μας."
Τηλεγραφικό Σήμα της C.I.A.  - 25 Σεπτεμβρίου 1970

"Δεν υπάρχει πρόφαση ή δικαιολογία που να μπορεί να προβληθεί για να δικαιώσει μια ανταρσία εναντίον της κυβέρνησης της Χιλής. Επομένως, κρίνεται απαραίτητη η κατασκευή μιας τέτοιας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί  από τους στρατιωτικούς, η απόφαση σωτηρίας της Χιλής από τον κομμουνισμό"
Τηλεγραφικό Σήμα που στάλθηκε στο στρατηγείο της C.I.A. στο Σαντιάγκο - 19 Οκτωβρίου 1970

Ο Χιλιανός Διοικητής του Στρατού Ρενέ Σνάιντερ, αρνείται να στήσει ένα πραξικόπημα δολοφονείται με όπλα της C.I.A. Η C.I.A. χαρακτηρίζει υποτιμητικά τον Σνάιντερ και τους ανάλογης τοποθέτησης στρατιωτικούς
"Απολιτικό, πιστό στο σύνταγμα, απαθές τμήμα του στρατεύματος"
Αναφορά της Γερουσίας για τη δολοφονία , 20 Νοεμβρίου 1975

Η δολοφονία του Σνάιντερ αποδεικνύεται μπούμερανγκ, η υποστήριξη προς τον Αλιέντε μεγαλώνει, αναλαμβάνει Πρόεδρος με τη στήριξη του Κογκρέσου της Χιλής. Αναλύει το πρόγραμμα του για δωρεάν παροχή γάλακτος σημειώνοντας πως "Σήμερα στην Χιλή υπάρχουν 600.000 παιδιά με προβλήματα στην ανάπτυξη, λόγω κακής διατροφής κατά τους πρώτους 8 μήνες της ζωής τους, καθώς δεν έλαβαν τις απαραίτητες πρωτεΐνες"

"Όσο κάνει κουμάντο ο Αλλιέντε, ούτε ένα καρφί, ούτε ένας σπόρος δεν θα φύγει για την Χιλή"
Έντουαρντ Κόρι - Πρέσβης των Η.Π.Α.

"Όσοι επιθυμούν να μπλοκάρουν τον Αλιέντε, ελπίζουν πως μια ταχέως αποσταθεροποιούμενη οικονομία θα προκαλέσει κύμα βίας που θα οδηγήσει σε στρατιωτικό πραξικόπημα"
Υπόμνημα της εταιρείας επικοινωνιών ITT (βασικού προμηθευτή του Υπουργείου Αμύνης των Η.Π.Α., ιδιοκτήτριας του Caesar's Palace, της αλυσίδας ξενοδοχείων Sheraton, και πολλών καζίνο) - 1970

1973, Μάρτιος. Στις επερχόμενες εκλογές για το Κογκρέσο, η αντιπολίτευση υποστηριζόμενη από τις Η.Π.Α. , ευελπιστεί να κερδίσει τα 2/3 των εδρών, ποσοστό που θα οδηγήσει στην πτώση του Αλιέντε. Όμως είναι αδύνατο να μειώσουν την δημοφιλία του, το κόμμα του Αλιέντε νικά αυξάνοντας τις ψήφους του όσο κανένα κυβερνών κόμμα δεν είχε καταφέρει στην Χιλή μετά από 2 χρόνια στην εξουσία.

Επιτέλους επιτυχία ...

 Ως συνήθως, οι Η.Π.Α. διατυμπανίζουν πως αγωνίζονται εναντίον της "παγκοσμίου κομουνιστικής συνομωσίας", ενώ στους διαδρόμους παραδέχονται την απουσία οποιασδήποτε τέτοιας απειλής "Σοβιετικές παραινέσεις για αυτοσυγκράτηση στον Αλιέντε... οι Σοβιετικοί προσπαθούν να αποφύγουν μια νέα εμπλοκή τύπου Κούβας... Συμβουλές στον Αλιέντε να τακτοποιήσει τις σχέσεις του με την Αμερική... να χαλαρώσει η ένταση μεταξύ των δυο χωρών..."
Αναφορές της Αμερικανικής Αντικατασκοπείας - 1973

Σεπτέμβριος 1973, τα πολεμικά πλοία του ναυτικού των Η.Π.Α. στις ακτές της Χιλής  βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, 32 αεροπλάνα παρατήρησης προσγειώνονται στην Αργεντινή κοντά στα σύνορα με την Χιλή, χρησιμοποιώντας ένα υπό αμερικανικό έλεγχο σύστημα επικοινωνιών, εξτρεμιστές στρατιωτικοί, εκπαιδευμένοι στις Η.Π.Α. ανατρέπουν την κυβέρνηση. Ο Αλιέντε, όπως και πολλά μέλη της κυβέρνησης δολοφονούνται. Τα Πανεπιστήμια τίθενται υπό στρατιωτική διοίκηση, χιλιάδες Χιλιανοί συλλαμβάνονται και εκτελούνται, πολλοί σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό τους ως "ριζοσπαστών" σε λίστες της C.I.A. Στα χρόνια της χούντας υπό την ηγεσία του στρατηγού Πινοσέτ, τα βασανιστήρια αποτελούν μια καθημερινή ρουτίνα.

Το SOA, επεκτείνει τις δραστηριότητές του, πέρα από τα εγκλήματα εναντίον των Χιλιανών που ζουν στην πατρίδα τους. Είναι υπεύθυνο για τον βασανισμό και τον φόνο ενός αξιωματούχου του Ο.Η.Ε. το 1976, καθώς και για την βομβιστική ενέργεια στην Ουάσιγκτον που κόστισε την ζωή στον εξόριστο Υπουργό Εξωτερικών του Αλλιέντε Ορλάντο Λετελιέ και στην βοηθό του, την Αμερικανίδα Ρόνι Μόφιτ.
Αναφορά του Americas Watch για την Χιλή - 1989, 1994

Ο Πινοσέτ δεν είναι απόφοιτος του SOA, όμως χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως στη Σχολή. Το 1991 οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν προσωπικό του σημείωμα προς τη Σχολή, ενώ ένα ξίφος παρελάσεων, δωρεά του Πινοσέτ, κοσμεί το γραφείο του Διευθυντή...

(Το 1ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 2ο μέρος του αφιερώματος εδώ).
(Το 3ο μέρος του αφιερώματος εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: