Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Άρτα: Σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου για τον προγραμματισμό δράσης


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Σεπτέμβρη, η ανοιχτή σύσκεψη των εργατικών σωματείων που ανήκουν στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου Άρτας, με κύριο ζήτημα τα προβλήματα της ανεργίας, καθώς επίσης και ο προγραμματισμός δράσης μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ για το Σάββατο 1η Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από εργατικά σωματεία (όπως εμποροϋπαλλήλων, οικοδόμων, λογιστών, φαρμακοϋπαλλήλων, Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας, «Μαρινόπουλος - Carrefour», Συνταξιούχων, Οδηγών, Χειριστών, Αρχαιολογίας), άνεργοι, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Άρτας, και από την επιτροπή γυναικών της ΟΓΕ. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και έκανε παρέμβαση το μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, Γιάννης Πάσουλας.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άρτας, Γιάννης Γάλλιος, στάθηκε στα προβλήματα της ανεργίας, που στο Ν. Άρτας και γενικότερα στην Ήπειρο, έχει χτυπήσει κόκκινο, με το καταγραμμένο ποσοστό ανεργίας να είναι από τα μεγαλύτερα, καθώς φτάνει στο 28%.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στους εργασιακούς χώρους, οι οποίοι έχουν γεμίσει με 4ωρίτες και 5μηνίτες. Με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που εκβιάζονται να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με καθυστέρηση στην καταβολή δεδουλευμένων, χωρίς άδεια, δώρα, συντάξιμα ένσημα.

Τόνισε επίσης ότι «...η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Αφορά συνολικά τους εργαζόμενους. Στην πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών υπάρχουν άνεργοι, αλλά και όσοι έχουν εξασφαλίσει ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο σήμερα, κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο ανά πάσα στιγμή. Αφορά αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, με τις ίδιες συνέπειες στην ζωή τους όπως των εργαζομένων. Αφορά και τους συνταξιούχους που με την πενιχρή τους σύνταξη βοηθάνε τα άνεργα παιδιά τους. Όλοι μαζί επομένως σαν μια γροθιά, εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι, γυναίκες, να παλέψουμε, να μη δεχτούμε το στράγγισμα και το ξεζούμισμά μας!».

Στο τέλος αναφέρθηκε στη θετική δράση και στην παρακαταθήκη που άφησε η πρωτοβουλία που είχε πάρει το Εργατικό Κέντρο Άρτας τον Απρίλη του 2014, να οργανώσει Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο για την ανεργία. Μια πρωτοβουλία που πρέπει να αξιοποιηθεί μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο που οργανώνει το ΠΑΜΕ το Σάββατο την 1η Νοέμβρη στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε συγκεκριμένο πρόγραμμα δίμηνης δράσης, ώστε να καταγράφονται συγκεκριμένα βήματα.

Κατόπιν αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση από τους συμμετέχοντες, αναφέροντας παραδείγματα και πείρα από τον κάθε κλάδο.

Στο τέλος της συζήτησης κατέληξαν σε αγωνιστικό πρόγραμμα δίμηνης δράσης, που περιλαμβάνει:

  • Την Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί αγωνιστική διαμαρτυρία στην εφορία για τον ΕΝΦΙΑ και τα χαράτσια, μαζί με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, νεολαία, άνεργους και άλλα λαϊκά στρώματα.
  • Άμεσα χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος, να προχωρήσουν τα σωματεία σε συνεδριάσεις ΔΣ, και να οργανώσουν συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις των μελών τους. Κάθε κλάδος, σωματείο, φορέας, να πάρει τα δικά του μέτρα, να αναπτύξει δικές του αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που θα οδηγούν στην ενημέρωση, στη συσπείρωση, στη συμμετοχή, να δημιουργείται αγωνιστικό κλίμα.
  • Στην πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων, να γίνουν παρεμβάσεις για τα προβλήματα της ανεργίας.
  • Την Παρασκευή 3 Οκτώβρη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κιλκίς, οργάνωση συλλαλητηρίου για την καλύτερη προετοιμασία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου.
  • 902

Δεν υπάρχουν σχόλια: