Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

40 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοση του «Ριζοσπάστη»

Το φύλλο της 25/9/1974
Μέρα δική μας η σημερινή, μέρα του «Ριζοσπάστη». Ηταν πριν 40 χρόνια, 25 Σεπτέμβρη 1974, όταν μετά από 27 χρόνια βαθιάς παρανομίας ο «Ριζοσπάστης», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ, κυκλοφορούσε ελεύθερα. Κατακτούσε μαζί με το ΚΚΕ τη νόμιμη έκδοση και κυκλοφορία του.

Ηταν 18 Οκτώβρη του 1947, μέρα Σάββατο, που ο «Ριζοσπάστης» στο τελευταίο πριν την 27χρονη παρανομία φύλλο του έγραφε: «Οι φύλακες γρηγορούν και ο "Ριζοσπάστης", που στάθηκε ακλόνητος στις επάλξεις του όταν αντιμετώπιζε τη φωτιά και το σίδερο της χιτλερικής και της αγγλικής κατοχής, δε θα υποστείλει ποτέ την τιμημένη σημαία του. Γιατί η σημαία του "Ριζοσπάστη" είναι σημαία του ΚΚΕ».

Και πράγματι, κράτησε ψηλά τη σημαία του ΚΚΕ. Η συνεχής έκδοση και κυκλοφορία του ήταν ταυτόσημη με την ασίγαστη πάλη του ΚΚΕ. Μέσα στη νύχτα της βαθιάς παρανομίας ήταν ο φάρος που φώτιζε με τη φλόγα των ασταμάτητων όλ' αυτά τα χρόνια εκδόσεών του σε τακτά χρονικά διαστήματα - κυκλοφορώντας με χίλιους - δυο κινδύνους από χέρι σε χέρι - τη δράση των κομμουνιστών. Οι συντάκτες του, οι τυπογράφοι του και οι διακινητές του ήταν ένα με το κάθε παράνομο φύλλο, που ως συνέχεια της ψυχής τους και της καρδιάς του ΚΚΕ, χτυπούσε για να δίνει πνοή στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα. Και έτσι έγραψαν μια απαράμιλλη ηρωική ιστορία.

Η ύπαρξη και ζωή του «Ριζοσπάστη» είναι ταυτισμένη με το ΚΚΕ, γιατί κομμουνιστικό κόμμα χωρίς εφημερίδα δεν μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικό αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η εφημερίδα, ως όργανο της ΚΕ, πρέπει να λύνει ταυτόχρονα ζητήματα: Ενημέρωσης - αποκάλυψης - διαφώτισης, όλα αυτά υποταγμένα στην προώθηση της στρατηγικής, του Προγράμματος του Κόμματος.

Ο «Ριζοσπάστης» λοιπόν φτάνει καθημερινά την πολιτική του Κόμματος σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε χώρο δουλειάς, γειτονιά, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, για όλα τα ζητήματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το ρόλο του λοιπόν ως καθημερινού συντρόφου στη δράση πρέπει να τον επιβεβαιώνει διαρκώς.

Είναι ξεκάθαρο ότι η ενημέρωση, ο σχολιασμός, η προπαγάνδα γενικότερα, δεν είναι έννοιες αταξικές, όπως δεν είναι αταξική και η πολιτική γενικά. Εκφράζουν αντίθετα ταξικά συμφέροντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το κεφάλαιο δημιουργεί και αναπτύσσει πολύμορφα «μέσα ενημέρωσης». Μ' αυτά βομβαρδίζουν καθημερινά το νου των ανθρώπων, χτυπώντας ίσια τη συνείδησή τους. Μα η πολυμορφία των ειδήσεων των σχολιασμών των γεγονότων απ' όλο τον κόσμο, αλλά και η πολυμορφία του έντυπου και ηλεκτρονικού λόγου, εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδίκτυο βρίσκονται στρατηγικά στην ίδια όχθη, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές στην προπαγάνδα τους. Ο σκοπός τους κοινός. Να κυριαρχεί παντού η διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, ο κόσμος να «βλέπεται» με τα «μάτια» των «από πάνω» των μεγαλοεπιχειρηματιών, της εξουσίας του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και οργανισμών. Να επιτυγχάνεται έτσι ο αποπροσανατολισμός και τελικά η χειραγώγηση της εργατικής τάξης των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Συστατικό μέρος αυτής της προσπάθειας είναι το «θάψιμο» των ταξικών εργατικών, λαϊκών αγώνων, η αντικομμουνιστική προπαγάνδα, η ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ, η αποσιώπηση ή διαστρέβλωση της πολιτικής του γραμμής.

Στρατευμένος στην υπόθεση των «από κάτω»

Ο «Ριζοσπάστης», ως εφημερίδα του ΚΚΕ, είναι ταγμένος με την υπόθεση των «από κάτω» της εργατικής τάξης, των μισθωτών εργαζομένων, των φτωχών αυταπασχολουμένων και αγροτών, των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ταγμένος στην προσπάθεια όχι μόνο να ιδωθεί ο κόσμος με τα μάτια των «από κάτω», αλλά να αλλάξει κιόλας για τα συμφέροντα των «από κάτω».

Να συμβάλει δηλαδή στην προσπάθεια του ΚΚΕ για την ανασύνταξη του κινήματος της εργατικής τάξης, τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, την προβολή της πρότασης του ΚΚΕ για την εργατική - λαϊκή εξουσία, της ρεαλιστικότητας - επικαιρότητας του σοσιαλισμού.

Ο «Ριζοσπάστης» κρίνεται και θα κρίνεται καθημερινά ως όπλο στην προσπάθεια για αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στο κίνημα, στην προσπάθεια για την άνοδο της οργανωμένης δράσης ιδιαίτερα τμημάτων νέων εργαζομένων στα σωματεία, ως όπλο στην ιδεολογικοπολιτική διαπάλη με τις θέσεις των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων, στην αντιπαράθεση με τον αντικομμουνισμό, στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής δράσης, στη διαφώτιση ευρύτερων τμημάτων εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων.

Αυτό το καθήκον, αυτή η ευθύνη, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Απαιτεί ικανότητα συνδυασμού της ανάδειξης των προβλημάτων, της αποκάλυψης της ταξικής τους ρίζας, αποκάλυψη δηλαδή του ταξικού αντιπάλου, με επιχειρήματα, δείχνοντας τη διέξοδο σε όφελος του λαού. Ετσι ώστε να δημιουργούνται σωστά κριτήρια προσέγγισης των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων, να βαθαίνει η σκέψη, να διακρίνει την ουσία πίσω από τα φαινόμενα. Να διαμορφώνονται δηλαδή προϋποθέσεις χειραφέτησης στην εργατική - λαϊκή συνείδηση, να αποδεικνύεται η αναγκαιότητα συμμετοχής στην πάλη, συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Ο «Ριζοσπάστης» βαδίζει σ' αυτόν το δρόμο, παρά τα όποια κενά και αδυναμίες.

Μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις

Στις σύγχρονες συνθήκες, μπροστά στο ΚΚΕ υψώνονται νέες, ακόμα μεγαλύτερες, απαιτήσεις του ιδεολογικού αγώνα, της πάλης των ιδεών μέσα στις γραμμές του κινήματος. Στη δυσκολία των συνθηκών επιδρά σημαντικά η αντεπανάσταση και οι συνέπειές της στη συνείδηση της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, στην κατάσταση του κινήματος, αλλά και η επίδραση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πριν ένα χρόνο στην εφημερίδα πραγματοποιήθηκαν αλλαγές με στόχο να βελτιώσουν και να αναβαθμίσουν την εφημερίδα, παίρνοντας βεβαίως υπόψη και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κόμμα μας, στην προσπάθεια να επιτελέσει το σύνθετο καθήκον της ως όργανο της ΚΕ του Κόμματος, ως καθημερινός σύντροφος για τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Εχουμε πολύ δρόμο ακόμα στο να ανταποκριθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στις ανάγκες της καθημερινής διαπάλης, να γίνεται αποτελεσματικό όπλο στη δράση των κομμουνιστών, των οπαδών και των φίλων του Κόμματος.

Ο «Ριζοσπάστης» πρέπει να μπει στο κέντρο της καθημερινής δράσης των κομμουνιστών, των φίλων, οπαδών του Κόμματος, άλλων αγωνιστών που δρουν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Το στοίχημα αυτό θα κερδηθεί από τον καθένα και την καθεμιά μας στην προσπάθεια για αύξηση της κυκλοφορίας της εφημερίδας μας εκεί όπου ζει και εργάζεται η εργατική τάξη, οι νέοι που κατάγονται από τα λαϊκά στρώματα, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι στις πόλεις και τα χωριά, χτίζοντας γερούς ιδεολογικούς και πολιτικούς δεσμούς.

Της Σύνταξης

Δεν υπάρχουν σχόλια: