Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

«Θέλουμε να μας μιλάνε σαν ανθρώπους. Ζούμε σαν τα ζώα. Μας μιλάνε σαν ζώα. Αν μου δώσουν ένα χαμόγελο όλη η μέρα μου μετά πάει καλά... »

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κ. Παπαδάκη, στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα
1.800 κρατούμενοι στην Αμυγδαλέζα, με μόνο «έγκλημα» ότι έφτασαν στην Ελλάδα κατατρεγμένοι, χωρίς χαρτιά...
«Θέλουμε να μας μιλάνε σαν ανθρώπους. Ζούμε σαν τα ζώα. Μας μιλάνε σαν ζώα. Αν μου δώσουν ένα χαμόγελο όλη η μέρα μου μετά πάει καλά. Τους λέμε: "φίλε". Απαντούν: "Αντε ρε μ...". Ο ήλιος "σκεπάζει" όλους τους ανθρώπους. Κι αυτοί που μας φυλάνε άνθρωποι είναι. Δεν υπάρχει σεβασμός; Εχω πάψει να μετρώ το χρόνο που είμαι κρατούμενος. Πρέπει να έχω περάσει τους 20 μήνες. Καλύτερα να γυρίσω πίσω στην πατρίδα μου. Προτιμότερος είναι ο πόλεμος από τη φυλακή».
Είναι τα λόγια ενός από τους 1.800 κρατούμενους στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Το Κέντρο επισκέφτηκε την Τρίτη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος (αναλυτικά οι δηλώσεις του Κ. Παπαδάκη μετά την επίσκεψη δημοσιεύτηκαν χτες στον «Ριζοσπάστη»). Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη διοίκηση του κέντρου κράτησης και στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ περιόδευσε στις εγκαταστάσεις και μίλησε με κρατούμενους μετανάστες.
Με τη λέξη «bad», σχολίασε την παραμονή του στο προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης ο πρώτος μετανάστης που πλησίασε ο Κ. Παπαδάκης, ένας νεαρός από το Αφγανιστάν. Στη διπλανή περίφραξη γαντζώνονται δεκάδες «άνθρωποι των κοντέινερς». Μετανάστες που κρατούνται παράνομα, σαν να ήταν εγκληματίες, πάνω από 18 μήνες. Μιλάνε σπαστά Ελληνικά. Τον ρωτούν ποιος είναι. Τους απαντά ότι είναι από το ΚΚΕ. Αρχίζουν να περιγράφουν την κατάσταση στο κέντρο κράτησης. «Υπάρχουν μέρες χωρίς κλιματισμό», καταγγέλλει μετανάστης από το Μπαγκλαντές. «Αρκετά κλιματιστικά έχουν βλάβες. Ετσι, αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε κατά δεκάδες από κοντέινερ σε κοντέινερ για να δροσιστούμε. Οπου βρούμε να λειτουργεί κάποιο αιρ κοντίσιον. Βρίσκομαι εδώ 2 χρόνια, περιμένοντας να με διώξουν. Σε άλλες χώρες αυτά τα κέντρα είναι ανοιχτά. Μόνο στην Ελλάδα είσαι φυλακισμένος».
Αλλος μετανάστης από την Αίγυπτο είπε πως υπάρχει πρόβλημα στην επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους. Για παράδειγμα, χρειάζονται 5 ευρώ για μια τηλεκάρτα με την οποία μιλάνε με τους συγγενείς τους για δυο λεπτά και οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν άδειες τσέπες. Ζητούν να έχουν τα κινητά τους τηλέφωνα. Οσον αφορά το επισκεπτήριο, αυτό δε διεξάγεται κανονικά.

«Καλύτερα στον πόλεμο, παρά στη φυλακή...»

Αμέτρητες οι μαρτυρίες από τους ανθρώπους που κρατούνται στην Αμυγδαλέζα. Ανθρώπους που η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης αντιμετωπίζει ως «εγκληματίες», μόνο και μόνο γιατί έφτασαν στην Ελλάδα χωρίς χαρτιά, κατατρεγμένοι, από χώρες χτυπημένες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που είχαν τη στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων, από λαούς καταδικασμένους να ζουν στην απόλυτη εξαθλίωση.
Ενας Σύρος, που ζούσε 15 χρόνια στην Ελλάδα, κατήγγειλε πως βρίσκεται δυο χρόνια κρατούμενος, όταν προσπάθησε, χωρίς χαρτιά, να ταξιδέψει από τη Λευκάδα στην Ιταλία. Εξάλλου, στο κέντρο κρατούνται 250 άτομα από τη Συρία. Ιρακινός που ζει έξι χρόνια στην Ελλάδα ανέφερε πως προτιμά να επιστρέψει στη χώρα του όπου γίνεται πόλεμος, παρά να είναι στη φυλακή. Κούρδος πρόσφυγας μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα από το Τμήμα Αλλοδαπών όπου κρατούνταν για 4,5 μήνες, περιμένοντας την απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου σχετικά με το αίτημά του για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Μετανάστης από το Πακιστάν δήλωσε πως κρατείται 22 μήνες. «Πάντα πλήρωνα τα ένσημά μου», είπε. «Τώρα κρατούμαι σαν κοινός εγκληματίας». Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι μετανάστες συνομίλησαν με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κρατούνται πάνω από 18 μήνες και όλοι τον ρωτούσαν πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό και αν είναι νόμιμο.
Αρκετές ήταν οι καταγγελίες που αφορούσαν το ότι δεν υπάρχει ζεστό νερό για να πλυθούν οι κρατούμενοι, ούτε καθαριστικά για να πλένουν τα ρούχα τους και να καθαρίζουν τα κοντέινερς και τις τουαλέτες. Οσον αφορά το συσσίτιο οι περισσότεροι τόνισαν ότι είναι λίγο και ...«αλμυρό». Σχετικά με το περιστατικό που έγινε την περασμένη βδομάδα την ώρα της προσευχής των μουσουλμάνων σε έναν τομέα του κέντρου κράτησης κατήγγειλαν ότι, με πρόσχημα την καταμέτρηση, αστυνομικοί διέκοψαν την προσευχή και όταν οι κρατούμενοι αντέδρασαν τους ξυλοκόπησαν συλλαμβάνοντας 13 άτομα. «Μερικές φορές όταν χτυπούν φοράνε κράνη», κατήγγειλε κρατούμενος.
Οσο για την υγεία; Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πολλές φορές υποχρεώνεται από τις συνθήκες να χορηγεί μόνο ντεπόν στους αρρώστους, ενώ η υπηρεσία των κοινωνικών λειτουργών είναι κλειστή από τις 30 Ιούνη που έχει λήξει η σχετική σύμβαση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: