Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Έκθεση φωτογραφίας με ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ (1946-1949), στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


Ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του οπερατέρ του ΔΣΕ, Απόστολου Μουσούρη, θα παρουσιαστεί στη μια από τις δυο εκθέσεις του Φεστιβάλ
 
Δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις θα λειτουργήσουν φέτος στο 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο πάρκο «Αντ. Τρίτση» στο Ίλιον, στις οποίες θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις.
Καθ' όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Αλήθειες και Ψέματα για το Σοσιαλισμό». Πρόκειται για την έκθεση που είχε παρουσιαστεί και πέρσι, που είναι βασισμένη στην ομότιτλη έκδοση του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες και δομείται σε 3 ενότητες.
Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στο χαρακτήρα της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και στις γενικές νομοτέλειες της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, παράλληλα με την κριτική αποτίμηση της πορείας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα. Οι δυο επόμενες ενότητες αναφέρονται σε ζητήματα της σοσιαλιστικής οικονομίας και της σοσιαλιστικής εξουσίας, παρουσιάζοντας τα ψέματα που λένε οι αστοί και αντιπαραβάλλοντας σε αυτά την αλήθεια. Όλα αυτά με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αναδεικνύει την αλήθεια για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τα τεράστια επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για τους λαούς. Η έκθεση θα περιλαμβάνει ακόμα βίντεο όπου αποκαλύπτονται πλευρές της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας, όπως, π.χ., για τη ναζιστική σφαγή στο Κατίν, για τις αντεπαναστατικές απόπειρες σε Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, για το Τείχος του Βερολίνου και άλλα.
Η άλλη έκθεση του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ανέκδοτο υλικό από το προσωπικό φωτογραφικό αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, οπερατέρ του ΔΣΕ (1946-1949).
Να σημειώσουμε ότι το αρχείο του Απόστολου Μουσούρη, σε πρωτότυπα φωτογραφικά φιλμ, το δώρησε η οικογένειά του στο ΚΚΕ, αφιερώνοντάς το σε όλους τους αφανείς ήρωες που αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο και ειδικότερα στους πολιτικούς πρόσφυγες των σοσιαλιστικών χωρών και τα παιδιά τους. Ο Απόστολος Μουσούρης, πήρε μέρος ως κινηματογραφιστής στις μάχες του Γράμμου (1948, 1949) και Βίτσι (1949), αποτυπώνοντας εικόνες ανεκτίμητης αξίας, εικόνες που αποτελούν ιστορικά ντοκουμέντα από την καθημερινότητα των ανθρώπων στις περιοχές της Ελεύθερης Ελλάδας, λεπτομέρειες από τη ζωή των μαχητών του ΔΣΕ, καταγραφές μαχών, στιγμιότυπα από την εκπαίδευση και πολλές άλλες στιγμές από τις χρυσές σελίδες του επαναστατικού κινήματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας μας.
Περίπου πενήντα τέτοιες εικόνες από τη ζωή και τη δράση του ΔΣΕ θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες στην έκθεση που θα στηθεί στο Φεστιβάλ, με τις ανάλογες λεζάντες τους και με στελέχη του Κόμματος να είναι παρόντα για να δίνουν πληροφορίες και να απαντούν σε ερωτήσεις των επισκεπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: