Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

40 χρόνια ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ». Ψηλαφώντας την Ιστορία του μοναδικού νεανικού θεσμού - ΑΦΙΕΡΩΜΑ (Ε' ΜΕΡΟΣ)

Συνεχίζοντας σήμερα το αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχουμε φτάσει στη δεκαετία του 2000. Το Φεστιβάλ έχει φτάσει πια σε πολύ μεγάλα μεγέθη συμβαδίζοντας με την ανοδική πορεία και το δυνάμωμα της ΚΝΕ. Εχει φωλιάσει στο φιλόξενο χώρο της Πανεπιστημιούπολης και έχει σταθερό ραντεβού κάθε χρόνο με σπουδαίους καλλιτέχνες αλλά και με τα πλήθη της νέας γενιάς που το περιμένουν και το αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό. Ομως, δε σταματά να καινοτομεί, να βελτιώνεται ποιοτικά, να εισάγει καινούργια στοιχεία στο πρόγραμμά του και να δένεται αρμονικά με τις πολιτικές, κοινωνικές και διεθνείς εξελίξεις κάθε χρονιά, προάγοντας ταυτόχρονα τον πολιτισμό.

26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μοναδικές στιγμές

20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη 2000 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
Στο 26ο Φεστιβάλ γίνεται μια ακόμα καινοτομία που δίνει ώθηση στη μαζικότητα των εκδηλώσεων: Το τετραήμερο μεταφέρεται έτσι, ώστε το Φεστιβάλ να κορυφώνεται το Σάββατο αντί της Κυριακής.
«Τραγουδάμε κι αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση» είναι το σύνθημά του που ταξιδεύει σε πάνω από 300 προφεστιβαλικές σε όλη τη χώρα για να κορυφωθεί στα Ιλίσια, με πολύ πλούσιο πρόγραμμα που μόνο μια ελάχιστη αναφορά μπορούμε να κάνουμε εδώ.
Ξεχωριστές στιγμές ήταν η μουσικοποιητική παράσταση «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις», αφιερωμένη στον Γιάννη Ρίτσο, που την παρακολούθησε κατασυγκινημένη η συντρόφισσά του Φαλίτσα, προσκεκλημένη από το ΚΣ της ΚΝΕ που της επέδωσε επίσης μια τιμητική πλακέτα και ένα αντίτυπο της ανατύπωση της πρώτης έκδοσης του «Επιταφίου» που έκανε και διέθεσε στο Φεστιβάλ ο «Ριζοσπάστης». Πανέμορφο και το αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη με τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη και τον Δημήτρη Σκουλά, που επίσης παρακολούθησε η γυναίκα του Ν. Ξυλούρη, Ουρανία, και η ΚΝΕ της απένειμε τιμητική πλακέτα. Αντίστοιχα, τιμητική βραδιά οργανώθηκε στη Λαϊκή Σκηνή για τον Κώστα Βίρβο και τον Θόδωρο Δερβενιώτη που ήταν παρόντες, ενώ δεκάδες άλλες συναυλίες και αφιερώματα γέμισαν το τετραήμερο.
Συζητήσεις έγιναν για το ρόλο της θρησκείας, τα προβλήματα των μεταναστών, τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον εργάσιμο χρόνο, την Ολυμπιάδα του 2004, τη Λατινική Αμερική.
Δόθηκαν παραστάσεις θεάτρου δρόμου και κάθε γωνιά του Φεστιβάλ είχε μια ιδιαίτερη «πινελιά», όπως για παράδειγμα ήταν ένα περίπτερο όπου οι νέοι επισκέπτες μπορούν να σκιτσάρουν ό,τι τους ανησυχεί, ό,τι ονειρεύονται.
Θα ήταν παράλειψη να μη μνημονεύσουμε και μια μοναδική, εντυπωσιακή κατασκευή που στήθηκε στο 26ο Φεστιβάλ: «Ο λαβύρινθος της εξάρτησης» που με τον κατάλληλο φωτισμό οδηγούσε τους επισκέπτες από δωμάτιο σε δωμάτιο, μιλώντας για το πρόβλημα των ναρκωτικών και καλώντας τους να πιάσουν το μίτο του αγώνα.

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Συνεχίζει την πετυχημένη συνταγή
Από το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»
19, 20, 21 και 22 Σεπτέμβρη 2001 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
«Να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλάζοντας τον κόσμο» είναι το σύνθημα - προτροπή του 27ου Φεστιβάλ, που συνεχίζει την πορεία του λαμπρό και μαζικότατο.
Η ΚΝΕ κάνει αυτή τη χρονιά άλλο ένα καινούργιο βήμα και διοργανώνει από το Μάη σε όλη την Ελλάδα συναντήσεις νέων δημιουργών, ερασιτεχνών και όχι μόνο, νέων που έχουν περάσει από τις σκηνές του Φεστιβάλ και αναζητούν ευκαιρίες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, προκειμένου να συμβάλουν και με τις γνώμες και τις ιδέες τους στο Φεστιβάλ.
Στο κεντρικό τετραήμερο των εκδηλώσεων, λίγο μετά το χτύπημα στους «Δίδυμους Πύργους» και το Πεντάγωνο η μία από τις συζητήσεις του Φεστιβάλ αφιερώνεται στην «επόμενη μέρα» και το τι αναμένεται για τους λαούς. Συζητήσεις γίνονται ακόμα για τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές και για τα δημοκρατικά δικαιώματα, όπου τα πάνελ συγκροτήθηκαν με εκπροσώπους και άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΚΚΙ) και έγινε σχετική αντιπαράθεση.
Παράλληλα, με τις μελωδίες του και με τα λαμπρά ονόματα καλλιτεχνών, κερδίζει για άλλη μια φορά τη νεολαία.
18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2002 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
Η ΚΝΕ είναι ατσαλωμένη με τις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου της. «Πρωταγωνιστές στη ζωή - όχι εθελοντές στην υποταγή» είναι το σύνθημα του 28ου Φεστιβάλ της, που αναμετριέται με τα ιδεολογήματα που πλασάρονται στη νεολαία. Παράλληλα, απευθύνει προσκλητήριο κοινής δράσης και συσπείρωσης στις επικείμενες τοπικές εκλογές.
Στο στέκι της Παιδείας οργανώνονται «αντιμαθήματα» που αποδομούν το στόχο μιας σειράς σχολικών βιβλίων. Στο χώρο της εργασίας φιλοξενούνται για πρώτη φορά κοινότητες μεταναστών που ζουν στη χώρα μας και που στα περίπτερά τους παρουσιάζουν είδη της λαϊκής τους τέχνης και μαγειρεύουν επί τόπου ιδιαίτερες λιχουδιές για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ.
Ο «Οδηγητής» έχει βάλει τα δυνατά του και διαθέτει στο περίπτερό του ένα πολύ ενδιαφέρον CD ROM για την Ιστορία του καθώς και ένα αρχείο με τα φύλλα του από το 1991 και μετά.
Το πρόγραμμα ακολουθεί τη γνωστή πετυχημένη συνταγή των τελευταίων χρόνων και η Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια γεμίζει κάθε μέρα με περισσότερο κόσμο.

29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 30ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Νέα ποιοτική στροφή στο πρόγραμμα
18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2003 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
Το «ταξίδι» του Φεστιβάλ αρχίζει στις αρχές του καλοκαιριού, με μια μεγάλη συναυλία στον Πειραιά, στο Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας, ενώ γίνεται προσπάθεια τόσο στις προφεστιβαλικές του εκδηλώσεις όσο και στο κεντρικό τετραήμερο το Σεπτέμβρη (που ξαναγυρνάει από Πέμπτη έως Κυριακή) να αναβαθμιστεί ποιοτικά το πρόγραμμα ώστε να αναδεικνύεται καλύτερα το περιεχόμενό του. Ετσι, το Φεστιβάλ έχει πια πιο φροντισμένο το πρόγραμμα στους επιμέρους χώρους του και εντυπωσιάζει το πλήθος του κόσμου που παρακολουθεί τις συζητήσεις για το ποδόσφαιρο, για την πολιτιστική δημιουργία σε συνθήκες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για τη διαδικασία της Μπολόνια, για τη Χιλή, με αφορμή τα 30 χρόνια από το πραξικόπημα του Πινοσέτ κ.τ.λ.
Αναβαθμισμένος είναι και ο Παιδότοπος του Φεστιβάλ με όμορφες κατασκευές και παιδικές δημιουργίες αφιερωμένες στα παιδιά της Κούβας, στα οποία οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ στέλνουν γράμματα μέσω της πρεσβείας της στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη στον κουβανικό λαό, που αντιμετωπίζει την αυξημένη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα με το μακρόχρονο εμπάργκο, εκφράζεται ποικιλοτρόπως μέσα στο Φεστιβάλ, λειτουργεί για πρώτη φορά στη Διεθνούπολη ένα αυθεντικό κουβανέζικο μπαρ, ενώ επίσημοι προσκεκλημένοι, που συμμετείχαν και σε σχετική συζήτηση για το Νησί της Επανάστασης, ήταν οι Ολυμπιονίκες Αλμπέρτο Χουαντορένα και Ανα Φιδέλια Κιρό.
Τα βλέμματα τραβάει επίσης η έκθεση αντιιμπεριαλιστικής αφίσας με έργα του ζωγράφου Πέτρου Ζουμπουλάκη, που φιλοξενείται στο χώρο του Πολιτισμού.
«Με ισχυρό ΚΚΕ κάνουμε την αμφισβήτησή μας δύναμη αγώνα και ανατροπής» είναι το σύνθημα του 29ου Φεστιβάλ, που στον κεντρικό του χώρο, αυτόν του γηπέδου της κεντρικής σκηνής, υπάρχει έκθεση - αφιέρωμα στα 35 χρόνια της ΚΝΕ σε μια εντυπωσιακή σπειροειδή κατασκευή.
16, 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη 2004 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
Η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης ολόκληρου του Φεστιβάλ συνεχίζεται. Ετσι, στο 30ό Φεστιβάλ συναντάμε και πάλι πολλές ενδιαφέρουσες πινελιές και καινοτομίες, πέρα από το πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα με τους γνωστούς καλλιτέχνες.
Ανάμεσά τους μια κωμική παράσταση από νέους της ΚΝΕ για τα προβλήματα των νέων στρατευμένων στο αντίστοιχο περίπτερο, αλλά και ένα θεατρικό με τίτλο «Εδώ εφαρμόστηκε το 7ωρο» στο χώρο της εργασίας. Στο χώρο του Πολιτισμού φιλοξενούνται τρεις εικαστικές εκθέσεις με έργα της Μαρίας Ζωιτοπούλου, του Γιώργου Φαρσακίδη και φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών. Επίσης, στην κεντρική σκηνή συναντάμε ένα περίπτερο με τίτλο «Από το σκληρό βράχο στο σκληρό δίσκο», που παρουσιάζει την ιστορία της γραφής από τις απαρχές της στους τοίχους των σπηλαίων μέχρι σήμερα, ενώ μια από τις κεντρικές συζητήσεις του 30ού Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στο βιβλίο που βρίσκεται στην υπηρεσία των κερδών και στην κατασκευή των μπεστ σέλερ.
Συζήτηση γίνεται ακόμα για το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα οργανωθεί τον επόμενο χρόνο στη Βενεζουέλα και στη Διεθνούπολη συμμετέχουν 30 Οργανώσεις Νεολαίας, που παρακολουθούν επίσης κι ένα Διεθνές Σεμινάριο ενάντια στο ΝΑΤΟ, το οποίο συνδιοργανώνει η ΚΝΕ με την ΠΟΔΝ.
Το 2004 ήταν επίσης η χρονιά της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στο Φεστιβάλ οργανώνονται δύο συζητήσεις για τον Αθλητισμό, ενώ για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του '80 οργανώνεται Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 14 χιλιομέτρων (Πανεπιστημιούπολη - Ομόνοια - Πανεπιστημιούπολη) κόντρα στο ζοφερό κλίμα της εμπορευματοποίησης των Αγώνων.


(Το Α΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).
(Το Β΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).
(Το Γ΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).
(Το Δ΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: