Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Μια ξεχωριστή πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 70 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς, αύριο στη Νίκαια

Μια ξεχωριστή πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το Μπλόκο της Κοκκινιάς διοργανώνουν οι κομματικές οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ,  αύριο Παρασκευή 26 του Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Κηποθέατρο Νίκαιας. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας. Θα ακολουθήσει μουσικό-θεατρικό δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας – Ρέντη που θα πλαισιώνεται από  αξιόλογους στρατευμένους τραγουδιστές και μουσικούς. Τονίζουμε το στρατευμένοι, γιατί ειδικά τον τελευταίο καιρό  και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους φασίστες της χρυσής αυγής, προβλήθηκε από ομάδα «ακομμάτιστων» καλλιτεχνών ένα «απολιτίκ» προφίλ, ως «απάντηση» στο φασισμό…

Στις μέρες μας είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να προβάλλουμε με κάθε ευκαιρία το εγκληματικό και απάνθρωπο πρόσωπο του φασισμού, ιδιαίτερα σε μια τόσο αιματοβαμμένη γειτονιά σαν την Κοκκινιά. Η ανάγκη αυτή εκπορεύεται και από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και από τα κομπρεμί και την στήριξη που παρέχει στους Νεοναζί Χρυσαυγίτες ο Δήμαρχος Γ. Ιωακειμίδης. Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία που κάνουν την εκδήλωση αυτή να ξεχωρίζει από ανάλογες επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

Η εκδήλωση ουσιαστικά είναι διαδραστική, με ερμηνείες αξιόλογων τραγουδιστών και μουσικών. Την θεατρική ομάδα απαρτίζουν εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές, φοιτητές, συνταξιούχοι  από την Κοκκινιά. Μετά την ιστορική ''αναπαράσταση'' του Μπλόκου, γίνεται επικαιροποίηση αφήνοντας ταξικό και αγωνιστικό συμπέρασμα για το πως αντιμετωπίζεται και πεθαίνει ο φασισμός. Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες είναι η πρώτη τους απόπειρα υλοποίησης  καλλιτεχνικής εκδήλωσης που βασίζεται σε ένα τόσο κορυφαίο ιστορικό γεγονός.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Μαρία Καραπιπέρη (εμποροϋπάλληλος στο επάγγελμα), η οποία έγραψε και το σενάριο για το θεατρικό δρώμενο, βασισμένο στην ιστορική μπροσούρα του ΚΚΕ του 1944, και στο Χρονικό της έκδοσης της ΕΠΟΝ ''Σπάμε την άτιμη την αλυσίδα''.


Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην εκδήλωση θα ακουστεί για πρώτη φορά το τραγούδι «ο Μπλόκος» του Τούντα. Ένα τραγούδι που δεν γραμμοφωνήθηκε ποτέ και η μελωδία του χάθηκε.  Μαθαίνουμε για το τραγούδι αυτό από τα βιβλία του Σταμάτη Σκούρτη «Ώσπου να ξημερώσει», και «ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ» του  Τάσου Σχορέλη, ότι δημιουργός του ήταν ο ταλαντούχος μουσικός και στιχουργός Κοκκινιώτης λοχαγός του ΕΛΑΣ Νίκος Δημόπουλος ή Τούντας, ο οποίος λαβώθηκε σε μάχη και τραυματισμένο τον αποτελειώσανε στο κρεβάτι του οι Γερμανοτσολιάδες, ύστερα από προδοσία. Το τραγούδι έντυσε με μουσική ο Θοδωρής Καρέλλας και θα το  ερμηνεύσουν ξανά μετά από 70 χρόνια στην εκδήλωση αυτή.

Την εκδήλωση πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες:

Τραγούδι: Νατάσσα Μουσάδη, Θοδωρής Καρέλλας, Δημήτρης Κανέλλος, Afaza Rebellion Connexion. 
Μουσικοί: Μπουζούκι Γιάννης Μπαξεβάνης, Κιθάρα Ισίδωρος Παπαγεωργίου, Πλήκτρα Άγγελος Μουζάκης, Κρουστά Άγγελος Μαρινάκης.

Τη θεατρική ομάδα απαρτίζουν:

Δώρα Γιαννακοπούλου
Διονυσία Διβόλη, φοιτήτρια Παντείου
Μαρίνα Διβόλη, μαθήτρια Δημοτικού
Κρυσταλλία Πανουργιά, τεχνολόγος ακτινολόγος,  άνεργη
Γεωργία Νικολέτου, μαθήτρια Γ' Γυμνασίου
Βασίλης Παπαδόπουλος , τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων
Ηλίας  Μαρούλης, νοσηλευτής
Γιάννης Παπαδόπουλος, συνταξιουχος
Αντώνης Βανδώρος, συνταξιούχος
Κώστας Ροϊνός, φοιτητής
Στέλιος Νοταρίδης, συνταξιούχος
Σωτήρης Λαζόπουλος, μαθητής Γ' Λυκείου
Μάκης Μπενετάτος, συνταξιούχος
Μαρία Καραπιπέρη, εμποροϋπάλληλος

Σενάριο-καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαρία Καραπιπέρη

Σκηνοθεσία: Δώρα Γιαννακοπούλου (πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών Παντείου)

Μπορείτε να φτάσετε στο Κηποθέατρο Νίκαιας (οδ. Κύπρου & Προύσσης):

-- Από Ομόνοια, λεωφορείο Β18, από Μενάνδρου, με προορισμό τη στάση Στερλίνα. Τρόλεϊ 21, από Τσαλδάρη, με προορισμό τη στάση στροφή Νίκαιας.

-- Από Πειραιά, λεωφορείο 814, από την Εθνικής Αντιστάσεως, με προορισμό τη στάση Στερλίνα. Λεωφορεία 846 και 847, από την Εθνικής Αντιστάσεως, με προορισμό τη στάση Αγ. Γεώργιος.

-- Από ΜΕΤΡΟ Αιγάλεω, λεωφορείο 852, με προορισμό τη στάση Αγ. Γεώργιος και 820, με προορισμό τη στάση Στερλίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: