Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

40 χρόνια ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ». Ψηλαφώντας την Ιστορία του μοναδικού νεανικού θεσμού - ΑΦΙΕΡΩΜΑ (ΣΤ' ΜΕΡΟΣ - τελευταίο)

Ολοκληρώνουμε σήμερα την ιστορική αναδρομή στην πορεία των 40 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θυμίζοντας στιγμές και στοιχεία των τελευταίων χρόνων, που το Φεστιβάλ έχει πια μεγαλώσει κι έχει ομορφύνει περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ ταυτόχρονα δε σταματά να μας εκπλήσσει, να εισάγει νέα στοιχεία, να συνδέεται με πρωτότυπες κι αξιόλογες πρωτοβουλίες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.
Διατηρώντας τα καλύτερα στοιχεία του από αυτή τη διαδρομή των 40 χρόνων του, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ανοίγει σήμερα τις πύλες του για να γιορτάσει τα 40 χρόνια του με έναν πλούτο εκδηλώσεων. Παράλληλα, ωριμάζοντας και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική του διαδρομή, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον ως ένας μοναδικός νεανικός πολιτικός - πολιτιστικός θεσμός.

31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Η ΚΝΕ εισάγει δικές της παραγωγές

15, 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη 2005 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
«Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο» είναι το σύνθημα αυτού του Φεστιβάλ, που η έννοια «πλούσιο» βρίσκει πραγματικά την έκφρασή της στο πρόγραμμά του. Η βροχή που έπεσε αργά το βράδυ της πρώτης μέρας ακύρωσε μόνο λίγες από τις εκδηλώσεις και όλα κύλησαν ομαλά για το τετραήμερο της μεγάλης γιορτής.
Αυτήν τη χρονιά, το θέατρο επιστρέφει στο Φεστιβάλ για πρώτη φορά μετά την ανασυγκρότηση, με δυο θεατρικές σκηνές, όπου παίζονται πάνω από 10 παραστάσεις (θεατρικά έργα, μικρότερα σκετς και δραματοποιημένα κείμενα) από διάφορες θεατρικές ομάδες. Ανάμεσά τους δυο αξιόλογες παραγωγές της ίδιας της ΚΝΕ με δικές της μεικτές θεατρικές ομάδες (επαγγελματιών και ερασιτεχνών ηθοποιών): «Τα όπλα της κυρά - Καρράρ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Ανταρσία στον Ολυμπο» του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Την πρώτη της εμφάνιση κάνει επίσης και η χορωδία της ΚΝΕ, τμήμα του μουσικού συγκροτήματος που έχει στηθεί εκείνη τη χρονιά.
Ενδιαφέρουσες συζητήσεις γίνονται για τον «Μακαρθισμό τότε και τώρα», για το φοιτητικό κίνημα (με τη συμμετοχή Κυπρίων και Ισπανών φοιτητών), για τον εργάσιμο χρόνο και πολλές άλλες.
Στις πρωτότυπες δημιουργίες της ΚΝΕ, γι' αυτό το Φεστιβάλ, συγκαταλέγεται κι ένα μεγάλο επιτραπέζιο παιχνίδι για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά.
Μαζί με το πλήθος των πολλών αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών, από τις σκηνές του Φεστιβάλ περνάει κι ένα ιταλικό συγκρότημα οι «Banda Bassotti» που με τους σκα ρυθμούς τους κερδίζουν το νεανικό κοινό.
Ανάμεσα στους επισκέπτες της γιορτής είναι και η συγγραφέας Μάρω Λοΐζου, γυναίκα του αξέχαστου συνθέτη, που εκφράζει τη συγκίνησή της για το Φεστιβάλ, ενώ στις ιδιαίτερες στιγμές του είναι και το μήνυμα που έστειλαν από τη Νεανική Σκηνή πέντε μικρά παιδιά από την Παλαιστίνη που φιλοξενούνταν στη χώρα μας από το ΠΑΜΕ.

32ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 33ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Και γνήσια έκφραση αλληλεγγύης

13, 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη 2006 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται ξανά το Σάββατο, οπότε γίνονται και οι δυο πολιτικές ομιλίες του Φεστιβάλ, η κεντρική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη. Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης άρχισε σιγά σιγά να δείχνει μικρός για τα μεγέθη του Φεστιβάλ.
Με αφορμή τα 60 χρόνια από την έναρξη της τρίχρονης εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη σχετική έκθεση που στήθηκε στο Φεστιβάλ υπήρχαν ντοκουμέντα που εκτέθηκαν για πρώτη φορά. Συζητήσεις έγιναν για τον «αντικομμουνισμό χθες και σήμερα», για τις επερχόμενες τοπικές εκλογές, για την ανάγκη η Τέχνη και οι καλλιτέχνες να σταθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης, για τους αγώνες των γυναικών στη χώρα μας, για το φοιτητικό κίνημα, τους μαθητές, για την επίδραση της τηλεόρασης στις νεανικές συνειδήσεις, για την πολιτική γελοιογραφία, για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, αναπτύχθηκε καμπάνια αλληλεγγύης στους 5 Κουβανούς που κρατούνταν φυλακισμένοι στις ΗΠΑ.
Από τις παραγωγές της ΚΝΕ ξεχωρίζει η χορευτική παράσταση «Φυσική επιλογή» βασισμένη στο έργο του Ενγκελς «Ο ρόλος της εργασίας στην εξανθρώπιση του πιθήκου», ενώ Οργανώσεις της ΚΝΕ παρουσίασαν μικρότερα έξυπνα σκετσάκια. Ξεχώρισε, επίσης, ένα οπτικοακουστικό πολυθέαμα για τη λογοτεχνία στη δεκαετία της Αντίστασης 1940-1950, ενώ ανάμεσα στις πολλές και σημαντικές συμμετοχές καλλιτεχνών ήταν και αυτή του Τούρκου Renan Billek.
7 Οκτώβρη 2007 - Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Οι εκλογές που προκηρύχθηκαν εκτάκτως για το Σεπτέμβρη του 2007 ματαίωσαν τις κεντρικές εκδηλώσεις και επαναλήφθηκε ό,τι και στο 22ο Φεστιβάλ: Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με μια μεγάλη συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
Αμέσως μετά το καλοκαίρι, που οι καταστροφικές πυρκαγιές κατέκαψαν την Πελοπόννησο, τα έσοδα του Φεστιβάλ (65.000 ευρώ) δόθηκαν στο Γυμνάσιο - Λύκειο της Ζαχάρως για τη δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους μαθητές.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ - 34ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μια ιδιαίτερη επέτειος

18, 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2008 - Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια
Το 34ο στη σειρά Φεστιβάλ ονομάστηκε Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ και γιόρτασε τα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 χρόνια της ΚΝΕ.
Στον κεντρικό του χώρο στήθηκαν και συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών δυο εκθέσεις, η μία αφιερωμένη στην ιστορική διαδρομή της ΚΝΕ και η άλλη με φωτογραφίες, κείμενα, αλλά και πολεμικό υλικό από τα σημεία των μαχών του ΔΣΕ στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελούσε μόνο ένα μέρος από τη μεγάλη έκθεση για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ που στήθηκε μετά από μερικούς μήνες στη Νίκαια. Παράλληλα πρωτοπαρουσιάστηκαν ειδικές εκδόσεις του Κόμματος (Προγραμματικά Ντοκουμέντα 1918 - 2008, τα Πρακτικά της 12ης Ολομέλειας και Λεύκωμα για τα 90 χρόνια του ΚΚΕ).
Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 61 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα και Νεολαίες από 35 χώρες του κόσμου, που συναντήθηκαν με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην έδρα του Κόμματος στον Περισσό, επισκέφτηκαν μνημεία συνδεδεμένα με την ιστορία του Κόμματος και του λαού μας, ενώ στο χώρο του Φεστιβάλ απηύθυναν χαιρετισμούς σε διάφορες σκηνές. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε επίσης εκείνες τις μέρες και η Περιφερειακή Συνάντηση Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής της ΠΟΔΝ. Στους χώρους του Φεστιβάλ υπήρχαν κουτιά οικονομικής ενίσχυσης με το σύνθημα «Σπάσε τώρα τον εγκληματικό αποκλεισμό της Κούβας», και την τελευταία μέρα που ήταν και πάλι η Κυριακή, πριν τις κεντρικές ομιλίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, χαιρετισμό απηύθυνε ο Κάρλος Μάρσαν Αγκιλέρα, υπεύθυνος Ευρώπης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κούβας.
Η βροχή που έπεσε το Σάββατο ακύρωσε σχεδόν όλες τις εκδηλώσεις εκείνης της μέρας, αλλά όλες οι υπόλοιπες μέρες αυτού του ιδιαίτερου επετειακού Φεστιβάλ κύλησαν όμορφα και μαζικά.
10, 11 και 12 Σεπτέμβρη 2009 - Θεσσαλονίκη
Το 35ο Φεστιβάλ ήταν προγραμματισμένο για τις 17, 18 και 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη, αλλά η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για άλλη μια φορά αλλάζει τα Φεστιβαλικά σχέδια της ΚΝΕ. Ετσι, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται στη Θεσσαλονίκη και η «συμπρωτεύουσα» βάζει τα δυνατά της...

36ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Νέα ώθηση στο Ιλιον

16, 17 και 18 Σεπτέμβρη 2010 - Πάρκο «Τρίτση», Ιλιον
Το Φεστιβάλ μετακομίζει στις δυτικές συνοικίες, αλλάζει όψη και παίρνει νέα ώθηση. Δομείται σε δυο μεγάλες σκηνές, κινηματογράφο και δυο θεατρικές σκηνές (οι οποίες, εκτός από θέατρο, φιλοξενούν και συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις).
Από την πρώτη στιγμή η μεταφορά του Φεστιβάλ στο Ιλιον συνδέεται με αιτήματα διεκδίκησης για την αναζωογόνηση του πάρκου και τη μη ιδιωτικοποίησή του, τη διατήρησή του ως πνεύμονα για το λαό της περιοχής και όλης της Αθήνας. Οι προσπάθειες να χτυπηθεί ο μοναδικός νεανικός θεσμός επανεμφανίζονται, με το μανδύα μιας αυτοαποκαλούμενης επιτροπής κατοίκων, με οικολογικές ευαισθησίες και τα διαβήματά της στο δήμο Αγ. Αναργύρων, που είχε τότε στην ευθύνη του πάρκο. Ομως για άλλη μια φορά οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό και η μαζικότατη συμμετοχή του κόσμου δίνει την απάντηση.
Αν και ο χώρος του πάρκου ήταν σαφώς μεγαλύτερος από αυτόν της Πανεπιστημιούπολης, γέμισε ασφυκτικά. Κοσμοπλημμύρα και τις τρεις μέρες. Ομως τα αστικά μέσα ενημέρωσης «έθαψαν» προκλητικά αυτό το μεγάλο γεγονός.
Η λαϊκή σκηνή πλημμυρίζει στην κεντρική συζήτηση για την καπιταλιστική κρίση με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και το πλήθος παραμένει όταν τη σκυτάλη παίρνουν τα παραδοσιακά και λαϊκά συγκροτήματα. Αφιερώματα, εργαστήρια, βιβλιοπαρουσιάσεις, πολλές συζητήσεις κι ένα πλήθος καλλιτεχνών συμβάλλουν στη μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ. Ανάμεσά τους σημειώνουμε το αφιέρωμα στη Μαρία Δημητριάδη, που τον προηγούμενο Γενάρη είχε φύγει πρόωρα από τη ζωή.
Επίσης διοργανώνεται Λαϊκός Αγώνας Δρόμου 5 χλμ. ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπου και πάλι η συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Αμέσως μετά από την ολοκλήρωσή του, η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (efestival.gr) δημοσιεύει ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από τις εκδηλώσεις.
«Η επιτυχία του Φεστιβάλ δίνει νέα ώθηση και δύναμη στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ να δυναμώσουν», τονίζει σε χαιρετιστήριο μήνυμά της μετά από την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων η ΚΕ του ΚΚΕ.

37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ - 38ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Μεγάλο ετήσιο ραντεβού καλλιτεχνών, εργαζομένων και νεολαίας
15, 16 και 17 Σεπτέμβρη 2011 - Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», Ιλιον
«Ο δικός σου δρόμος για τις δικές σου ανάγκες. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό» είναι το σύνθημα του 37ου Φεστιβάλ που απλώνεται και προσαρμόζεται καλύτερα αυτή τη χρονιά στο χώρο του πάρκου. Υπάρχουν και πάλι τρεις σκηνές και μια θεατρική, ενώ εμπλουτίζεται περισσότερο το πρόγραμμα των επιμέρους χώρων του Φεστιβάλ. Ετσι, έγιναν πολύ περισσότερες συζητήσεις, με κεντρική αυτή για τις προοπτικές της ταξικής πάλης 20 χρόνια μετά την αντεπανάσταση, αλλά και ενδιαφέρουσες συζητήσεις για τη Ρώσικη Πρωτοπορία, για το ποδόσφαιρο, για εργατικά, εκπαιδευτικά και άλλα θέματα.
Στο χώρο φιλοξενήθηκε έκθεση για την Ιστορία του ΚΚΕ, που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα της νεολαίας.
Ιδιαίτερα αναβαθμισμένο ήταν το πρόγραμμα του Παιδότοπου. Εξάλλου, από το χειμώνα που προηγήθηκε η ΚΝΕ είχε ξεκινήσει με επιτυχία και τις χριστουγεννιάτικες γιορτές για παιδιά, που συνέβαλαν στην καλύτερη επεξεργασία των εκδηλώσεων για τις μικρές ηλικίες.
Συμμετείχαν αντιπροσωπείες 24 διεθνών Οργανώσεων Νεολαίας, ενώ έγινε και διεθνές σεμινάριο για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, που ήταν ανοιχτό στο κοινό.
13, 14 και 15 Σεπτέμβρη 2012 - Πάρκο «Αντ. Τρίτσης», Ιλιον
«Δίνε το χέρι σ' όποιον σηκώνεται... Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία» είναι το σύνθημα του 38ου Φεστιβάλ, που γεννήθηκε από το «πάντρεμα» της ρήσης του Μ. Γκόρκι και του στίχου του Μπ. Μπρεχτ.
Οι μετεωρολογικές προβλέψεις για έντονες βροχές την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ οδηγούν σε μια ευέλικτη αλλαγή στο πρόγραμμά του την τελευταία στιγμή: Η πολιτική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, και ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Χιώνη, μεταφέρονται για το βράδυ της Παρασκευής. Ωστόσο, ο ουρανός κάνει τη χάρη στην ΚΝΕ και την τρίτη μέρα του Φεστιβάλ η βροχή που πέφτει για λίγη ώρα δε στέκεται ικανή να ακυρώσει τις εκδηλώσεις που γίνονται κανονικά και κρατούν μέχρι αργά το βράδυ με πολύ κέφι.
Η έκθεση Ιστορίας του ΚΚΕ έχει για άλλη μια χρονιά τη θέση της στο χώρο του Φεστιβάλ, όπου γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις.
Την τιμητική του θέση έχει στο Εργατικό Στέκι ο πολύμηνος αγώνας των απεργών της «Χαλυβουργίας Ελλάδος».
Συνεχίζεται η προσπάθεια αναβάθμισης του Παιδότοπου, ο οποίος λειτουργεί και το πρωί του Σαββάτου, ενώ αν ο καιρός δε στεκόταν εμπόδιο θα λειτουργούσε και το πρωί της Κυριακής.
Αναβαθμισμένο είναι από αυτή τη χρονιά και το Μαθητικό Στέκι, που αποτελεί τη μια από τις τρεις μεγάλες σκηνές του Φεστιβάλ με πρόγραμμα μαθητικών συγκροτημάτων, αλλά και γνωστών καλλιτεχνών που μιλούν τη γλώσσα των μαθητών.
Εμπλουτισμένες είναι και οι δραστηριότητες στο χώρο του Αθλητισμού, που έχουν ξεκινήσει μια βδομάδα πριν, με τουρνουά και σεμινάρια και αποτελούν πλέον «αθλητικό camp».
Ολόκληρο το πρόγραμμα της Κεντρικής Σκηνής είναι δομημένο όχι σε απλές συναυλίες, αλλά σε συναυλιακά - οπτικοακουστικά αφιερώματα με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών όχι μόνο στην εκτέλεση αλλά και στην επιμέλεια και το σχεδιασμό τους: Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, σε τραγούδια από έργα του Μπ. Μπρεχτ, στο ελληνικό ροκ «του χθες και του σήμερα», στον Μάνο Λοΐζο, αλλά και στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο, που είχε προλάβει μάλιστα να τραγουδήσει στο πρώτο Φεστιβάλ που έγινε στο Ιλιον, αλλά τον Απρίλη του 2012 έφυγε από τη ζωή.

39ο ΦΕΣΙΤΒΑΛ
Ενα βήμα πριν... το 40!


PLATANIAS APOSTOLIS
19, 20 και 21 Σεπτέμβρη 2013 - Πάρκο «Τρίτση», Ιλιον
«Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη» είναι το μήνυμα που στέλνει το 39ο Φεστιβάλ, το οποίο... έχει τα πάντα: μεγάλες συναυλίες, ενδιαφέρουσες συζητήσεις, πλούσια αφιερώματα (ανάμεσά τους και μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση για τα 45 χρόνια της ΚΝΕ, αλλά και ένα αφιέρωμα στον ποιητή Αλκη Αλκαίο), κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις (όπως η παράσταση «Ο τροχός της Ιστορίας», μουσικοχορευτική σπονδυλωτή σάτιρα από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ) παιχνίδια, κέφι, μνήμες, μαθητικές δημιουργίες, επιδείξεις μαχητικών αθλημάτων... Νέες τεχνολογίες μπαίνουν στην υπηρεσία του Φεστιβάλ και στην πλάτη της κεντρικής σκηνής μπαίνει μια μάτριξ οθόνη όπου προβάλλονται μηνύματα, σκηνές από το φεστιβάλ και από τις παραστάσεις.
Η ΚΝΕ φτιάχνει μια μεγάλη έκθεση, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στην ομώνυμη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της Οργάνωσης, με τις τρεις μπροσούρες, που η έκδοσή τους ολοκληρώθηκε στις αρχές του καλοκαιριού.
Μια μέρα πριν το Φεστιβάλ, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο και στο μαθητικό στέκι του Φεστιβάλ γίνεται συζήτηση για το φασισμό, ενώ δύο φίλοι του Παύλου Φύσσα, οι μουσικοί χιπ χοπ Afaza και Dason, στέλνουν τα δικά τους δυνατά αντιφασιστικά μηνύματα από σκηνής.
Σε ειδικό περίπτερο συγκεντρώνονται τρόφιμα, ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια, σχολικά είδη, οτιδήποτε μπορεί να χρειάζεται και να βοηθήσει λαϊκές εργατικές οικογένειες σε κρίση και η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κάλεσμα για έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη είναι τεράστια, αφού συγκεντρώθηκαν 351 κούτες υλικών και παραδόθηκαν στο ΠΑΜΕ, για να διανεμηθούν σε απολυμένους, άνεργους, μετανάστες κ.τ.λ.

Ριζοσπάστης

(Το Α΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).

(Το Β΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).
(Το Γ΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).

(Το Δ΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).
(Το Ε΄ ΜΕΡΟΣ εδώ).


Δεν υπάρχουν σχόλια: