Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Καλό ταξίδι κυρία Πάνου…



Πενθεί σήμερα το λαϊκό μας τραγούδι. Η  Πόλυ Πάνου, η μεγάλη κυρία του, κίνησε για το στερνό πιο μακρινό ταξίδι της. Μαζί πενθούμε κι εμείς που μεγαλώσαμε με τα τραγούδια της. Όσοι την γνωρίσαμε και την αγαπήσαμε μέσα από  τα  μαύρα δισκάκια και τις κασσέτες του παλιού μαγνητοφώνου.
  Τότε που  η φωνή της γλιστρούσε  απ’ τα ασβεστωμένα τσιμέντα της αυλής  μας και μας ακολουθούσε στις χωματένιες αλάνες τις γειτονιάς που αλητεύαμε. Τότε που, μέσα από ένα μικρό τραντζιστοράκι, οδηγούσε   σε ταξίδια μακρινά την απέραντη μοναξιά  της νυχτερινής σκοπιάς μας. Ήταν  «εκεί» η Πόλυ Πάνου,  στις χαρές και στις απογοητεύσεις, μαζί μας, τραγουδώντας τις πρώιμες αγωνίες και τους πλάνητες  έρωτες της νιότης μας.  Τότε που λίγα κέρματα στο κουρασμένο τζουκμποξ και μερικές «κούπες κρασί»  πάσχιζαν να γεμίσουν  τα  ξενύχτια και τις ανικανοποίητες ψυχές μας, στα σοκάκια μιας εποχής που σύντομα μετατράπηκε σε αναμνήσεις.

«Αγκωνάρι» του λαϊκού τραγουδιού και της μουσικής μας παράδοσης η φωνή της. Δίκαια ο Πάνος Γαβαλάς θα τη χαρακτηρίσει «θηλυκό Καζαντζίδη». Θα θυμόμαστε πάντα τη λεβεντιά και το αγέρωχο παράστημά της στο λαϊκό πάλκο και τη σκηνή της συναυλίας. Η φωνή της δεν θα πάψει να μας συντροφεύει στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μας στιγμές. Αυθεντικά λαϊκή, πηγαία και αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου, σαν την αγάπη τη δική μας γι’ αυτή.

Καλό ταξίδι κυρία Πόλυ Πάνου...

ΥΓ. Μερικά από τα αγαπημένα μας τραγούδια της:

Μες στην πολλή σκοτούρα μου
Φέρτε μια κούπα με κρασί
Δυο αλήθειες
Πάρε το δαχτυλίδι μου
Εσένα δε σου άξιζε αγάπη
Άσε πρώτα να ξεχάσω
Το καλντερίμι

Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2013.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό ταξίδι σε μια μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού. Δεν είναι το ότι "φύγατε" αλλά να, κάθε φορά που κάποιος από σας "φεύγει" νιώθουμε και πιο φτωχοί.