Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Πλήθος κόσμου γέμισε το πάρκο "Τρίτση" στο Ίλιον - Το πρόγραμμα Παρασκευής και Σαββάτου


Χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Αττικής, πέρασαν τις πύλες του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ- «Οδηγητή», χθες Πέμπτη, πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων στο Πάρκο "Τρίτση".
Ένας διαφορετικός κόσμος ξεδιπλώνεται και φέτος στο 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Μέσα από τις πλούσιες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έρχονται σε επαφή με το κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς το λαό: «Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη».
Κάθε «πόστο», κάθε χώρος, κάθε δραστηριότητα - γεμάτη από κόσμο - αποκαλύπτει σε νέους και μεγαλύτερους, σε εργαζόμενους, ανέργους, φοιτητές, μαθητές, νέα ζευγάρια, λαϊκές οικογένειες αυτό το περιεχόμενο: «Το έχει ανάγκη»! Για «επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του». Για «τη σοσιαλιστική κοινωνία που καταργεί τη μισθωτή σκλαβιά και την ανεργία». Για «αθλητισμό που δεν είναι εμπόρευμα». Γιατί «ο πόλεμος τους σκοτώνει ότι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Για να «σπάσουμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων» και να έρθει «ο λαός στην εξουσία».
Δείτε στο slideshow (στο τέλος του θέματος) φωτορεπορτάζ από την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, ενώ αναλυτικά ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο για όλους τους χώρους μπορείτε να δείτε πατώντας τον σύνδεσμους.

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το πόρταλ «902.gr» θα μεταδώσει απευθείας τις δύο ομιλίες.


Με υλικά τη συντροφικότητα και τη συλλογικότητα, την ανιδιοτέλεια και τη διάθεση για προσφορά, τα μέλη της ΚΝΕ έχουν και φέτος ετοιμάσει το Φεστιβάλ με την ίδια «συνταγή» που θα φτιαχτεί και ο κόσμος που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία.
Στο χώρο λειτουργούν 11 εξέδρες με δικό της πλούσιο πρόγραμμα η κάθε μία. Εκτός της Κεντρικής, Λαϊκής και Θεατρικής Σκηνής, λειτουργούν επίσης Μαθητικό Στέκι, Στέκι Νέων Εργαζομένων, χώρος ΑΕΙ – ΤΕΙ, Στέκι Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Διεθνούπολη, Παιδότοπος και Κινηματογράφος.
Το πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες, παραστάσεις και αφιερώματα, συζητήσεις και εκδηλώσεις, ενώ το πρόγραμμα του τριημέρου διαπερνά η πρωτοπόρα και ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Μεγάλη έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό»

Στο χώρο του Φεστιβάλ όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων λειτουργεί μεγάλη έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το Σοσιαλισμό», βασισμένη στην ομώνυμη έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με τις τρεις μπροσούρες. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ταμπλό και δομείται σε 3 ενότητες με πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Όλο το τριήμερο θα γίνονται ξεναγήσεις σε αυτή.

Έμπρακτη λαϊκή αλληλεγγύη

Ξεχωριστή θέση έχουν οι πρωτοβουλίες για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης προς τα μέλη της λαϊκής οικογένειας που υποφέρουν από την αντιλαϊκή επίθεση και τις επιπτώσεις της. Καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Φεστιβάλ, στο περίπτερο της Λαϊκής Αλληλεγγύης, θα συλλέγονται τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια και σχολικά είδη για ανέργους, απεργούς, μετανάστες και τα παιδιά τους.

Μαζική προσέλευση στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής»

Στο χώρο της Κεντρικής σκηνής δεσπόζει το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής». Οι επισκέπτες μπορούν να βρουν τεράστια ποικιλία χιλιάδων τίτλων, από παιδικό βιβλίο μέχρι βιβλία ιστορίας, λογοτεχνίας, στρατηγικής και φυσικά όλες τις νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» (δείτε εδώ www.sep.gr), όλα σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν όλη την υπόλοιπη χρονιά.
Στο βιβλιοπωλείο υπάρχει και ο χώρος της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», όπου γίνονται εγγραφές συνδρομητών στην ειδική τιμή των 25 ευρώ για ένα χρόνο, ενώ με κάθε ανανέωση ή νέα συνδρομή δίνεται δώρο το βιβλίο του Θιοντόρ Ντράιζερ «Ο Χρηματιστής». 
Οι εκδηλώσεις της Πέμπτης, πρώτης ημέρας του Φεστιβάλ και η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές, έδωσαν το στίγμα της επιτυχίας.

«Γενιές σημαδεμένες» και αποφασισμένες

Στην Κεντρική Σκηνή, οι εκδηλώσεις άνοιξαν με την ροκ όπερα «Γενιές σημαδεμένες» σε κείμενα του Μπ. Μπρεχτ. Συνθέτης: Τάσος Γκρους, Σκηνοθεσία: Γ. Αντωνακάκης. Ενορχήστρωση - μουσική εκτέλεση: «KollektivA». Συμμετείχαν: Καλλιόπη Βέττα, «Anthis's Children Choir» και Μαρία Παπαγιαννάκη - Κόμη. Ακολούθησε η συναυλία των Νίκου Πορτοκάλογλου και Φίλιππου Πλιάτσικα.

Μια μεγάλη μουσική παρέα στη Λαϊκή Σκηνή

Με ρεμπέτικα και παραδοσιακά ελληνικά σε όλες τις διαλέκτους, συμπεριλαμβανομένων των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, τραγούδια των Βαλκανίων, πορτογαλέζικα fado, ναπολιτάνικα, ισπανόφωνα, τραγούδια της Ανατολίας, τσιγγάνικα, αμερικάνικο μπλουζ, σεφαραδίτικα άνοιξε η αυλαία στη Λαϊκή Σκηνή. Οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, «Encardia» και ο Βασίλης Σκουλάς, με τα τραγούδια τους κράτησαν το κέφι ψηλά μέχρι αργά το βράδυ.

Μαθητικό Στέκι: Μεγάλο ενδιαφέρον στη συζήτηση για το «νέο σχολείο»

Με χαμόγελα, πειράγματα, φωνές και πλάκες, μαθητές από κάθε γωνιά της Αθήνας μαζεύτηκαν από νωρίς το απόγευμα... στο Μαθητικό στέκι. Στο επίκεντρο βρέθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για το νέο σχολείο: «Σκάρτος είναι ο κόσμος σας και όχι εμείς οι μαθητές». Προηγήθηκε η συναυλία με το συγκρότημα «Δυτικές συνοικίες», ενώ μετά την συζήτηση, πήραν τα μικρόφωνα μαθητικά συγκροτήματα, τα «Υπόγεια Ρεύματα» και ο Θάνος Ανεστόπουλος.

"Μνήμες Μακρονήσου" στη Θεατρική Σκηνή

Στο Μακρονήσι, το βράχο - σύμβολο και στους ηρωικούς δεσμώτες του ήταν αφιερωμένη η πρώτη εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Θεατρική Σκηνή. Διοργανωτές της ήταν η Πανελλήνια Ένωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου και το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Συζήτηση για τη σοσιαλιστική κοινωνία στο Στέκι νέων εργαζομένων - νέων ανέργων

Πλούσιο ήταν το πρόγραμμα και στο Στέκι νέων εργαζομένων - νέων ανέργων. Την εκδήλωση - συζήτηση «Για τη σοσιαλιστική κοινωνία, που καταργεί τη μισθωτή σκλαβιά και την ανεργία, αξίζει να παλέψουμε», ακολούθησαν συναυλίες από το συγκρότημα «Modifica» (ΕΠΑΣ Περάματος) και το συγκρότημα Νέων Υγειονομικών της ΚΝΕ.

Παιδότοπος: Όλος ο κόσμος μια γειτονιά!

Τα χαμόγελα των μικρών παιδιών «φώτισαν» τον Παιδότοπο του Φεστιβάλ, που άνοιξε για να υποδεχτεί και φέτος εκατοντάδες ζευγάρια, που βρίσκουν εκεί ένα μέρος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά τους και για να κουβεντιάσουν για τα εμπόδια που συναντούν ξεκινώντας τη δική τους οικογένεια, για τις κλειστές πόρτες των παιδικών σταθμών, την αδυναμία τους για οικονομικούς λόγους να δώσουν διέξοδο ψυχαγωγίας για τα παιδιά τους.

Χώρος ΑΕΙ - ΤΕΙ: Τι σήμαινε να είσαι φοιτητής στο σοσιαλισμό

Η συζήτηση για τις «Ανώτατες σπουδές στο σοσιαλισμό. Τι σήμαινε να είσαι φοιτητής στην ΕΣΣΔ;», που έγινε στο χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ, δεν επιδίωκε μόνο να αναδείξει την ανωτερότητα του σοβιετικού πανεπιστημίου και τα θαυμαστά επιτεύγματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε αντιπαραβολή με την πραγματικότητα που βιώνουν σήμερα οι χιλιάδες σπουδαστές στην χώρα μας, αλλά και να αναδείξει το έδαφος στη βάση του οποίου πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα επιτεύγματα, απαντώντας στο ερώτημα πώς μπορούν όλα αυτά να γίνουν πράξη και να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.

Στέκι Πολιτισμού: Κάλεσμα σε νέους καλλιτέχνες

Tραγούδια στρατευμένα στην υπόθεση της εργατικής τάξης, ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις πάνω σε κλασικά έργα καταξιωμένων λογοτεχνών της εργατικής τάξης, αλλά και πρωτότυπες δημιουργίες, εμπνευσμένες από τους εργατικούς αγώνες, δείγμα του πώς η λαϊκή πάλη μπορεί να γίνεται συνείδηση στους καλλιτέχνες και Τέχνη για το λαό από πρωτοπόρους δημιουργούς του, ακούστηκαν το βράδυ στο Στέκι Πολιτισμού σε συναυλία - παρουσίαση του έργου νέων καλλιτεχνών.

Διεθνούπολη: Η αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα στο επίκεντρο της πρώτης μέρας

Ξεχωριστό και φέτος, το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Διεθνούπολη του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Το πρόγραμμα της Πέμπτης ξεκίνησε με εκδήλωση με θέμα: «Αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα!», με την πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα. Μέσα σε θερμό κλίμα, η ΚΝΕ παρέλαβε επετειακό μετάλλιο που παρέδωσε εκ μέρους της Ένωσης Νέων Κομμουνιστών Κούβας, ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα.

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις του Αθλητικού Camp

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επίδειξη τζούντο και ελεύθερης πάλης στον Χώρο του Αθλητισμού στο πλαίσιο του Αθλητικού Camp, το οποίο έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτέμβρη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η μητέρα φύση όμως τη δεύτερη μέρα μας τα χάλασε λιγάκι. Δεν πειράζει δεν της κρατάμε κακία. Μας δίνει άλλωστε απλόχερα την αγάπη της και τα δώρα της. Χρειαζόταν κι η βροχούλα για να συνειδητοποιήσουμε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ και ΠΡΕΠΕΙ να αντιμετωπίζουμε όλες τις δυσκολίες. Μπήκαμε για λίγο κάτω από υπόστεγα, περίπτερα στο φεστιβάλ, κι απ' τις καφετέριες αλλά ο περισσότερος κόσμος ΔΕΝ ΕΦΥΓΕ. Κι εκεί αρχίσαμε τα αστεία, "ότι ο Κασιδιάρης τριγυρναει σαν το αγρίμι στο σπίτι του και μας βρίζει και μας καταριέται" ,για αυτό κι έβρεξε, μας μάτιασε με το καλό του μάτι, αυτό που πετάει λίγο, ότι ο Θεός ρίχνει τη βροχή γιατί θέλει όλους τους λουκουμάδες με το παγωτό δικούς του,ότι ο Μπουμπούκος τσαντίστηκε που δεν είχαμε τα δικά του βιβλία στο βιβλιοπωλείο και μας καταράστηκε, έλεγε ο ένας και συμπλήρωναν οι άλλοι. Πάντα στο αστείο βέβαια. Κι όταν σταμάτησε η βροχή, ξαναβρήκαμε γρήγορα το κέφι μας και συνεχίσαμε. Στις διάφορες σκηνές. ΟΡΘΙΟΙ. ΤΟ ΣΗΜΕΙΩΝΩ ΑΥΤΟ. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΒΑΛΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΕΕΕΕΣΣΣΣ!!!