Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΜΕ ή αλλιώς κύμβαλα αλαλάζοντα

     
Κάποιοι τώρα ανακάλυψαν ότι η Εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι δύο ταχυτήτων. Τώρα είδαν τα ιδιωτικά σχολεία, τη λειτουργία των φροντιστηρίων, τα ιδιαίτερα μαθήματα. Τώρα τους έπιασε και μεγάλος πόνος γιατί το δημόσιο σχολείο είναι κλειστό και στερεί τη μόρφωση από τα παιδιά του ελληνικού λαού.

   Φαίνεται τόσα χρόνια δεν ζουν στην Ελλάδα ή δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή  απλώς κάνουν μια χαρά τη δουλειά που τους έχουν αναθέσει τα αφεντικά τους . Γιατί πώς αλλιώς εξηγείται το γεγονός ότι δεν διαπιστώνουν  σοβαρά προβλήματα και το μόνο που τους απασχολεί είναι μήπως πέσει η κυβέρνηση και τι θα γίνουμε χωρίς αυτήν;
   Εμείς όμως , η πλειονότητα των ελλήνων εκπαιδευτικών, που η ζωή μας είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτισμένη με τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου(δεν είναι υπερβολή, δεν είναι συναισθηματισμός) έχουμε πλήρη εικόνα της τραγικής του κατάστασης, νιώθουμε καθημερινά την αδιαφορία της πολιτείας και την απαξίωση για το έργο μας.
    Γι' αυτό αγωνιζόμαστε με όσες δυνάμεις έχουμε μέσα στις τάξεις , σε δυσμενείς συνθήκες, με έλλειψη στοιχειωδών υποδομών ,να δώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτό που η πολιτεία έχει υποχρέωση να προσφέρει αλλά το στερεί όλο και περισσότερο γιατί απλά λίγο την ενδιαφέρει η μόρφωση των παιδιών της.
    Γι΄αυτό απεργούμε διεκδικώντας  ένα δημόσιο σχολείο με καλύτερη λειτουργία, με αξιοπρεπείς εκπαιδευτικούς, με όλους τους μαθητές να χωρούν μέσα σε αυτό. Όλα τα άλλα είναι φτηνή προπαγάνδα. Ας την αποκρούσουμε δυναμώνοντας τους αγώνες μας και την αλληλεγγύη μας. Είναι στο χέρι μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα διαφωνήσω με όλα αυτά-έστω τα γενικά- που αναφέρει το άρθρο.Θέλουν τον εκπαιδευτικό να δέχεται την κινητικότητα και τη διαθεσιμότητα για να παίρνουν παράδειγμα οι μαθητές ότι στη ζωή τους θα υπάρχει αυτή η κινητικοτητα και η διαθεσιμότητα. Κι ότι είναι κάτι το τελείως φυσικό. Και δε θα υπάρχει μονιμότητα στη δουλειά. Τουναντίον θα καλούνται οι νέοι να προσφέρουν τη δουλειά τους τσάμπα μέσα απ' τις μαθητείες προς όφελος των εργοδοτών που θα διώχνουν τους πατεράδες των παιδιών απ' τη δουλειά ως "ακριβούς" για να προσλαμβάνουν τα παιδιά να δουλεύουν τσάμπα. Θέλουν τα παιδιά να μη μαθαίνουν στο σχολείο την αλήθεια, αλλά τα ψέματα που θέλει η άρχουσα τάξη και αυτό που τη βολεύει.Συγχωνεύουν σχολεία και ενώνουν τάξεις ώστε σε κάθε αίθουσα να στιβάζονται περισσότεροι μαθητές κι άρα ο εκπαιδευτικός να μην μπορεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα παιδιά που δυσκολεύονται και έχουν μεγαλύτερες αναγκες. Βέβαια η συγχώνευση σχολείων έχει κι ένα άλλο κίνητρο το να μπουν οι επιχειρήσεις μέσα στα σχολεία. Σε λίγο οι διευθυντές θα γίνουν μανατζερ. Θα ψάχνουν να χρηματοδοτήσουν το σχολείο μέσω επιχειρήσεων. Αλλά ένας επιχειρηματίας δε θα θέλει να χρηματοδοτήσει ένα σχολείο που έχει λίγα παιδιά κι άρα λίγους πελάτες γονείς για τα προϊόντα που αυτος πουλαει. Οπότε θα φτιαχτούν σχολεία εκτρώματα με μεγάλο αριθμό μαθητών. Πολλά θα μπορούσα να πω αλλά πιστεύω ότι είναι γνωστά. Να πω μόνο ότι όλα αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα και τα μέτρα που παίρνονται, είτε στην Παιδεία είτε οπουδήποτε αλλού δεν είναι απλές επιταγές μιας κυβέρνησης αλλά επιταγές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Οπότε λοιπόν δεν φτάνει να πεσει αυτή η κυβέρνηση αλλά κι η κυβέρνηση που θα έρθει να ΘΕΛΕΙ να έρθει σε ρήξη με το σύστημα και με τ' αφεντικά του που αυτή τη στιγμή προσπαθούν να καταφέρουν τέτοιο χτύπημα στην Παιδεία, ακριβώς γιατί θέλουν αμόρφωτους τους νέους και υποταγμένους όλους μας στους εργοδότες.Και για να έρθει μια τέτοια κυβέρνηση πρέπει ο λαός μας να πάρει τον πλούτο που ΑΥΤΟΣ ΠΑΡΑΓΕΙ στα χέρια του. ΄Οχι απλώς να πέσει αυτή η πολύ κακή ομολογουμένως κυβέρνηση.Γιατί κι άλλες κυβερνήσεις πολύ κακές πέσανε αλλά ήρθαν χειρότερες.

Σοφία