Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα Χρήστος Ρεκλείτης


Μια μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Χρήστος Ρεκλείτης, έφυγε από τη ζωή το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, σε ηλικία 77 ετών. Ο Χρήστος Ρεκλείτης γεννήθηκε στην Κλένια Κορινθίας το 1937. Οικοδόμος από τα μαθητικά του χρόνια, στέλεχος της Νεολαίας ΕΔΑ και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο των μπετατζήδων δουλεύοντας τη μέρα στις οικοδομές και παρακολουθώντας το βράδυ το νυχτερινό γυμνάσιο.

Από το 1961 συμμετείχε στη «Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων Φοιτητών, Σπουδαστών Τεχνικών Σχολών και Μαθητών Νυκτερινών Γυμνασίων» και το 1964 ανέλαβε υπεύθυνος για την εργατική δουλειά στο βιομηχανικό τομέα της Αθήνας. Συμμετείχε στο Ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΝΛ και το 1966 εκλέχτηκε οργανωτικός γραμματέας της οργάνωσης στο Πειραιά.


Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 πέρασε στην παρανομία. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου ανέλαβε επικεφαλής της Οργάνωσης Αθήνας Νέων του Πατριωτικού Μετώπου, μέχρι της σύλληψή του στις 12 Απριλίου 1968 και τη μεταφορά του στο 505 Τάγμα πεζοναυτών στο Διόνυσο Αττικής, όπου βασανίστηκε άγρια επί 25 μέρες. Βασανίστηκε με φάλαγγα, του ξερίζωσαν τα νύχια με τανάλια, του έκαναν ηλεκτροσόκ στα γεννητικά όργανα, τον έθαψαν ζωντανό μέσα σε ένα κασόνι…

Τον Μάρτιο του 1969 δικάστηκε από το Έκτακτο Στρατοδικείο για παράβαση του Ν. 509. Έμεινε στην φυλακή για τέσσερα χρόνια. Μέχρι την αποφυλάκισή του (μαζί με άλλους 350 κρατούμενους) με την αμνηστία τον Αύγουστο του 1973, πέρασε από τις φυλακές Αβέρωφ, Αίγινας και Κορυδαλλού.

Εντάχτηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε στέλεχος της ΕΑΡ και του Συνασπισμού και ιδρυτικό μέλος της ΔΗΜΑΡ.

Αξίζει να δείτε:

"Ο Χρήστος Ρεκλείτης περιγράφει τα βασανιστήρια και κατονομάζει έναν προς έναν όλους τους βασανιστές του (VIDEO) - (Μαρτυρίες από τα μπουντρούμια της Ασφάλειας 4/4)"


Κατά την διάρκεια της ταινίας-πολιτικού ντοκιμαντέρ «Τραγούδια της φωτιάς», του Νίκου Κούνδουρου (απόσπασμά της βλέπουμε στο βίντεο) ο Χρήστος Ρεκλείτης περιγράφει όλα τα φριχτά βασανιστήρια που υπόφερε στα χέρια της Ασφάλειας και κατονομάζει έναν προς έναν όλους τους βασανιστές του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλό σου ταξίδι!!! Βαριά η παρακαταθήκη που μας αφήνετε όλοι εσείς οι ακούραστοι και ΑΝΩΝΥΜΟΙ αγωνιστές του λαού μας. Που δε φροντίσατε να δρέψετε τις δάφνες του αγώνα σας όπως κάποιοι επιτήδειοι....