Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Πρωτομαγιά είναι των εργατών... - Η Εργατική Πρωτομαγιά μέσα από το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) «Χαρίλαος Φλωράκης»

Φωτ. από το Επιμορφωτικό Κέντρο (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) «Χαρίλαος Φλωράκης»
«...Ε! σεις εργάτες, σεις που ο ίδρως σας τρέχει ποτάμι απ' την αδιάκοπη και χωρίς δίκαια ανταμοιβή εργασία. Σκλάβοι των πλουσίων και των ισχυρών που σαν λιμασμένα κοράκια περιμένουν να χορτάσουν τη λαιμαργία τους απ' τη γεμάτη αγωνία και κόπο δουλειά σας, μην αφήνοντας παρά ένα κόκκαλο όσο σας φτάνει για να μην ψοφίσετε από την πείνα. Κι' αυτό σας το δείνουν για να εκμεταλλεύονται αιώνια την εργασία σας που είνε πηγή πλούτου των. (...) Λυτρωθείτε από την απελπιστική μοιρολατρία σας, κι ελάτε, ελάτε όλοι στην αγκαλιά μου (...) Αντλήστε θάρρος κι ελπίδα απ' την απελπισία σας! Σηκώστε την ατσαλένια σας γροθιά, την τίμια και φοβερή και συντρίψτε τους τυράννους σας. Γιορτάστε μέσα στην αγκαλιά μου την ένωσή σας και τ' αδέλφωμα, το προμήνυμα της Νίκης.
(...) Η κόκκινη σημαία σας ας κυματίση υπερήφανη. Θα την χαϊδέψη απαλά το μυρωμένο μου αγέρι. (...) Κι όταν πια περήφανοι νικηταί, νιώσετε σπασμένες τις αλυσσίδες που σας έζωναν, γκρεμισμένο κάθε εμπόδιο που σας έφραζε το δρόμο του θριάμβου σας, ελάτε, ω ελάτε πάλι στην αγκαλιά μου να γιορτάσετε τη Νίκη σας και το λευθέρωμά σας».
(Ο Εργάτης - Οργανο του Πανεργατικού Συνδέσμου «Η Αδελφότης» (Δ/ντής Κων. Ι. Ζάχος) Αρ. 19, 2/5/1908, Αρχείο ΚΚΕ, ΑΜ 347439)
Ο υπερεκατοντάχρονος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει αφήσει τα δικά του ανεξίτηλα σημάδια στην Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα μας. Τα περισσότερα απ' αυτά τα «σημάδια» είναι «ορατά» και στους επισκέπτες του Επιμορφωτικού Κέντρου (Βιβλιοθήκη/Αρχείο) «Χαρίλαος Φλωράκης»(ΕΚΧΦ) της ΚΕ του ΚΚΕ, που στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο σπίτι, όπου κατοικούσε ο κομμουνιστής ηγέτης και το οποίο ο ίδιος δώρησε στο Κόμμα του.Από την Πρωτομαγιά του 1902, που ο Σταύρος Καλλέργης δημοσίευε στην εφημερίδα του «Σοσιαλιστής - Οργανον των Κοινοκτημονικών Κοσμοπολίτικων Αρχών» το «Πρόγραμμα Σοσιαλιστικόν Κοινοκτημονικόν», τους ηρωικούς εργατικούς αγώνες της Πρωτομαγιάς της δεκαετίας του 1930, την ένδοξη Πρωτομαγιά του 1943, το γιορτασμό της από τους μαχητές του ΔΣΕ στη γραμμή του πυρός, τις αντιδικτατορικές Πρωτομαγιάτικες Διακηρύξεις και χαιρετιστήρια του ΚΚΕ, της ΕΣΑΚ και της ΕΑΣΚΕΝ, των κρατούμενων γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ και των κομμουνιστών συνδικαλιστών από το Παρθένι της Λέρου, μέχρι τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100χρονα της Πρωτομαγιάς (1986), όλος αυτός ο πλούτος ιστορικών πηγών είναι στη διάθεση όχι μόνο του κάθε ερευνητή, αλλά και της κάθε Κομματικής Οργάνωσης, του κάθε μαζικού και συνδικαλιστικού φορέα, που θέλει να παρουσιάσει στην Πρωτομαγιάτικη εκδήλωσή του και μια σχετική έκθεση με προκηρύξεις, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, κ.λπ.
(Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.6851.129 - Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00 - 17.00 - και στην ιστοσελίδα του ΕΚΧΦ www.ekxf.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια: