Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Ανακοίνωση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας για την Πρωτομαγιά


Σε ανακοίνωση για την Πρωτομαγιά του 2014 η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας τονίζει:
«STOP στην ανεργία!
Οργάνωση κι αγώνας για αξιοπρεπή δουλειά και ζωή!
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) στέλνει ταξικό, αγωνιστικό, διεθνιστικό χαιρετισμό στους σχεδόν 90 εκατομμύρια εργαζόμενους μέλη της σε πάνω από 120 χώρες του κόσμου, στο διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, σε κάθε αγωνιζόμενο εργαζόμενο κι εργαζόμενη σε όλο τον πλανήτη και τους καλεί να τιμήσουν αυτή τη μέρα με απεργίες, μαχητικές εκδηλώσεις και διαδηλώσεις.
Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την παγκόσμια εργατική τάξη κάτω από επικίνδυνες συνθήκες. Η συνταγή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών (ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΕΕ κλπ.) για "έξοδο από την κρίση" είναι ίδια σε κάθε χώρα: Μείωση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, αυταρχισμός, λιτότητα, κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων, ανεργία. Ταυτόχρονα, οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, όπως αυτές που βλέπουμε αυτές τις μέρες στην Ουκρανία πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για την εργατική τάξη και οδηγούν σε ακόμα πιο επικίνδυνες καταστάσεις.
Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αυτές τις μέρες, μέσα από το ILO, εργοδότες και καπιταλιστικές κυβερνήσεις θέλουν να τσακίσουν το δικαίωμα στην απεργία. Γι’ αυτό και πιέζουν να καταργηθεί το "δικαίωμα στην απεργία" από την ερμηνεία της Σύμβασης 87 του ILO. Το δικαίωμα στην απεργία δεν το χάρισε καμία κυβέρνηση και κανένας διεθνής οργανισμός. Το κατάκτησαν οι εργαζόμενοι με τους σκληρούς αγώνες τους και μόνο με τους αγώνες των εργαζομένων θα συνεχίσει να υπάρχει! Η ΠΣΟ απαιτεί: Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία και καλεί το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να διοργανώσει μαζικές, μαχητικές κινητοποιήσεις για να το υπερασπιστεί.
Η ανεργία σε διεθνές επίπεδο χτυπά αλύπητα την εργατική τάξη και τα παιδιά της, γίνεται μοχλός πίεσης για να δυναμώσει η εκμετάλλευση, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στους νέους της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Η ΠΣΟ αυτήν την Πρωτομαγιά καλεί το διεθνές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να παλέψει συνολικά για το ζήτημα της ανεργίας, να παλέψει για την επιβίωση των ανέργων. Να οργανώσει τους ανέργους στα συνδικάτα τους, να απαιτήσει κοινωνικές παροχές, να παλέψει για το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, να αγωνιστεί ενάντια στην ανεργία και τις αιτίες που τη δημιουργούν. Ας ξεκινήσουμε από τη φετινή Πρωτομαγιά την προετοιμασία για τη Διεθνή Ημέρα Δράσης της ΠΣΟ, 3 Οκτώβρη 2014, με κύριο θέμα τον αγώνα ενάντια στην ανεργία. Γιατί η ανεργία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο σύμφυτο με το καπιταλιστικό σύστημα.
Εργαζόμενοι/ες σε όλο τον κόσμο,
Δεν υπάρχει λόγος η εργατική τάξη σήμερα να ζει στη φτώχεια, την ανεργία, να αντιμετωπίζει την πείνα, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να στερείται δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Η ΠΣΟ καλεί τους εργαζόμενους να ενωθούν κάτω από τις σημαίες της ΠΣΟ, να απεργήσουν, να βγουν στο δρόμο και διαδηλώσουν μαχητικά, να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην απεργία, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, για συνδικαλιστικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα.
Το μέλλον της εργατικής τάξης δεν είναι η εκμετάλλευση και η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η ΠΣΟ κι αυτή την Πρωτομαγιά και κάθε μέρα απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, βασισμένη στο βασικό σύνθημα της "Συμφωνίας της Αθήνας", βασικού πολιτικοσυνδικαλιστικού ντοκουμέντου της ΠΣΟ που ψηφίστηκε από το 16ο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο το 2011:
"Εργάτες ξεσηκωθείτε!
Ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα,
για κοινωνική δικαιοσύνη και έναν κόσμο
χωρίς εκμετάλλευση!"».

Δεν υπάρχουν σχόλια: