Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Δίκη των χαλυβουργών: Οι μάρτυρες υπεράσπισης αντέκρουσαν τις άθλιες κατηγορίες


Με τις καταθέσεις των τελευταίων μαρτύρων κατηγορίας, συνεχίστηκε η δίκη των χαλυβουργών. Όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και αυτοί, κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, αυτό της σπίλωσης του απεργιακού αγώνα που έδωσε η μεγάλη πλειοψηφία των χαλυβουργών, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύουν τις κατηγορίες με τις οποίες κυβέρνηση και εργοδοσία επιχειρούν να δικάσουν την ίδια την απεργία.

Τη σκυτάλη πήραν οι μάρτυρες υπεράσπισης, που στις καταθέσεις τους αποτύπωσαν πλευρές του πολύμηνου απεργιακού αγώνα, που έγινε με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Η συνέχεια της δίκης ορίστηκε για την Τετάρτη 9 Απρίλη, παρά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων των χαλυβουργών ότι εκείνη τη μέρα υπάρχει πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Με τις καταθέσεις τους, οι μάρτυρες υπεράσπισης, άλλοι εργαζόμενοι, άλλοι σε διαθεσιμότητα και άλλοι απολυμένοι, αλλά και μια γυναίκα απεργού, ανέτρεψαν τις αβάσιμες κατηγορίες της «παράνομης βίας» και της «παραβίασης δικαστικής απόφασης».

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αναφέρθηκε στο συγκλονιστικό αγώνα που έδωσαν οι απεργοί, τόσο από την άποψη της μαζικής συμμετοχής στις διαδικασίες με τις οποίες παίρνονταν οι αποφάσεις, όσο και από την άποψη της αλληλεγγύης και της στήριξης που προσέφεραν πλατιά τμήματα εργαζομένων. Σημείωσε ότι ένας αγώνας που διαρκεί για εννιά ολόκληρους μήνες, κόντρα σε σημαντικές δυσκολίες και σοβαρά εμπόδια, δεν είναι δυνατό να κρατηθεί με τη βία, όπως ισχυρίζονται οι απεργοσπάστες, αλλά προϋποθέτει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, χαρακτηριστικά που είχε η απεργία των χαλυβουργών.

Όσο για τις προκλήσεις, τις απειλές και τη βία, αυτά αναλογούν στον απεργοσπαστικό μηχανισμό της εργοδοσίας. Όπως σημείωσε ο Χ. Κατσώτης, στόχος των ενεργειών του ήταν να σπάσει η απεργία και όχι να δουλέψει το εργοστάσιο, αφού κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο, με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό των απεργοσπαστών, αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν πόστο στην παραγωγή.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: