Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ ΣΤΗ ΝΙΑΛΑ – Μια ξεχασμένη σελίδα…


Ήταν 12 τ’ Απρίλη του 1947. Μέρες Πάσχα. Ο λαός μας ανηφορίζει το δικό του γολγοθά, μέσα στη δίνη του εμφυλίου πολέμου. Μετά την απελευθέρωση από την κτηνώδη ναζιστική κατοχή, ο ηρωικός αγώνας του λαού μας για ανεξαρτησία, λαοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη παραμένει ανεκπλήρωτος. Οι νέοι δυνάστες, οι αδίστακτοι αποικιοκράτες Εγγλέζοι κι ακολούθως  οι Αμερικανοί ληστές και οι ντόπιοι υποτακτικοί τους, σφίγγουν αλύπητα τη θηλιά της καταπίεσης.
Η ξενόδουλη άρχουσα τάξη, που στη διάρκεια της κατοχής είχε λιποτακτήσει στο εξωτερικό, επανακάμπτει και σε συνεργασία με πρώην δοσίλογους, νεόπλουτους μαυραγορίτες και υποτελείς πολιτικούς, παίρνει τα ηνία και συγκροτεί την αντιλαϊκή εξουσία της βασισμένη στην ξένη υποστήριξη. Τα καλύτερα παλικάρια του λαού μας οι γενναίοι εαμοελασίτες και οι ανταρτοεπονίτες, ο ανθός της ελληνικής νεολαίας, αυτοί που όλη την προηγούμενη περίοδο της κατοχής, έδωσαν αίμα και ψυχή για τη λευτεριά και για ιδανικά κι αξίες πανανθρώπινες, τώρα διώκονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και δολοφονούνται από το κράτος της αντίδρασης και τις συνεργαζόμενες με αυτό φασιστικές συμμορίες των κεφαλοκυνηγών που αλωνίζουν αποθρασυμένοι στην ύπαιθρο. (Μπορείτε να δείτε τα όργια της “εθνικοφροσύνης” και στην Ευρυτανία στις σελίδες του “evrytan.gr”). Οι αγωνιστές  του ηρωικού ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, προδομένοι από την κατάπτυστη συμφωνία της Βάρκιζας, πετσοκόβονται ανυπεράσπιστοι από τη μαύρη αντίδραση. Ιδού και ο απολογισμός της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας στην πρώτη μετα-βαρκιζιανή περίοδο: 1289 δολοφονημένοι αγωνιστές, 509 απόπειρες φόνων, 165 βιασμοί γυναικών, 31.632 βασανισθέντες, 84.931 παράνομα συλληφθέντες, 100.000 ύπό καταδίωξη,  18.767 λεηλασίες και εμπρησμοί σπιτιών, 677 πυρπολημένα αντιστασιακά τυπογραφεία και λέσχες των ΕΑΜ-ΕΠΟΝ. Τα όρια της αντοχής του λαού δοκιμάζονται σκληρά…

3 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Να είσαι καλά σύντροφε οικοδόμε για τη στάση μνήμης!
Ψυχή βαθιά, καλή δύναμη για τους αγώνες που θα δώσουμε μέχρι την πολυπόθητη τη ξαστεριά!

Ανώνυμος είπε...

1) Νομίζω ότι το τραγικό αυτό επεισόδιο έχει εμπνεύσει και τον συγγραφέα Δημήτρη Χατζή που έγραψε το διήγημα "Ανυπεράσπιστοι", με έμφαση στη νύχτα της αναγκαστικής συμβίωσης ανταρτών και στρατιωτών.

2) Τελευταία με απασχολεί το σύνθημα/χαιρετισμός "Ψυχή Βαθειά", που ειδικά μετά την τελευταία ταινία του Βούλγαρη έχει γίνει και λίγο της μόδας. Με απασχολεί επειδή έχω διαβάσει αρκετές μαρτυρίες αγωνιστών από την περίοδο εκείνη και δεν το έχω δει να αναφέρεται. Μπορεί να έτυχε. Εννοείται ότι δεν έχω διαβάσει όλες τις υπάρχουσες μαρτυρίες. Θα ήθελα όμως κάποιος αν ξέρει να με παραπέμψει σε συγκεκριμένη μαρτυρία που να αναφέρει αυτό το χαιρετισμό, ώστε να πιστοποιήσω την αυθεντικότητά του. Ευχαριστώ, Γιάννης Ν.

kraftwerkvs είπε...

και μια πρόσφατη απο πέρυσι

http://postimg.org/image/6tun3k9qp/