Παρασκευή 21 Απριλίου 2017

Βενεζουέλα: Λαϊκές διαδηλώσεις και νεκροί από σφαίρες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης – Προετοιμασία πραξικοπήματος καταγγέλλει ο Μαδούρο – Σε σύγκρουση με το ντόπιο κεφάλαιο καλεί το ΚΚ Βενεζουέλας



Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βενεζουέλα μετά τις συγκεντρώσεις της Τετάρτης 19 του Απρίλη, που οργάνωσαν το κυβερνών Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα υπέρ του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και με αφορμή την επέτειο των 207 χρόνων από την πρώτη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας, καθώς και ο συνασπισμός της αντιδραστικής αντιπολίτευσης «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) ενάντιά του.

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση υπέρ του Μαδούρο πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα Καράκας, όμως συγκεντρώσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις, ενώ εκδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν σε ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση επίσης πραγματοποίησε στο Καράκας συγκεντρώσεις με σύνθημα την πτώση του Μαδούρο και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ωστόσο φαίνεται ότι η συμμετοχή του κόσμου ήταν κάτω από τις προβλέψεις των ηγετών της, που εμφάνιζαν την 19η ως «μάχη των μαχών». Χτες, η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε νέες διαδηλώσεις, όμως μόνο μερικές εκατοντάδες ανταποκρίθηκαν.

Ωστόσο, συνέχισε τη χειραγώγηση σχετικά με τους τρεις νεκρούς (ένας 19χρονος στο Καράκας, μια 23χρονη στην επαρχία Τάτσιρα και ένας εθνοφύλακας στην επαρχία Μιράντα) που έρχονται να προστεθούν σε άλλους 5 νεκρούς από τις αρχές του Απρίλη, απ' όταν ξεκίνησαν νέες βίαιες κινητοποιήσεις με αίτημα την αποπομπή του Μαδούρο και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Με βάση τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, οι περισσότερες δολοφονίες με σφαίρες έγιναν από δυνάμεις της αντιπολίτευσης, όπως της 23χρονης από γνωστό τραμπούκο που έχει συλληφθεί ή του εθνοφύλακα από ελεύθερο σκοπευτή που επίσης έχει συλληφθεί.

Ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο που μίλησε στην κεντρική εκδήλωση των κυβερνητικών δυνάμεων στο Καράκας κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι προετοιμάζει πραξικόπημα, αλλά ταυτόχρονα δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο μαζί της, ενώ επίσης δήλωσε και έτοιμος να γίνουν εκλογές όπου εκεί εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα νικήσει την αντιπολίτευση.

Η όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που φυσικά δεν ξεπεράστηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Τσάβες και Μαδούρο, καθώς και τα σαμποτάζ της δημιουργίας ελλείψεων βασικών αγαθών από τους καπιταλιστές που ελέγχουν αρκετούς κλάδους, τα οποία δημιουργούν χάος και εντείνουν την λαϊκή αγανάκτηση, είναι τα στοιχεία που αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση.

Πάντως ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη το βράδυ, ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ζamora», που αφορά την επιφυλακή 500.000 λαϊκών πολιτοφυλάκων για την εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και την αποτροπή ξένης επέμβασης, όπως κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται.

Το ΚΚ Βενεζουέλας, αν και συμμετείχε στις λαϊκές διαδηλώσεις καταγγέλλοντας τις βίαιες ενέργειες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, ταυτόχρονα ασκεί και σφοδρή κριτική στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ν. Μαδούρο που δεν επιλέγει τη σύγκρουση με το ντόπιο κεφάλαιο, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι σε εξέλιξη ενδοαστική διαπάλη και στους κόλπους του κυβερνητικού μπλοκ από δυνάμεις που έχουν διαύλους επικοινωνίας με δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί σε συσπείρωση των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας ενώ καταγγέλλει και τις τάσεις επανιδιωτικοποίησης τομέων της κρατικής Εταιρείας Πετρελαίου (PDVSA).

Την ίδια ώρα χτες αποκαλύφθηκε από τοπικά εναλλακτικά μέσα και αναπαράχτηκε σε διεθνή αστικά ΜΜΕ, ότι στις ΗΠΑ, η θυγατρική της PDVSA CITGO έδωσε χορηγία 500.000 δολαρίων για την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Ντ. Τραμπ. Για το θέμα δεν υπήρξε επίσημος κυβερνητικός σχολιασμός. Σε μια άλλη εξέλιξη, που επίσης μεταδόθηκε από τα αστικά ΜΜΕ, η εισαγγελία της επαρχίας Ζούλια προχώρησε σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της αμερικανικής πολυεθνικής αυτοκινητοβιομηχανίας «General Motors» και του εργοστασίου της στη Βαλένσια, που καταλήφθηκε από τις δημόσιες αρχές. Η εταιρεία διαμαρτυρήθηκε, ωστόσο φαίνεται ότι η απόφαση κατάσχεσης σχετίζεται με χρέη της εταιρείας πολλών χιλιάδων δολαρίων σε εταιρεία - συνεργάτη από το Μαρακάιμπο.

(Από δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη της 20 και 21 του Απρίλη 2017)

1 σχόλιο:

MKampouraki είπε...

Kαλημέρα οικοδόμε ,επιτέλους γράφεται η αληθεια που προσπαθούν να αποκρύψουν τα αργυρώνητα παπαγαλάκια

https://youtu.be/mgFT9PWXJuo?t=53