Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Ο κουβανικός λαός τίμησε τα 56χρονα της νίκης του ενάντια στην αμερικανική επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων


Με εκδήλωση στην περιοχή Σιέναγα της επαρχίας Ματάνσας στην Κούβα τιμήθηκε προχτές η 56η επέτειος από τη νίκη ενάντια στην αμερικανική επέμβαση, στις 19 Απρίλη 1961 (δύο χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης) στην παραλία Χιρόν του Κόλπου των Χοίρων.
Αυτή η εποποιία του κουβανικού λαού, με μπροστάρη τον ηγέτη του Φιντέλ Κάστρο, «γράφτηκε» σε 72 ώρες μετά την απόβαση Αμερικανών μισθοφόρων.

Στις 16 Απρίλη 1961 ο Φιντέλ Κάστρο ανακήρυξε για πρώτη φορά τον σοσιαλιστικό χαρακτήρα της Κουβανικής Επανάστασης, μόλις 24 ώρες μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ να πλήξει και να καταστρέψει τόσο την Κουβανική Αεροπορία όσο και στρατηγικά σημεία του Λαϊκού Επαναστατικού Στρατού.

Μετά από την ανακήρυξη αυτή, ξεκίνησε από τη «Μπριγάδα 2506», που είχε στη σύνθεσή της 1.500 Κουβανούς εξόριστους που είχαν εκπαιδευτεί από Αμερικανούς στη Γουατεμάλα και είχαν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα όπλα και εξοπλισμό της εποχής, η λεγόμενη επιχείρηση «Πλούτων», δηλαδή η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων, με σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος της Κούβας. Ο στρατός, η πολιτοφυλακή, σύσσωμος ο λαός της Κούβας, με επικεφαλής τον ίδιο τον Φιντέλ, κινητοποιήθηκαν άμεσα και εξουδετέρωσαν τους εισβολείς μέσα σε 72 ώρες. Ηταν η πρώτη ήττα των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική, που αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο στην πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Αυτή την ιστορική διάσταση ανέδειξε και η προχτεσινή εκδήλωση δίπλα στην παραλία Χιρόν, θέατρο της σφοδρής σύγκρουσης, όπου σημειώθηκε ότι «ένας λαός αποφασισμένος να παλέψει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία του δεν μπορεί να ηττηθεί». Επικεφαλής στην εκδήλωση ήταν ο Χόρχε Κουέβας Ράμος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, παραβρέθηκαν στελέχη της περιοχής, ενώ συμβολικά 56 νέοι έγιναν μέλη της Κομμουνιστική Νεολαίας και επίσης σε 56 μαχητές απονεμήθηκε τιμητικό μετάλλιο των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: