Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Αντιφασιστική πορεία με την άδεια του ...Τόσκα; Και -προφανώς- χωρίς αυταπάτες!

Μάλλον το σκέφτεται!
 Διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι οι διοργανωτές του αυριανού (Σάββατο, 8 Απρίλη) μεσημεριανού αντιφασιστικού συλλαλητηρίου πήγαν στον Τόσκα, τον υπουργό της καταστολής του πολίτη, για να του ζητήσουν την άδεια να πάνε μέχρι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ζητώντας του παράλληλα να φύγουν τα γραφεία από τους Αμπελοκήπους γιατί είναι ορμητήριο επιθέσεων (ούτε καν να κλείσουν; και να πάνε που; θα βάλουν τις γειτονιές να τσακώνονται;)  όπως και να αρθούν οι περιοριστικοί όροι στους υπόδικους χρυσαυγίτες και να πάνε φυλακή. Μάλιστα!

Θα είχε ένα ενδιαφέρον να βλέπαμε το ύφος του Τόσκα. Που τους άκουσε λέει αλλά δεν τοποθετήθηκε! Πρωτοφανές! Κανονικά θα ΄πρεπε αυτή τη σιωπή του (προφανώς) αριστερού και αντιφασίστα υπουργού να καταγγελθεί κατά προτεραιότητα! Κακώς πολύ κακώς, τόση προσπάθεια γίνεται να περάσει η κυβερνητική και ευρωενωσιακών αξιών ατζέντα με τα "ανοιχτά σύνορα" και το "όχι στην Ευρώπη φρούριο" στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, τόση προσπάθεια να γίνει το κράτος, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ακόμη, πρωταγωνιστής του αντιφασιστικού αγώνα (πάντα χωρίς αυταπάτες για το ρόλο του) και αυτός τους κοιτάει (με συμπάθεια μάλλον) χωρίς να τους πει κάτι; Έστω ένα όχι ρε αδερφέ να ΄χουν κάτι να πουν και αυτοί;

Δυστυχώς δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς! Το ίδιο το κοινό  κάλεσμα -αλλά και κανένα άλλο- στην αυριανή διαδήλωση δεν έχει τη παραμικρή αντικυβερνητική αιχμή, πόσο μάλλον αντισυστημική, ούτε καν αντικαπιταλιστική, πόσο μάλλο αντιιμπεριαλιστική. Σα να ΄ναι η Χρυσή Αυγή και το κάθε φασιστικό, ρατσιστικό και εθνικιστικό μόρφωμα κάτι αυτοφυές που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό το σύστημα!

Σα να μην είναι και αυτή η κυβέρνηση που με τη πολιτική της εκθρέφει όχι μόνο τη Χρυσή Αυγή -αυτή προσπαθεί να τη συναιτήσει εξ άλλου- αλλά κάθε είδους φασιστικό και ρατσιστικό μόρφωμα. Σα να μην είναι αυτή η κυβέρνηση που συνεχίζει και εντείνει τη πολιτική φασιστικοποίησης της δημόσιας και πολιτικής ζωής, που συνεχίζει να στέλνει αγωνιστές της Αριστεράς, της Χαλκιδικής, εργάτες, αγρότες, μαθητές και φοιτητές στα δικαστήρια, που συλλαμβάνει και στέλνει στην Ευρώπη και στη Τουρκία αντιφασίστες αγωνιστές, τα ΜΑΤ σε διαδηλώσεις (και των οποίων πλέον η παρουσία στους δρόμους της Αθήνας είναι μεγαλύτερη απ' ότι πριν το 2015), που εντείνει την επίθεση στη ζωή του λαού, που προσδένει όλο και περισσότερο τη χώρα στο άρμα των ιμπεριαλιστών εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις τους όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά μετατρέποντάς τη σε ορμητήριο των δολοφόνων στη Συρία και όπου αλλού. Που στ' όνομα της "τούρκικης επιθετικότητας" εντείνει τον εθνικισμό.
 

Συμβάλει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του φασισμού και του ρατσισμού γιατί τη βολεύει μια χαρά. Από αυτή τη κυβέρνηση αιτούνται οι διοργανωτές να κλείσει τα γραφεία και να στείλει στη φυλακή το μακρύ χέρι του συστήματος, αυτούς που τους χρειάζεται και τους αναθέτει συγκεκριμένο ρόλο. Αυτή τη κυβέρνηση αποενοχοποιούν με τη στάση τους και τη συμπεριφορά τους. Κατά τα άλλα "κάτω η κυβέρνηση"!

Με όλα αυτά γίνεται κατανοητή η βιαστική ανακοίνωση από το ΣΕΚ και τα "πλατειά" μορφώματά του της ανακοίνωσης για την αυριανή συγκέντρωση ενόσω γινόντουσαν συνεννοήσεις για άλλου είδους αντιφασιστική -με αντικαπιταλιστικά, αντιιμπεριαλιστικά και αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά- συγκέντρωση τη περασμένη Τρίτη.

Αντιφασισμός με απενοχοποίηση της κυβέρνησης, του εξαρτημένου καπιταλιστικού συστήματος που υπηρετεί και με διαχειριστικού τύπου εκκλήσεις ανάληψης ευθυνών προς εισαγγελείς και αστυνομία, χωρίς να χτυπιέται στο φασιστικό φαινόμενο στη ρίζα του και με το λαό στην άκρη δε γίνεται!

Και αν δεν απορούμε για το ΣΕΚ (μας έχει συνηθίσει άλλωστε εδώ και δεκαετίες στις "χωρίς αυταπάτες" συμπεριφορές του) θα μπορούσαμε να θέσουμε τις απορίες μας σε όλους όσους δέχτηκαν το καπέλο του ενώ στα λόγια και στις μεταξύ μας κουβέντες λένε άλλα αντιρεφορμιστικά εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους. Χωρίς -πραγματικά- να έχουμε αυταπάτες για τις απαντήσεις των περισσότερων! Άλλωστε αν ανθροιστούν τα ποσοστά των τελευταίων δημοσκοπήσεων εξασφαλίζουν σχετικά άνετη ...μετάβαση στα έδρανα του κοινοβουλίου! Φταίμε εμείς τώρα να πούμε το σύνθημα "Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι η μεταβατικότητα μας ενώνει;"  
(οι υπογραμμίσεις του Οικοδόμου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: