Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

«Εκρηκτικό» κλίμα στη Βενεζουέλα. Προσπάθεια δημιουργίας χάους ενάντια στον Μαδούρο - ΚΚ Βενεζουέλας: Αντίσταση (στην προσπάθεια απαγόρευσής του) και πάλη!Οξύνεται το κλίμα αντιπαράθεσης στην Βενεζουέλα, καθώς έρχονται πληροφορίες για νέους νεκρούς, που είτε σχετίζονται με διαδηλώσεις είτε είναι θύματα άγνωστων ενόπλων, και αξιοποιούνται από την αντιδραστική αντιπολίτευση ενάντια στον σοσιαλδημοκράτη Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Σε οικιστικό συγκρότημα εργατικών κατοικιών που φέρει το όνομα του επαναστάτη λαϊκού συνθέτη Αλι Πριμέρα, στο Μπαρκισιμέτο της δυτικής Βενεζουέλας, την Τετάρτη το βράδυ σκοτώθηκε ο 14χρονος Μπράιαν Πρινσιπάλ, όπως καταγγέλθηκε από σφαίρες που προήλθαν από ένοπλους οι οποίοι επέβαιναν σε αυτοκίνητο που έτρεχε με μεγάλη ταχύτητα, προερχόμενο από διπλανό ιδιωτικό μεσοαστικό συνοικισμό. Οπως δήλωσε η μητέρα του θύματος Μάρμπελις Χιμένες, είχε στείλει τον γιο της να αγοράσει κάποια πράγματα, όταν δέχτηκε τη σφαίρα στο στήθος. Την περίπτωση του 14χρονου συγκαταλέγουν η αντιπολίτευση, βενεζουελάνικα ΜΜΕ, διεθνή και ελληνικά - που αναπαράγουν «αμάσητο» ό,τι έρχεται από τα μεγάλα δίκτυα - ως «θύμα των ταραχών κατά του Μαδούρο». Σύμφωνα έτσι με τα στοιχεία που βγαίνουν, συνολικά 4 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι 3 από αυτούς από σφαίρες αστυνομικών που έχουν συλληφθεί. Επίσης, για έναν 19χρονο φοιτητή, ο πατέρας του απαγόρευσε στην αντιπολίτευση να χρησιμοποιεί το όνομά του, γιατί δεν συμμετείχε στις βίαιες διαδηλώσεις.

Την Τρίτη το βράδυ στη λήξη εκδήλωσης για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας, στην πόλη Σαν Φελίξ στην επαρχία Μπολίβαρ, όταν ο Μαδούρο χαιρετούσε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί και στην πλειοψηφία του τον υποστήριζε, δέχτηκε από μικρή ομάδα ορισμένα αντικείμενα. Αμέσως αναρτήσεις σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Facebook) που απέσπασαν το συγκεκριμένο περιστατικό και έκαναν λόγο για αποδοκιμασία με αυγά και πέτρες, αναπαράχθηκε από τα διεθνή δίκτυα και ηγέτες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που το αξιοποίησαν για να εντείνουν τις προτροπές τους για νέες διαδηλώσεις και την απαίτηση να φύγει ο Μαδούρο και να γίνουν νέες εκλογές. Διάφορες δυνάμεις κάλεσαν σε νέες συγκεντρώσεις για σήμερα και αύριο και για μετά το Πάσχα, στις 19 Απρίλη, μέρα κατά την οποία έχουν προγραμματιστεί και εκδηλώσεις του κυβερνητικού μπλοκ και έχει οριστεί ως διεθνής μέρα αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα αξιοποιεί την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτράπηκε με την σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο, η οποία παρά τις μεγάλες διακηρύξεις ακολούθησε λογική ταξικής συνεργασίας και συμβιβασμού με τμήματα του κεφαλαίου. Επίσης αξιοποιεί κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση για περιορισμό της δράσης ηγετών της αντιπολίτευσης, όπως ο Ερνίκε Καπρίλες, κυβερνήτης της επαρχίας Μιράντα, που του στερήθηκαν τα πολιτικά δικαιώματα για 15 χρόνια για παρατυπίες και κακοδιαχείριση. Ταυτόχρονα, αποδεδειγμένα τμήμα της αστικής τάξης, βιομήχανοι που ελέγχουν την αγορά ή αρτοποιοί που κερδοσκοπούν αφού έχουν πάρει την πρώτη ύλη από το κράτος, δημιουργούν ελλείψεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, ψωμί, γάλα, φάρμακα, για να δημιουργούνται συνθήκες χάους και να οξύνεται η δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού.

Σε αυτό το «εκρηκτικό» κλίμα, για χτες και πάλι είχαν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις από το κυβερνητικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα για τα 15 χρόνια της επετείου από την ανατροπή του πραξικοπήματος κατά του Τσάβες, το 2002, στο οποίο είχαν πρωταγωνιστήσει όλοι όσοι κατηγορούν σήμερα τον Μαδούρο ως «δικτάτορα». Η αντιπολίτευση επίσης έχει προγραμματίσει νέες συγκεντρώσεις για όλες τις μέρες έως το Πάσχα, αξιοποιώντας και τις συναθροίσεις καθολικών στις εκκλησίες, και στη συνέχεια στις 19 Απρίλη, όταν επίσης το κυβερνητικό μπλοκ θα κάνει δικές του συγκεντρώσεις.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αντιδραστικές αστικές δυνάμεις έχουν στήριγμα σε ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά «πατάνε» και στην υπαρκτή δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, ως αποτέλεσμα τόσο των σαμποτάζ τμημάτων της αστικής τάξης που ελέγχουν τη διατροφική αλυσίδα, αλλά και της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης. Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις «επαναστατικές» και «αντιιμπεριαλιστικές» διακηρύξεις, συμβιβάζεται και δεν συγκρούεται με το ντόπιο κεφάλαιο.

Παράλληλα, το ΚΚ Βενεζουέλας συνεχίζει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην προσπάθεια της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής να το θέσει εκτός νομιμότητας, χρησιμοποιώντας νόμο του 1965, που απαιτεί να δοθούν ονόματα των μελών και φίλων του κόμματος προκειμένου να ανανεώσει το δικαίωμα συμμετοχής στην πολιτική ζωή. Το ΚΚΕ και δεκάδες άλλα ΚΚ, όπως και ντόπια ταξικά εργατικά σωματεία, στέκονται στο πλευρό των Βενεζουελάνων κομμουνιστών και απαιτούν την άρση των απαγορεύσεων.

Είναι απαράδεκτο να επιχειρείται να μπαίνουν εμπόδια στη δράση των κομμουνιστών και μάλιστα με ένα νόμο της περιόδου του αστυνομοκρατικού, αντικομμουνιστικού καθεστώτος. Η απόπειρα ενάντια στο ΚΚ Βενεζουέλας, που υπερασπίζεται με συνέπεια τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού, πραγματοποιείται σε μια στιγμή κατά την οποία εκδηλώνονται με ένταση τα αδιέξοδα και η κρίση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης στη Βενεζουέλα και οξύνονται οι απειλές ενάντια στο λαό και το λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό η κυβέρνηση της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν ή ανέχονται αυτήν την επίθεση, αναλαμβάνουν μεγάλες ευθύνες.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, από δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη και του 902.γρ)

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα για τον λαό όταν τα Κ.Κ Συμμετέχουνε η Στηρίζουνε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού όπως το Κ.Κ Βενεζουέλας με την Αστική κυβέρνηση Τσάβες Μαδούρο. Ηρθε η ώρα που ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ ο λαός βρέθηκε μπροστά στην Εξαθλίωση απο την στιγμή που τα μέσα παραγωγής είναι στους Καπιταλιστές άσχετα με το ότι αντι για τους Αμερικάνους Ιμπεριαλιστές είναι εκει Ρωσσοι Κινέζοι Ιμπεριαλιστές. Η Καταστροφή είναι τεράστια γιατί το Κ.Κ χάνει τον Ιστορικό του ρόλο για την Ταξική Ενότητα του λαού μέσα απο την Κοινωνική Συμμαχία ώστε να χτίσει την δική του Εργατική Λαική Εξουσία. ΟΙ Κομμουνιστές έπρεπε να είχανε βγάλει συμπεράσματα απο την Τραγωδία του λαού της Χιλής 1970 1973 που η Κυβέρνηση Αγιέντε Κορβαλάν διόρισε αρχηγό του Στρατού τον Πινοσέτ που τους έσφαξε την ώρα που βλέπανε όνειρο Σοσιαλισμό με Στάδια....... Τα συμπεράσματα πολύτιμα. Φτάνει να θέλεις να δεις..........