Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Κατώτατος μισθός: Σε διαρκές σοκ οι εργαζόμενοι, ενώ ο υπ. Εργασίας Π. Σκουρλέτης προφυλάσσει από... ενδεχόμενο «σοκ» τους επιχειρηματίες...

Αν είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω...

Σταδιακά και ... βλέπουμε ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
Αποκαλυπτικός για όλα τα θέματα της αρμοδιότητάς του ο υπουργός Εργασίας σε τηλεοπτική συνέντευξη

Το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», που υπόσχεται να εφαρμόσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεν προβλέπει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μεικτά, όπως ίσχυε μέχρι το 2012. Το μόνο για το οποίο δεσμεύεται η κυβέρνηση είναι η κατάργηση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 6/2012 με την οποία «πάγωσαν» οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και ορίστηκε μισθός 586 και 511 ευρώ μεικτά για εργαζόμενους πάνω και κάτω των 25 ετών, αντίστοιχα.

Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ). Σύμφωνα με τον υπουργό, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δε θα γίνει με υπουργική απόφαση (όπως καταργήθηκε), αλλά ενδέχεται να προκύψει σταδιακά, σε διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» και αφού προηγηθούν μέτρα που θα «αλαφρύνουν» κι άλλο τις επιχειρήσεις.

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους

Στην ερώτηση των δημοσιογράφων αν «το 751 θα δοθεί άμεσα ή σταδιακά», ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι με τις δεδομένες συνθήκες το να πεις αύριο ότι πάμε και εφαρμόζουμε από τον επόμενο μήνα το 751 είναι ένα άλλο είδους σοκ που ίσως να μην μπορούν πολλοί (επιχειρηματίες) να το αντέξουν. Λέμε, λοιπόν, ότι αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί, αφού προηγουμένως έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που να τους δώσουν ανάσες. Δηλαδή, αν μπορέσεις σε κάποιον (να ρυθμίσεις) τις οφειλές του στα ταμεία, στις τράπεζες...

Προηγουμένως, όμως, εμείς θέλουμε να αποκαταστήσουμε μια σειρά θεσμικών μέτρων που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή: Θεσμός των συλλογικών συμβάσεων, να επανέλθει. Να καθίσουν κάτω, λοιπόν, οι κοινωνικοί εταίροι και να πουν πώς μπορούμε να κάνουμε το 751 πράξη. Εμάς λοιπόν στις προτεραιότητές μας είναι η επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων, της μετενέργειας, του ρόλου του ΟΜΕΔ, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης. Ολα αυτά θα προηγηθούν.

Θα πάμε, λοιπόν, στην υλοποίηση αυτού του θεσμικού χαρακτήρα των μέτρων και θα καλέσουμε τους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε για να δούμε τον τρόπο (επαναφορά του κατώτατου μισθού), έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος».

Σε νέα ερώτηση των δημοσιογράφων αν τελικά ο κατώτατος μισθός «θα πάει σταδιακά στα 751», η απάντηση ήταν: «Προφανώς, αυτά δεν γίνονται με μια υπουργική απόφαση. Το είπαμε άλλωστε και όταν γίνονταν η παραλαβή του υπουργείου...».

«Εχει ο θεός» για τους εργαζόμενους...

Με άλλα λόγια, αυτό που σκοπεύει να κάνει η συγκυβέρνηση είναι να καταργήσει με νόμο την ΠΥΣ που απαγορεύει στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ - εργοδοτικές Ενώσεις) να συζητήσουν το μισθολογικό μέρος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αυτό προέβλεπε άλλωστε και η πρόσφατη πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον κατώτατο μισθό και την οποία ενσωμάτωσε σαν εξαγγελία στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Από εκεί και πέρα, λέει η κυβέρνηση, η διαβούλευση με τους «κοινωνικούς εταίρους» μπορεί σε μια πορεία να οδηγήσει σταδιακά στην επαναφορά του 751, που σημαίνει συμφωνία για αυξήσεις 22% από την πλευρά της εργοδοσίας! Δηλαδή, «ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι»!
Ακόμα όμως και αν γίνει αυτό, οι εργοδότες θα έχουν πάρει στο μεταξύ ισχυρά «αντίδωρα» από την κυβέρνηση, προφανώς σαν αυτά που ζήτησε τις προάλλες η ΕΣΕΕ, δηλαδή παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιδότηση του μισθού των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα πάρουν (αν πάρουν...) την αύξηση στη μια τσέπη και θα τη χάσουν πολλαπλάσια από την άλλη, πληρώνοντας τη χασούρα των ασφαλιστικών ταμείων και τα κονδύλια με τα οποία το κράτος θα επιδοτήσει το λεγόμενο «μισθολογικό κόστος» των επιχειρήσεων.

Βεβαίως, στην ίδια συνέντευξη ο Π. Σκουρλέτης δεν είπε τίποτα για τις κλαδικές συμβάσεις και την επαναφορά τους στα επίπεδα πριν το 2010, ως ένα στοιχειώδες μέτρο για την ανακούφιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων. Οπως δεν είπε τίποτα και για το χάος των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, κύρια νέους, να δουλεύουν σήμερα για 200 και 300 ευρώ.

Κατά τα άλλα, και ενώ νομιμοποιεί και μονιμοποιεί όλες αυτές τις αντεργατικές διακρίσεις, υποσχέθηκε να καταργήσει το διαχωρισμό στους πάνω και κάτω των 25 χρονών σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, λέγοντας: «Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές ταχύτητες εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογητική βάση έτσι ώστε ένας που είναι νέος να πληρώνεται λιγότερο».

Απείραχτες (και) οι ατομικές συμβάσεις

Απείραχτο θα μείνει και το απαράδεκτο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων. Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Π. Σκουρλέτης είπε: «Θέλω να κάνω μια επισήμανση. Από Δευτέρα, μεγάλες επιχειρήσεις θέλοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα, πιέζουν σε ατομική βάση εργαζόμενους και τους καλούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις. Νομίζω ότι πρέπει να αντισταθούν πρώτα απ' όλα οι ίδιοι (οι εργαζόμενοι). Επίκεινται μεγάλες θεσμικές αλλαγές προστατευτικές για τους εργαζόμενους».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «αυτές τις ατομικές συμβάσεις που τους καλούν να υπογράψουν θα τις θεωρείτε εν ισχύι αύριο το πρωί;», ο υπουργός Εργασίας πέταξε το μπαλάκι στους ίδιους τους εργαζόμενους και επανέλαβε: «Δεν πρέπει να υπογραφούν απαντάω εγώ. Οταν εφαρμοστεί και υλοποιηθεί το 751 αποτελεί ένα κατώτερο όριο. Από εκεί και έπειτα όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας λόγος και μάλιστα όταν γίνεται σε μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, να γίνεται αυτό το πράγμα».

Με άλλα λόγια, λέει στους εργαζόμενους ότι οι ατομικές συμβάσεις θα παραμείνουν σαν καθεστώς, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για να προστατεύσει εκείνους που εκβιάζονται να υπογράψουν τέτοιες συμβάσεις και καταλήγει να κάνει ...«συστάσεις» στις κερδοφόρες επιχειρήσεις να μη ζητάνε την υπογραφή ατομικών συμβάσεων!

Ομαδικές απολύσεις όπως τις ξέραμε

Καμιά ουσιαστική αλλαγή δεν πρόκειται να υπάρξει και στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση υπόσχεται να επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα το όριο που προβλέπει ο νόμος για τις ομαδικές απολύσεις κάθε μήνα, αλλά σκοπεύει να διατηρήσει άθικτο το σημερινό καθεστώς για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Είπε επί λέξει ο Π. Σουρλέτης: «Εμείς θα επαναφέρουμε καταρχήν το καθεστώς που αφορά στις ομαδικές απολύσεις στην πρότερη κατάσταση. Αυτό θα γίνει άμεσα. Εδώ πέρα υπήρχε μια αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων για έναν αριθμό εργαζομένων και πάνω σε μια επιχείρηση. Αυτό θα επανέλθει. Νομίζω έχει πάει στο 5% μηνιαίως, ήταν στο 2% παλαιότερα.

Την απόφαση (για τις ομαδικές απολύσεις) θέλουμε να δούμε αν είναι σκόπιμο να επανέλθει στην ευθύνη αποκλειστικά του υπουργού ή να προσπαθήσουμε να ουσιαστικοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Είναι ένα από τα ζητήματα πάνω στα οποία διαβουλευόμαστε. Επειδή αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, πρέπει να γίνουνε μέσα από διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις».

Θυμίζουμε ότι την «αναβάθμιση» του ΑΣΕ επικαλούνταν και η προηγούμενη κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, προκειμένου να πείσει ότι στην ελληνική νομοθεσία δεν έχει απομείνει πλέον κανένα εμπόδιο για μια επιχείρηση που θέλει να κάνει ομαδικές απολύσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει όταν, με την αναβάθμιση του ΑΣΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους, καταργήθηκε επί της ουσίας το υπουργικό «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις. Τώρα ομολογεί ότι δεν σκοπεύει να το επαναφέρει, σαν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει, αν ήθελε να βάλει έστω κάποια εμπόδια στις ομαδικές απολύσεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Οχι, δεν είναι δικαιολογημένο ο νεώτερος να παίρνει μικρότερο μισθό! Μπορούν όλοι να παίρνουν μικρότερο μισθό για να ανασάνουν κι άλλο οι επιχειρήσεις ρε αδερφέ!!! Αυτό θα πει λιτός βίος. Αλλά πού να το καταλάβετε εσείς; Τώρα που θα έρθει ο υπουργός μας των οικονομικών απ' έξω θα σας τα εξηγήσει.

Ανώνυμος είπε...

Τι θα γίνει ρε παιδιά; Εσείς οι πασοκοσυριζαίοι λέγατε ότι απ' τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρνατε ήταν και τα 751 ευρώ. Και τώρα λέτε άστο για αργότερα κι αν ξεπεράσουν το σοκ οι επιχειρηματίες. Δηλαδή σκέφτεστε να φέρετε τα πρώτα νομοσχέδια ως κυβέρνηση στη δευτέρα παρουσία; Δε μας τα λέγατε αυτά πασοκοσυριζαίοι.....