Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

«Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Ηπείρου: Να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πλημμύρες


Αίτημα να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου για να εξετάσει τις τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πλημμύρες κατέθεσαν προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τσουμάνη Όλγα, Κωτσαντής Κώστας και Ζιώβας Βασίλης.
Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Επίσης, καλούν τους πλημμυροπαθείς μαζί με το λαό της Ηπείρου να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζόμενων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους.
Αναλυτικά, το αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αναφέρει:
«Προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου
Θέμα: άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Κύριε πρόεδρε,
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες ως σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ενασχόλησή του με αυτό το σοβαρό θέμα.
Πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές από τις πλημμύρες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου ιδιαίτερα στον κάμπο της Άρτας (στη Δημοτική Ενότητα Άραχθου -Ανθότοπος, Αγ. Παρασκευή, Κολομόδια, Ακροποταμιά, Λουτρότοπος, Παχυκάλαμος- του Δήμου Αρταίων -Κεραμάτες, Γλυκόριζο, Λιμίνη- καθώς επίσης και η περιοχή προς Κομπότι.)
Μεγάλες είναι επίσης οι ζημιές στην ΠΕ Πρέβεζας (στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου, Φιλιππιάδας).
Πολλές μονάδες βρίσκονται μέσα στα νερά, ζώα επιπλέουν πνιγμένα, ένα γεφύρι στο Κομπότι είναι έτοιμο να πέσει, σπίτια έχουν αποκλειστεί. Αλλά και στα ορεινά υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, καθώς σε πολλές περιοχές έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Καταστροφές σημειώθηκαν επίσης και σε άλλες περιοχές της Ηπείρου (Θεσπρωτία, Γιάννενα), αλλά και την Αιτωλοακαρνανία, σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, σε σπίτια και ολόκληρα χωριά, στο 60% του οδικού δικτύου, στο γνωστό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα και αλλού, που σχετίζονται με την υπερχείλιση ποταμών όπως ο Καλαμάς, ο Αχέροντας, ο Λούρος.
Παρά τις προσπάθειες εξωραϊσμού της κατάστασης, οι τεράστιες καταστροφές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την επίκληση σε έντονα καιρικά φαινόμενα, ούτε από την επίκληση σε τεχνικές αδυναμίες. Οι σύγχρονες δυνατότητες της τεχνικής και της επιστήμης επιτρέπουν την έγκαιρη πρόβλεψη τέτοιων φαινόμενων, επιτρέπουν τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινόμενων, την εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισής τους. Είναι πασίγνωστο πως και στην περιοχή μας κατάλληλα αντιπλημμυρικά έργα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και η "Λαϊκή Συσπείρωση" τα είχε ζητήσει και με ολοκληρωμένη εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επανειλημμένα σε συνεδριάσεις του ΠΣ, ειδικά όταν συζητιόνταν Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ωστόσο, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Αποδεικνύουν πως τέτοια μέτρα δεν λαμβάνονται. Όχι μόνο στην Άρτα και γενικότερα στην Ήπειρο των πλημμυρών. Αντίθετα τέτοιου τύπου καταστροφικές επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων μαστίζουν ολόκληρη τον ελληνικό λαό.
Πλημμυρικά φαινόμενα εμφανίζονται σ’ ολόκληρη τη χώρα, από τη Ρόδο μέχρι την Αττική, οι πυρκαγιές καταστρέφουν τα δάση κάθε καλοκαίρι, σε κάθε σεισμό μετράμε μεγάλες καταστροφές στις υποδομές.
Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η ΕΕ, που θωρακίζει την κερδοφορία των ομίλων, δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν προχωράνε γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται περισσότερο σε άλλους τομείς. Το ΕΣΠΑ και η συνέχειά του το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) δεν περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα προστασίας γιατί δεν οδηγούν σε ικανοποιητική κερδοφορία για τα μονοπώλια. Η εμπορευματοποίηση της γης δεν επιτρέπει τη γρήγορη και φθηνή υλοποίηση των σχετικών έργων. Η καταστροφή των δασών για να προχωρήσει η αξιοποίηση τους από τους ομίλους, για να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα και για άλλες δραστηριότητες πολλαπλασιάζει τα πλημμυρικά φαινόμενα αφού χάνεται η δυνατότητα κράτησης των υδάτων. Τα κατασκευαστικά έργα γίνονται με γνώμονα το κέρδος των κατασκευαστικών ομίλων και για το λόγο αυτό δεν λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ανάσχεσης και ακύρωσης των επιπτώσεών τους στις περιοχές στις οποίες όλα αυτά τα χρόνια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να καταστρέφουν τη φυσική γεωμορφολογία των νομών (καταστρέφοντας αναχώματα, μη διευθετώντας την κοίτη του Άραχθου, καταστρέφοντας τις φυσικές διεξόδους του νερού προς τη θάλασσα), υπηρετώντας τα κέρδη των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα στην κοίτη του Άραχθου, οι προσχώσεις στην κοίτη Άραχθου καθώς επίσης η άναρχη οικιστική δόμηση κοντά στην κοίτη του Άραχθου και του ποταμού Αχέροντα.
Επίσης η μη συντήρηση των ανασχετικών φραγμάτων όπου υπήρχαν που είναι η αιτία το γεφύρι στο Κομπότι να είναι έτοιμο να πέσει.
Η απελευθερωμένη λειτουργία της ΔΕΗ, δηλαδή η πολιτική ΕΕ -άρχουσας τάξης που θέλει τη ΔΕΗ άσχετα με τη σύνθεση του μετοχικού της κεφαλαίου να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, η ανάγκη τα φράγματα, η κατασκευή τους και η λειτουργία τους να γίνεται με βάση το κέρδος, δεν οδήγησαν σε αναγκαία έργα περαιτέρω επέκτασης των φραγμάτων και γενικότερα κατάλληλων υποδομών ώστε να μπορούν να αναχαιτίσουν εντονότερα πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ ακόμα και η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών δεν γίνεται με γνώμονα τη μέγιστη προστασία των λαϊκών στρωμάτων, αλλά με γνώμονα τις παραγωγικές δυνατότητες και την κερδοφορία της απελευθερωμένης ΔΕΗ.
Γι’ αυτό και η ΔΕΗ δεν προέβη σε μια προληπτική εκτόνωση του φράγματος παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενα υψηλά επίπεδα βροχοπτώσεων.
Το ΚΚΕ στην Ήπειρο και οι εκλεγμένοι κομουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" τάσσονται στο πλευρό των πλημμυροπαθών, καλώντας τους μαζί με το λαό της Ηπείρου να απαιτήσουν άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους και την υλοποίηση των αναγκαίων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με το κόστος να βαρύνει τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, τα μονοπώλια και το κράτος τους, μέσα απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογώντας τους ομίλους και καταργώντας τις φοροαπαλλαγές τους. Με οργάνωση στα σωματεία, τους συλλόγους, τις Λαϊκές Επιτροπές, να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωής μας από την πολιτική που και χθες και σήμερα υπηρετεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών, απαιτώντας άμεσα:
  • Έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.
  • Την άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων για το σύνολο των καταστροφών στις λαϊκές κατοικίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους φτωχούς αγρότες.
  • Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους.
  • Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.
  • Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) κάλυψη των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.
  • Τη λήψη όλων των αναγκαίων και απαιτούμενων μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, με χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.
  • Εκπόνηση σχεδίων αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και εκπαίδευση του πληθυσμού.
Και τα πρόσφατα φαινόμενα αποδεικνύουν πως ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών ΕΕ και εξουσίας των ομίλων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Στο βωμό του κέρδους τα λαϊκά δικαιώματα, η ίδια η ζωή της λαϊκή οικογένειας γίνεται θυσία.
Οι σύγχρονες δυνατότητες της κοινωνικής παραγωγής μπορούν να ικανοποιήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Προϋπόθεση είναι το ξερίζωμα του κέρδους ως κριτηρίου, η κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στη γη, η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής με το λαό στην εξουσία και αποδέσμευση απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μόνο σ’ αυτό το πλαίσιο ο ενιαίος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων μπορεί να αντιμετωπίσει το νερό ως φυσικό πόρο ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα συγκεντρώνει τα μέσα παραγωγής στον κατασκευαστικό τομέα μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα υποδομής και αντιπλημμυρικά έργα που να ικανοποιούν το σύνολο των λαϊκών αναγκών».

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: