Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Πάρε τα χνάρια που άφησαν ΝΔ και Βενιζέλος...

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει...
  ΥΠΟΘΕΣΗ «LAZARD»
Ο ΣΥΡΙΖΑ στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Γράφει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του: «Είδαμε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης επέλεξε ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους τη Lazard που είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε Υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 - Μάρτιος 2012). Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή. Είναι τώρα καιρός να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβέρνησής του την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος που συντελέστηκε στις 9 Μαρτίου 2012 με το δραστικό κούρεμα και τη ριζική αναδιάρθρωσή του».

Ο μικρότερος εταίρος της προηγούμενης συγκυβέρνησης συγχαίρει την τωρινή, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για το γεγονός ότι ανέθεσε στο χρηματοπιστωτικό μονοπώλιο «Lazard» το ρόλο «του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης», όπως αναφέρει η σχετική κυβερνητική ανακοίνωση.

Ποια είναι η «Lazard» που θα καθοδηγήσει την κυβέρνηση στα τέτοια ζητήματα δημοσιονομικού ...συμμαζέματος έχοντας μάλιστα τη στήριξη και κομμάτων της αστικής αντιπολίτευσης;

Πρόκειται για γαλλο-αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο με μακρά προϊστορία ως σύμβουλος ελληνικών κυβερνήσεων για σειρά θεμάτων που σχετίζονται με το κρατικό χρέος και ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου στο PSI

Συγκεκριμένα, τον Ιούλη του 2011 ανέλαβε οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. του Λουκά Παπαδήμου για την υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιούλη 2011 σχετικά με την «αναδιάρθρωση του χρέους» (βλ. ελεγχόμενη χρεοκοπία), υπό την αιγίδα της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για το διαβόητο PSI με τις ολέθριες απώλειες για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των οικονομικών από νοσοκομεία, ΑΕΙ κ.λπ. που ήταν τοποθετημένα σε κρατικά ομόλογα.

Σύμβουλος για ιδιωτικοποιήσεις και του Καραμανλή

Η «Lazard» είναι επίσης σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είχε προσληφθεί από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ως σύμβουλος (μαζί με την Deutsche Bank και την HSBC) για την «αναδιάρθρωση» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ έπαιξε ρόλο στο πέρασμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη γερμανική πολυεθνική «Thyssen» στην «Abu Dhabi» του Ισκαντάρ Σάφα το 2010, στις μυλόπετρες των οποίων συνετρίβησαν εργαζόμενοι, μισθοί, δικαιώματα και επί μακρόν παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού. Είχε προσληφθεί, επίσης, ως σύμβουλος ιδιωτικοποίησης των ΕΛΤΑ.

Το ίδιο μονοπώλιο ήταν και σύμβουλος της κυβέρνησης ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή για την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας».

Με αυτή την προϊστορία, μάλλον έχει κάποιο δίκιο ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, να ενίσταται επειδή «εμάς μας αποκαλούσαν εθνικούς μειοδότες όταν ήρθε η "Lazard", τώρα όμως που τη φέρνει ο κ. Βαρουφάκης δεν τρέχει τίποτα»...

Επιπλέον, η «Lazard» έχει παρουσία (μαζί με το ΔΝΤ) σε όλες τις χώρες που αντιμετώπισαν δημοσιονομικό πρόβλημα.

«Απομείωση» με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σε αυτή τη βάση λειτουργίας, μια μέρα πριν το διορισμό της ως «συμβούλου» του υπουργείου Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την Παρασκευή, το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Ματιέ Πιγκάς δήλωνε στο γαλλικό ραδιόφωνο «BFM Business»: «Εχουμε μια πανοπλία πιθανών λύσεων: Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων, και μια λύση ακόμη πιο ριζοσπαστική, η οποία αποκαλείται "κούρεμα" μια απομείωση του χρέους», κάνοντας λόγο για «απομείωση κατά 50% του χρέους της Ελλάδας που διακρατείται από δημόσιους φορείς».

Σημειωτέον, τη συμφωνία με τους δανειστές για επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής ή/και μείωση των επιτοκίων την έβαζε ως στόχο και η προηγούμενη συγκυβέρνηση, αποσκοπώντας όχι στην απελευθέρωση κονδυλίων για ανακούφιση λαϊκών αναγκών, αλλά προς περαιτέρω επιδότηση και στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων. Αξονάς της ήταν η αναθέρμανση, με ζεστό παραδάκι, της καπιταλιστικής οικονομίας, ζήτημα που βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δε «απομείωση» που χρησιμοποιούν ως όρο και βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, όπως ο Γ. Σταθάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τα τέτοια χρηματοπιστωτικά κέντρα του ευρωατλαντικού άξονα, αν και όποτε συμφωνηθεί - όπως επιβεβαίωσε και η εμπειρία του PSI... με τον ίδιο ακριβώς «σύμβουλο» - θα συνοδεύεται από νέους σκληρούς όρους για το λαό, στη βάση και των «ανταλλαγμάτων» που προβλέπει κάθε τέτοια συμφωνία με τους πιστωτές...

Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να τραγουδούσε στην σημερινή το "πάρε το δαχτυλιδι μου που γράφει το όνομά μου"... αφού η πολιτική των δυο κυβερνήσεων είναι ίδια κι άρα απλώς παραδόθηκε το δαχτυλίδι. Και τι θα τραγούδαγε η σημερινή κυβέρνηση ως απάντηση;;; " Συ μου χάραξες πορεία, εσύ γλυκιά μου νέα δημοκρατία"...