Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

«Ούτε ιερό ούτε όσιο» (για τους Γλέζους...)

«Ούτε ιερό ούτε όσιο»

Βγήκε ο Μανώλης Γλέζος χτες το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι η ομιλία Τσίπρα για την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι σαν το γράμμα του Ζαχαριάδη του 1940, που καλούσε το λαό σε πάλη κατά της φασιστικής εισβολής. Φαίνεται πως δεν έχουν πλέον «ούτε ιερό ούτε όσιο».
Οταν οι φανατικοί πολέμιοι του Ζαχαριάδη, όπως ο Μ. Γλέζος, τον επικαλούνται για να καμουφλάρουν την πολιτική των μονοπωλίων, τα οποία υπηρετούν σε Ελλάδα και ΕΕ, φτιάχνοντας άλλοθι για αυτή τους την αντιλαϊκή στρατηγική, δείχνουν πως πράγματι δεν έχουν κανένα δισταγμό να «σκοτώσουν και την Ιστορία», για να υποτάξουν το λαό.

12 σχόλια:

Σπύρος Σπυρόπουλος είπε...

Ἄκου " ...γιά τούς Γλέζους..."

Ἄλλο νά διαφωνεῖ ὁ Ριζοσπάστης μέ τήν θέση τοῦ Μανώλη Γλέζου καί ἄλλο νά τόν ἀπαξιώνει μέ χαρακτηρισμούς " ...γιά τούς Γλέζους..."

Ντροπή!!! Ποῦ πῆγε ἡ πολιτική κριτική ; Ἄς μᾶς πεῖ κιόλας ὁ συντάκτης τοῦ Ριζοσπάστη τί ἔγραφε ἡ ἐφημερίδα του γιά τόν Ζαχαριάδη μέχρι νά τόν ἀποκαταστήσει τό κόμμα ( ἐπί Ἀλέκας Παπαρήγα)

Ἄς προσέξουν στόν Περισσό τήν μιζέρια καί τήν μικροψυχία τους...

Οικοδόμος είπε...

@zaratustra:

Χαλάρωσε λίγο. Ο τίτλος του Ριζοσπάστη σταματά πριν την παρένθεση. Ο τίτλος όμως σε μάρανε… Όχι η στάση του Γλέζου που εκφράζει όλους τους Γλέζους-ναυάγια της ταξικής πάλης…

Ιερές αγελάδες υπάρχουν στην Ινδία και τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Αυτά τα δυο όφειλες να τα ξέρεις πριν μιλήσεις για ντροπή. Μια λέξη που πολλοί εκεί στο κόμμα σου ξέχασαν από καιρό τι σημαίνει. Και ο Γλέζος από πολύ παλιότερα…

Σπύρος Σπυρόπουλος είπε...

Ἐγώ χαλαρός εἶμαι φίλε...καί δέν ἀνήκω, οὔτε ἔχω κάποιο κόμμα.

Ναί ὁ τίτλος σου μέ πείραξε. Ἄρα ἀπαλάσσω τόν Ρῖζο ἀπό τόν τίτλο. Τήν κριτική πού φυλάω γιά ἅπαντες τήν κάνω ἀνάλογα μέ τό τί καί πού τό διαβάζω. Τήν κριτική στό ΣΥΡΙΖΑ, θά τήν κάνω στά θέματα πού προβάλλουν τόν ΣΥΡΙΖΑ, τήν κριτική στό ΚΚΕ ἐκεῖ πού προβάλλεται τό ΚΚΕ καί οὕτω καθεξῆς.

Ἀκριβῶς. "Τά στερνά τιμοῦν τά πρῶτα" ἰσχύει γιά ὅλους. Εἰδικά γιά ὅσους ἔγραψαν ἔνδοξη ἱστορία ἀπό παλιά , ὅπως τό ΚΚΕ. Μέ κάτι πολύ περίεργες στάσεις ἐνδιάμεσα ( 1989 π.χ.). Πού τώρα βλέπονε προδότες καί τότε συγκυβερνοῦσαν μέ πολύ χειρότερα ὑποκείμενα ...

ΥΓ. Γιά τήν στάση τοῦ ΚΚΕ ἀπέναντι στόν Ζαχαριάδη νά μᾶς πεῖ τό ΚΚΕ πρόν δηλαδή τόν ἀποκαταστήσει ἐπί Ἀλέκας. Ὁ Γλέζος σᾶς μάρανε...

Giannis Pit. είπε...

Ας κρατάμε χαμηλούς τόνους σε κάθε αντιπαράθεση πράγμα που δεν το πράττουμε.
Λεκτική υπερβολή με έντονο συναισθηματισμό η άποψη Γλέζου που ήταν και θα παραμένει σύμβολο όσο και αν διαφωνούμε εμείς στο ΚΚΕ με την περαιτέρω στάση του.
Και τέλος να θυμηθούμε ότι όταν ο μεγάλος Ζαχαριάδης, που αποκατεστάθη πρόσφατα σε αντίθεση με τον Άρη, όταν έκανε το συγκλονιστικό του κάλεσμα, δεν κάλεσε για συστράτευση ενάντια στα Μονοπώλια και τον καπιταλισμό έτσι ;
Τις ολόσωστες αποφάσεις της Γ' Διεθνούς υπερασπίστηκε απέναντι στον κοινό εχθρό το Φασισμό ακόμα και με τους ταξικούς αντιπάλους μαζί.
Ας κρατάμε ήπιους τόνους λοιπόν άπαντες.
Καλό βράδυ

Οικοδόμος είπε...

@zaratustra:

Το σχόλιό σου είχε χαθεί στα "ανεπιθύμητα". Δεν γνωρίζω γιατί, ίσως λόγω πολυτονικού.Το επανέφερα.

Οικοδόμος είπε...

@Giannis Pit:

Γιάννη, μπορείς να κρατάς ό,τι τόνους θέλεις. Οι ήπιοι τόνοι απέναντι στα ναυάγια της ταξικής πάλης, τουλάχιστον από αυτό εδώ το ιστολόγιο, τέλειωσαν.

Ο Γλέζος έγινε σύμβολο με την απαράμιλλου ηρωισμού πράξη που έκανε από κοινού με τον Λάκη Σάντα, ο οποίος διακρινόταν για τη σεμνότητά του και δεν επεδίωξε ποτέ να κεφαλαιοποιήσει το παρελθόν του. «Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την Αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, "ανώνυμοι"», συνήθιζε να λέει ο ίδιος. (Όπου «ζήτημα» εννοεί την ηρωική πράξη-κατέβασμα της σημαίας από την Ακρόπολη)

Ο σεβασμός δεν απαιτείται, κερδίζεται. Και κερδίζεται με πράξεις. Σέβομαι και τιμώ την ηρωική πράξη του 19χρονου Γλέζου και τον ίδιο, σήμερα, ως έναν ηλικιωμένο άνθρωπο που θα του παραχωρούσα τη θέση μου στο μετρό, όμως μέχρι εκεί. Με τη μετέπειτα πορεία του βάλθηκε ο ίδιος να τσαλακώσει το «σύμβολο. Και όχι μόνο το τσαλάκωσε, το κατακομμάτιασε. Δικαίωμά του. Και δικαίωμά μου να τον κρίνω.

Τον Ζαχαριάδη μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς για πολλά, όμως με τη στάση ζωής του ποτέ δεν πρόδωσε το κόμμα του και τα ιδανικά του, ούτε τους αγώνες και τη διαδρομή του. Ούτε έκανε ποτέ τη χάρη στον ταξικό εχθρό και στις οπορτουνιστικές μύγες που κολλούν στα αχαμνά του, να τον δουν με «συμπάθεια»…

Ας κρατάει λοιπόν ο Γλέζος και η κυβέρνησή του «ήπιους τόνους» στις «διαπραγματεύσεις» τους με τις ύαινες της ΕΕ. Με το να πιάνουν στο στόμα τους τον Ζαχαριάδη -ας νομίζουν ότι γεννούν και τα κοκόρια τους- εκτίθενται περισσότερο.

Οικοδόμος είπε...

@zaratustra:

Αν το ΚΚΕ ήταν στη θέση του Καμμένου δεν θα του έκανες «κριτική» σήμερα:

“Μέ κάτι πολύ περίεργες στάσεις ἐνδιάμεσα ( 1989 π.χ.). Πού τώρα βλέπονε προδότες καί τότε συγκυβερνοῦσαν μέ πολύ χειρότερα ὑποκείμενα ...”

Αν το ΚΚΕ σήμερα συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έγραφες τίποτα από αυτά. Απάντησες μόνος σου.

Σπύρος Σπυρόπουλος είπε...

Δέν σέ καταλαβαίνω...σέ τί ἀπάντησα μόνος μου καί τί ἀπάντηση ἔδωσα.

Ποτέ δέν εἶπα ὅτι εἶναι ὁ Γλέζος καί ὁποιοσδήποτε ἄλλος ὑπεράνω κριτικῆς. Σέ ἀπαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ἔχω μιά εύαισθησία ὅμως ...

Γιά χάριν τῆς ταξικῆς πάλης ἔγινε ὅτι ἔγινε τό 1989; Μᾶλλον ὄχι...Θέλω νά πῶ ἄν εἶναι τό μέτρο τῆς κριτικῆς στόν κάθε Γλέζο ἡ ταξική του στάση, τό ἴδιο κριτήριο πρέπει νά εἶναι καί γιά τό 1989.

Τριπαλούδης είπε...

Για τον Μανώλη Γλέζο.

Γιατί ο Γλέζος είναι τόσο γνωστός;
Μόνο γιατί κατέβασε τη χιτλερική σημαία από την Ακρόπολη;
Τότε γιατί ο Σάντας είναι σχεδόν άγνωστος τους πολλούς;
Γιατί, λοιπόν, έγινε τόσο γνωστός;
Αναμφισβήτητα ο Γλέζος είναι ηρωική μορφή της Εθνικής Αντίστασης.
Πολλές φορές έχει διατυπωθεί και στο Ριζοσπάστη μετά το 1991(στοιχεία έχω).
Λίγους ζώντες το ΚΚΕ έχει χαρακτηρίσει ήρωες. Ένας απ΄ αυτούς «ο ήρωας Μανώλης Γλέζος»(ΚΟΜΕΠ 11/1947- τα «» μπαίνουν για να αποδώσουν την ακρίβεια της γραφής)
18/10/1947 Τελευταία ημέρα νόμιμης κυκλοφορίας του Ρ. Υπεύθυνος της εφημερίδας ο Μ.Γλέζος.
3/3/1948 και 21/3/1949 Σύλληψη και καταδίκη σε θάνατο. Η δημόσια κατακραυγή από Ελλάδα και διεθνώς εμποδίζει την εκτέλεση. Προτείνεται στις εκλογές του 1951/1952 να είναι υποψήφιος της ΕΔΑ μαζί με τον Αμπατιέλο στη θέση του κρατούμενου Μπελογιάννη και Πλουμπίδη(πρόταση Ζαχαριάδη). Εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ. Αποφυλακίζεται το 1954.
1958 Καραμανλής. Ο Μανώλης Γλέζος συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπεία υπέρ της ΕΣΣΔ.
Ξεσηκώνεται το σύμπαν. Οι Σοβιετικοί εκδίδουν γραμματόσημο με τη μορφή του Μανώλη. Ούτε ο Στάλιν δεν είδε τέτοια τιμή. Αποφυλακίζεται το 1962.
Μέχρι την τελευταία του περιπέτεια ο Γλέζος ήταν ταυτισμένος στις συνειδήσεις των Ελλήνων με το ΚΚΕ. Άλλωστε ήταν ανώτατο στέλεχος του. Αυτή η όντως ηρωική διαδρομή είναι ταυτόχρονα και η ηρωική αιμάτινη πορεία του ΚΚΕ.
Έτσι έγινε ήρωας ο Μανώλης Γλέζος.
Οι διώκτες του, διώκτες και του ΚΚΕ, άρχισαν να αλλάζουν φύλλο όταν ο Μανώλης διαφοροποιήθηκε από το Κόμμα του το 1968.

1981-1985 Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ. Τότε που η Αριστερά είχε μεγάλη Ανάγκη κυρίως από εμβληματικές μορφές σαν τον Γλέζο.
Να θυμίσω πως τα ίδια χρόνια με το ΚΚΕ συμπορεύτηκε ο Μίκης, βουλευτής το 1981 και 1985

Όσο ο ήλιος του χρόνου χαμήλωνε ο Γλέζος αγνόησε τη προτροπή του Ελύτη: να συμβουλεύεσαι τον κατακόρυφο ήλιο. Ο ήλιος έγινε μισός. Δύων ή ανατέλλων δεν έχει σημασία. Πάντως πράσινος. Στο χρώμα του βατράχου(ΠΑΣΟΚ) που ονειρεύεται από τότε πως θα γίνει πρίγκιπας μέχρι που πιάστηκε στον ύπνο και βρέθηκε πειραματόζωο στα ευρωενωσιακά εργαστήρια φυσιολογίας.
Όμως δύων ή ανατέλλων δημιουργεί μια τεράστια σκιά σε όσους βρεθούν μπροστά του. Έτσι τη «πάτησε» και ο ΜΓ.
Έσπασε το καθρέπτη και κοίταζε την τεράστια σκιά.
Αυτός είναι ο Τόπος και ο Χρόνος του Μανώλη Γλέζου.


πάλι περί Μανώλη Γλέζου
Κάποτε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης τον χαρακτήρισε αξιοθρήνητο που "δεν ξέρει τι να κάνει για να υπάρξει. Δεν είμαι σκληρός απέναντί του, ανελέητοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν τον Γλέζο και κρύβονται αδέξια πίσω από ένα όνομα". Ήταν δημοτικές εκλογές του 2002 και ο Γλέζος ήταν υποψήφιος και από το Κόμμα ο Παφίλης. Σε κάποιους που χαρακτήρισαν τον Κακουλίδη υβριστή, εκείνος απάντησε:"ο τρόπος που πλησιάζω τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης και ως εκ τούτου τον Μανώλη Γλέζο είναι ακριβώς όπως του Μακρυγιάννη μπροστά στα εικονίσματα: αγάπη, μίσος, φοβέρες και, πάνω απ' όλα, πάθος, που εσείς για λόγους που γνωρίζετε το πνίξατε."

Τριπαλούδης

ΥΓ. Τα ίδια λέγονταν και στις 15 Ιούνη 2013

Ανώνυμος είπε...

Θα το συνεχίσω από εκει που το άφησε ο Τριπαλούδης, παρ΄ότι ομολογώ ότι δεν γνωριζα ορισμένες πλευρές της δράσης του Γλέζου.
Ωστόσο το ζήτημα είναι σαφές:
-Ο Γλέζος ήταν ένας από αυτούς που "καταχέριαζαν" τον Ν. Ζαζαριάδη και στήριζαν εναντίον του άδικες κατηγορίες.
-Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο ο Γλέζος εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια σαν σύμβολο της αντίστασης είναι ακριβώς η αποχώρηση του από το ΚΚΕ και αργότερα η συστράτευσή του με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο συνεργάστηκε και μετά το 1990.
Χιλιάδες ανώνυμοι κομμουνιστές έκαναν πολλές ηρωικές ή απλές πράξεις, αλλά με απόλυτη σεμνότητα ποτέ δεν βγήκαν να πούν κάτι για τη δράση τους και αταλάντευτα παρέμειναν στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής τους. Μήπως θέλετε να μάθετε τη γνώμη όλων αυτών για τον κάθε Γλέζο; Νομίζω ότι την καταλαναίνετε!
Τέλος, αν κόπτεστε κ. zaratustra τόσο πολύ για το 1989, δεν έχετε παρά να συμφωνήσετε με ενθουσιασμό με τη στάση του ΚΚΕ σήμερα και με την άρνηση του να στηρίξει την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!
kk-1

Σπύρος Σπυρόπουλος είπε...

Ἀγαπητέ ἀνώνυμε.

Δέν κόπτομαι μόνο γιά τό 1989, οὔτε ἀποκλειστικά γιά τό ΚΚΕ ἤ γιά τόν Γλέζο. Κόπτομαι γιά τά πάντα...

Τό ἐρώτημά μου τό ὁποῖο προσπερνᾶτε εἶναι ἄν τό κριτήριο τῆς ταξικῆς πάλης ἔχει ἐφαρμογή α λά κάρτ. Ἀπ' ὅτι γνωρίζω, τό 1989 τό ταξικό κριτήριο πῆγε στό περιθώριο καί τό σκάνδαλο Κοσκωτᾶ καθόρισε τήν στάση τοῦ ΚΚΕ καί λοιπών ἀριστερῶν ( μέσα σέ ἕνα καπιταλιστικό περιβάλλον κυριάρχησε γιά τό ΚΚΕ ἡ πάταξη τῆς διαφθορᾶς !!!). Συμμετέχοντας τότε σέ μιά ἐξ ἴσου - ἤ καί περισσότερο - ἀντιλαϊκή μέ τήν σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Σήμερα τό κριτήριο τῆς ταξικῆς πάλης ἀναγορεύεται πάλι σέ πρωτεῦον ... Τί ἄλλαξε ἀπό τότε; Ἄντε βγάλε ἄκρη !!!

Μιά πιθανή ἀπάντηση γιά τό διαρκές ἰδεολογικό κομφούζιο τοῦ ΚΚΕ ( καί τῆς ὑπόλοιπης ἀριστερᾶς βεβαίως βεβαίως ) βρίσκεται στόν παρακάτω κείμενο

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν παίζετε και τι παιχνίδι παίζετε κύριε Γλέζο. Αλλά μέσα σε λίγες μέρες ο Τσίπρας από Ζαχαριάδης να μετατραπεί σε Εφιάλτη αυτό μονο εσείς και οι φιλοδοξίες σας το ξέρουν πώς έγινε. Και βέβαια δε διαφωνώ με αυτά που αναφέρετε στο τελευταίο σας γράμμα-διαμαρτυρία για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο τελευταίο γιούρογκρουπ αλλά να παριστάνετε και τον απατημένο πάει πολύ κύριε Γλέζο. Θαρρώ πως ξέρατε πολύ καλά ποιους υποστηρίζατε. Τώρα προσπαθείτε απλώς να σώσετε τον εαυτούλη σας; Γίνεστε ο λαγός εσείς και οι άλλοι.... "αντάρτες" για να συνηθίσουν οι ψηφοφόροι του σύριζα στο ότι "δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα περισσότερο, αλλά να, υπάρχουμε κι εμείς μέσα στο σύριζα που αντιστεκόμαστε,οπότε μην παρατάτε το σύριζα αλλά πολεμήστε να τον αλλάξουμε"; Και να χάσει ο κόσμος τον καιρό του περιμένοντας να αλλάξει ο σύριζα;
Οι παλιότεροι μου λένε ότι κάποτε κατεβάσατε τη σβάστικα απ' την Ακρόπολη. Σήμερα όμως σας βλέπω να ανέχεστε μια ΕΕ που λατρεύει τους ναζί(βλέπε Ουκρανία) και να μην διαμαρτύρεστε. Εσείς ειδικά θα έπρεπε να τα έχετε κάνει μπάχαλο στην ευρωβουλή για την ασχημία της ΕΕ κατά του ουκρανικού λαού.
Γι' αυτό κύριε Γλέζο, δεν ξέρω τι παιχνίδι παίζετε -αν παίζετε- με την όψιμη "ανταρσία" σας, ΑΛΛΑ ΔΕ ΣΑΣ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ.

Σοφία