Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Το ιντερνετ στην Κούβα


Το ιντερνετ είναι ένα εργαλείο επαναστατικό, με το οποίο μπορείς και να πάρεις και να μεταδόσεις ιδέες, ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να μάθουμε να χρησιμοποιούμε. Φιντέλ Κάστρο (3/2/2012)

Παρ” ότι η περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας είναι ότι η Κούβα φοβάται το ιντερνετ “για να μην ξυπνήσει ο λαός της” ή απλά, λόγω … “παλαιοημερολητισμού”, η παραπάνω δήλωση του Φιντέλ δεν είναι καθόλου προσχηματική και αποδίδει ακριβώς την κουβανική αντίληψη για το συγκεκριμένο μέσο.

Παρ’ ότι θεωρητικά θα είχε λόγους να φοβάται, καθώς ο ετήσιος προϋπολογισμός των ΗΠΑ για υπονομευτική δράση μέσω των κοινωνικών δικτύων και των νέων τεχνολογιών, είναι αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2014 διέρρευσε το σχέδιο του κουβανικού twitter ZunZuneo, ανάμεσα σε δεκάδες ανατρεπτικά προγράμματα μέσω των νέων τεχνολογιών, από προτροπές για διάφορες εκδοχές “κουβανικής άνοιξης” (μαζική αποστολή sms ), μέχρι πιο αθώα, όπως προφυλακτικά για την πρόληψη του AIDS !

Είναι γνωστό, ότι η πρώτη βορειοαμερικανική προσφορά προς κάθε επίδοξο “αντιφρονούντα” είναι ένα πλήρες πακέτο laptop, printer, κάμερα, φλασάκια, δορυφορικό μόντεμ κλπ. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, ότι ο πρόσφατα αποφυλακισθείς πράκτορας της CIA Αλαν Γκρός, είχε συλληφθεί για παράνομη εισαγωγή στην χώρα ακριβώς τέτοιου υλικού, που προορίζονταν για υπό σύσταση υπονομευτική ομάδα. Oπως επίσης είναι γνωστό, ότι η πρώτη περσόνα της αντιπολίτευσης, η πάμπλουτη (από τους “επίσημους μισθούς και χορηγίες εξωτερικού”) Yoani Sánchez, δηλώνει blogger.

foto: radiorebelde
foto: radiorebelde


Οι κουβανοί όμως δεν φοβούνται, ούτε αυτούς, ούτε το ιντερνετ, γιατί απλά … “τους έχουν”. Έχουν γνώση οι φύλακες οι οποίοι φύλακες, είναι ο ίδιος ο κουβανικός λαός, μέσα στον οποίο δεν έχουν καταφέρει να ευδοκιμήσουν αυτές οι ομάδες εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια. Δεν το έχουν καταφέρει για πολλούς γνωστούς λόγους, σημειώνουμε μόνο έναν, ότι αυτοί οι άνθρωποι βγάζουν χρήμα, είναι πλούσιοι, ζουν πλούσια και απολαμβάνουν την μοναξιά τους.

Η Κούβα λοιπόν, ενδιαφέρεται και με το παραπάνω για το ιντερνετ, πρώτα απ” όλα για να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στην παγκόσμια πληροφορία και αγορά. Επιπλέον όμως, ενδιαφέρεται γιατί σε συνδυασμό με το μεγάλο δίκτυο των φίλων της σε όλο τον κόσμο, το ιντερνετ και τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα εναλλακτικό πιο προσβάσιμο μέσο ενημέρωσης που μπορεί να χρησιμοποιεί για να σπάει το τοίχος της σιωπής και της διαστρέβλωσης και να αντιμετωπίζει το μιντιακό πόλεμο που της επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά μέσα.

Όμως η Κούβα είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη από το ιντερνετ λόγω του αποκλεισμού (εμπαργκο) που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εδώ και πάνω από 50 χρόνια . Παρ’ ότι γύρω της περνάνε δεκάδες υποθαλάσσια τηλεπικοινωνιακά καλώδια, δεν της επιτρέπεται να συνδεθεί, συνδέεται χρησιμοποιώντας διάφορους, και όχι μόνον έναν, δορυφόρους με αποτέλεσμα το ίντερνετ στο νησί να είναι πανάκριβο, αργό, δυσλειτουργικό. Να εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, τις ηλεκτρονικές παρεμβολές και πολλά άλλα.

foto: radiorebelde
foto: radiorebelde

                                                   

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το μεγάλο τηλεπικοινωνιακό έργο της σύνδεσης του νησιού με υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο, από την Βενεζουέλα. Όμως αυτό έλυσε σε πρώτη φάση κρατικές, αμυντικές κ.ά τέτοιου είδους ανάγκες. Η βελτίωση των δομών που θα επιτρέψει την βελτίωση της κατάστασης στην λαϊκή χρήση, προχωρά με αργά αλλά σταθερά βήματα.

Το ζήτημα του κόστους γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με συλλογικά κέντρα πρόσβασης. Εννοείται ότι σε κάθε εκπαιδευτικό, επιστημονικό, κρατικό και κάθε είδους ίδρυμα, η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Ανοίγουν επίσης διαρκώς νέα “Κλαμπ Πληροφορικής Νεολαίας” με δεκάδες σημεία πρόσβασης στο κάθε ένα από αυτά. Ακόμα και τις ιδιωτικές συνδέσεις τις μοιράζονται 2,3 και παραπάνω για να πέφτει το κόστος.

Λόγω αυτής της δύσκολης ιντερνετικής κατάστασης, οι κουβανοί αναγκάστηκαν από παλιά να γίνουν καλοί, πολύ καλοί στο ιντερνετ. Έφτιαξαν μέχρι και δική τους “vikipedia”(EcuRed), δικές τους πλατφόρμες blogger (blogosferacuba.org, bloguea.cu), μερικές χιλιάδες κουβανικά blogs και φυσικά κάθε φορέας, οργανισμός, μέσο ενημέρωσης και μαζική οργάνωση έχει το δικό της ιστότοπο. Παράλληλα, πολλά και αξιόλογα είναι τα ενημερωτικά sites με διεθνή εμβέλεια, με γνωστότερο το διάσημο cubadebate.cu.

Η Κούβα λοιπόν, όχι μόνο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από το ιντερνετ, αντίθετα αυτός ο σκουπιδότοπος που κατακλύζει με τον όγκο του κάθε αξιόλογο και ποιοτικό που υπάρχει μέσα του, έχει να φοβηθεί πολλά από την Κούβα.

Βαγγέλης Γονατάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: