Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Κούβα: Ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο παρασημοφόρησε τους «Πέντε Κουβανούς» πατριώτες


Ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο παρασημοφόρησε χθες Τρίτη 24 Φλεβάρη, τους «Πέντε Κουβανούς» που εξέτισαν βαριές ποινές σε φυλακές των ΗΠΑ, επειδή ως κατάσκοποι αποκάλυψαν τα σχέδια των αντιδραστικών ομάδων του Μαϊάμι ενάντια στο Νησί της Επανάστασης.

Ο Κάστρο ανακήρυξε τους πέντε πατριώτες «Ήρωες της Δημοκρατίας» και τους παρασημοφόρησε με το μετάλλιο του «Τάγματος της Πλάγια Χιρόν» (η κουβανική ονομασία του Κόλπου των Χοίρων). Οι πέντε Κουβανοί καταχειροκροτήθηκαν από τους παριστάμενους, κορυφαίους κρατικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους και εκατοντάδες άλλους καλεσμένους στο Κοινοβούλιο.

Ο Χεράρδο Ερνάντες, 49 ετών, ο αρχηγός των πέντε πατριωτών δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η τιμή» που τους έγινε «σήμερα απαιτεί, επίσης να αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Επανάσταση».

Ο Ερνάντες και οι άλλοι δύο από τους «Πέντε Κουβανούς» αφέθηκαν ελεύθεροι στις 17 Δεκέμβρη 2014 στο πλαίσιο των ενεργειών για την εξομάλυνση των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ, που είχαν ανακοινώσει την ίδια μέρα Κάστρο και Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: